Архетипа зад „Провесения”



Тъй като днес е 12-ти реших да разгледам този основен архетип с № 12 в Тарото. Основния архетип зад картата може да се опише с една дума -Апокалипсис, от древногръцки - Разкриване.
Това е и основния архетип който в сегашния момент се изследва от човечеството като цяло. Основния урок, който се учи чрез този архетип е разбирането че нещата, погледнати под друг ъгъл имат различен смисъл, който допълва основния и това трябва да се интегрира с безметежно спокойствие. Това спокойствие идва от това, че Реалността не се възприема чрез Ума, а чрез друг наш аспект, който не изпитва страх. Наложил се е термина Висш аз (на английски Higher self ). За мен много по правилен термин би бил Inner self, Вътрешен аз.
Този Архетип навлиза в „дневния ред” на човечеството след събитията на 11/9/2001, като датата е повратната точка в нащия поток от реалности. Това много добре може да се види от филмите, които са излизали преди тази дата. Повечето съдържат в себе си 9/11, като това е разкрито най-разбираемо в този линк - https://www.youtube.com/watch?v=YUQD-sbPl0Y.
В десетилетията около тази сакрална дата,филмите разкриващи истинската същност на Реалността нарастват лавинообразно. Например сериалите Spiderman и The Flash, показващи ни многото едновременно съществуващи реалности, филма  The Matrix, показващ ни структурата на Реалността в пълнота. Сериалите Babylon 5, Stargate и Sense8. Съществуват и много други. Този кадър например е от сериала Westworld:




Символично е показано лявото и дясното възприемане на света, като обединението на двете дава интеграция - неслучайно в сцената има точно 12 запалени свещи (три вляво, четири на масата и пет вдясно). И точно между двете Долорес се вижда и отварящ се портал под формата на прозорец. Прозорците на запад се отварят отдолу-нагоре, тоест lifting / the vail - вдигане на воала, разкриване, unraveling. Провесения неизменно е свързан и с архетипа зад Смъртта, представена от черепа горе в дясно. Чрез смъртта се пуска всичко старо, за да може новото да навлезе. Лявото възприемане на реалността е представено чрез пистолета - символ на разделението, а дясното - чрез колодата от Таро - символ на цялостността. В друг кадър се виждат и две карти от колодата.



Те са препратка към Тарото, въпреки че и двете не присъстват в никоя известна ми колода. Лявата може да се интерпретира като мъж и жена (Ин и Ян), които яздят коне (с помощта на Земния планетарен дух) към водата (в случая символ на огледало) към дясната - лабиринта (самоосъзнаване, интегриращо двата аспекта в едно). Символичен преход от „ляво” мислене към „дясно”, като Пътя между двете е интеграция на двата типа възприемане на света в един. Двете карти взети заедно всъщност дават Провесения.

След всичко написано за Таро и архетипите е необходимо да се знае че, освен с думи, те могат да се опишат и с музика. А най-пълно те могат да се представят чрез филм, като много рядко може да се срещне произведение, посветено само на един архетип. Все пак илюзията за движение се създава от взаимодействие на архетипи.
Същността на архетипа зад карта № 12 за мен се описва най-добре чрез филма „Зеления път”. Това е песен от саундрака към филма с автор Thomas Newman, описваща Провесения:


Няма коментари: