Архетипа зад Глупакът



Няма друга карта в Тарото която да означава пълно щастие, освен Глупакът. Това е архетипа, който съдържа като потенциал всички останали в себе си. Затова и той е под знака на цифрата 0.
Кой са най- ярките идеи за архетипа - това според мен са неосъзната цялостност, отвореност и затвореност едновременно. Това лесно може да се види от нулата, представена като кръг. Тя е цялостна, защото кръгът няма начало и край, отвореност, представлявайки „Старгейт”, и затвореност, изобразена най-често като ороборус:
          Глупакът е цялостна репрезентация на Източника в началото на своя Път в Играта. Той няма никакви дефиниции, спомени и опит. В него няма вина и страх, има единствено оптимизъм. Затова Глупакът е щастлив. Тълкуването че Глупакът приближава края на скалата, несъзнавайки къде отива не е пълно. Всъщност той на подсъзнателно ниво знае че създава постоянно сам Реалността си, бивайки репрезентация на Източника. Той ЗНАЕ, че каквото и да се случи, то ще му бъде само в помощ. Затова и оптимизмът му не е безпочвен, просто той не осъзнава откъде произлиза.


А от къде идва Глупакът? Слънцето на картинката е метафора за светлината, тоест Глупака идва от мрака. Мрака, където всички възможности са еднакво вероятни и възможни. В тъмното не съществува страх за Глупака, защото той още не е създал дефиниция за страх. Торбичката на Глупака е празна... Глупакът не влага никакви усилия в това, което е. Защото е цялостен по начало.
 Най-емблематичния филм, представящ Глупака, е Форест Гъмп, изигран умело от Том Хенкс. Повечето актьори развиват един-два архетипа в ролите си, Том Хенкс обаче въплъщава няколко архетипа. В „Зеления път” той изиграва „Провесения”, в „Шифърът на Леонардо” - „Висшия жрец”, в „Корабокрушенеца” - „Отшелника” и „Колелото на живота”, в „Терминала” - „Магьосника”. А само в „Облакът Атлас” изиграва едновременно няколко архетипа.
И началото на това е „Форест Гъмп”, тъй като Глупакът съдържа всички архетипи в себе си (във „Форест Гъмп” той например се разгръща във Влюбените). Друг пример за това е Джим Кери - той изиграва Глупакът в „От глупав по-глупав” и в „Шоуто на Труман”, след което (но не и хронологично линейно)  въплъщава много различни архетипи.
 Най-често повтаряната реплика от Форест Гъмп е „Това беше най-щастливото време от живота ми”. Саундтракът към филма е най-пълното представяне на архетип чрез музика, тя е просто емблематична. Автор на това произведение е Алън Силвестри.
https://www.youtube.com/watch?v=E3pEAHPwI8M&feature=youtu.be
Как се проявява този архетип в живота на всеки Това е така наречения „късмет на начинаещия, beginners luck”). Това е графика на успеха в която и да е дисциплина. Пикът в началото е „късметът на начинаещия”.  За пример - човека, който за пръв път държи въдица в ръцете си хваща най-голямата риба, който за пръв път се захваща с дистанционно виждане има най-добри попадения и т.н.т.
 Обяснението му е че когато се захващаме с нова дейност, още не сме изградили дефиниции и очаквания за постигане на цели, позволявайки по този начин да се прояви най-подходящия за нас резултат. След достигане на този първи връх вече се приемат за верни някакви дефиниции и се придобива „опит”, сред което резултата се влошава значително. Впоследствие се получава още по голям връх от първия, но това е вече от интеграцията на дефинициите в дейността в едно цяло (всъщност това е архетипа зад „Светът”). Обаче точно първия връх изобразява архетипа зад Глупака. Ако искате незабавни резултати от дейността, с която се занимавате, можете да използвате  точно тази връзка.


И накрая едно клипче за Форест Гъмп в ролята на Нео от Матрицата, показвайки безкрайните възможности на Глупака:

Източника е Глупак!


 

Няма коментари: