Архетипът зад Смъртта

             На тринадесети е естествено да пиша за Смъртта и какво се крие зад нея. Основния архетип зад нея е идеята за Свободата.

        Не напразно девиза на Априлското въстание е бил „Свобода или смърт”. Въстаниците обаче не са могли да видят че това всъщност е една и съща идея.
Смъртта е най-чистото въплъщение на Свободата и девиза „Истината ще ви освободи” всъщност загубва смисъла си, след узнаването че „Няма Истина. Всичко е позволено” (цитат от филма Assassins Creed). Всъщност „Истината” е само приемане на различни от досегашните дефиниции, налагане на нови ограничения. Там където съществуват дефиниции Свобода няма.

        Какво се случва всъщност след смъртта? Съзнанието отива там, където само се е обусловило да отиде. Това самоопределяне става от приетите от Съзнанието системи от убеждения - християнство, ислям, Индуизъм, Матрицата 5 и т.н.т. Списъкът е много дълъг. Това всъщност са дефиниции, които са изкристализирали в Съзнанието „приживе”. Съзнанието отива на определено място чрез принципа на резонанса. Не са необходими специални Пазители или извънземна технология (не че такива не съществуват). Ти или резонираш с определена честота и можеш да я задържаш постоянно или променяш по собствена воля, или не. Пазителите и извънземните технологии са за тези, които не могат да задържат избраната от тях честота. Тогава се появява и възможност за манипулация на Съзнанието, тъй като то не е направило окончателно свободния си избор. Не се освободило от всички свои дефиниции/котви. Някои „пазители” помагат за вдигането на честотата, други за свалянето и, но и в двата варианта Съзнанието ще отиде там, където „външни” фактори определят. А тези „външни” елементи са всъщност сътворени от самото Съзнание, тъй като всички сами творим Реалността си от нулата. Свободата е най-висшия принцип в Платформата, това е и единствения и закон. Няма по-голяма свобода от това да сътворяваш сам Реалността си.

        Смъртта обаче е само ВЪЗМОЖНОСТ за Свобода. Много Съзнания не желаят да бъдат свободни. А защо не желаят? Защото при постоянно съществуване в среда на неограничени възможности и Свобода, някои съзнания искат да преживеят какво е да си ограничен, несвободен. А единствения начин да научиш това е да го преживееш сам, не става с разкази, дори роутовете (по Монро) бледнеят пред директното преживяване. Защото роута те поставя на мястото на другия, но уроците са интегрирани от „другото” Съзнание, не от теб. Това може да е само glimpses, проблясъци за действителното преживяване, нещо като реклама. За да разбереш едно нещо в пълнота трябва да го преживееш сам. Или да се отъждествиш напълно с другото Съзнание, зарязвайки опитностите на „твоето”. Лудниците са пълни с точно такива хора, които не могат да приемат илюзията за Разделението - интересен сериал, който демонстрира това е Legion, чиято първа серия беше излъчена на 11.II.2017. (това са само prime numbers).

Темата за Смъртта и Свободата е разгледана подробно във филма „Смело сърце”. Не е случайно, че последните думи на героя на Мел Гибсън са „Свободааааа”, а не “Fuuuuuck youuuuuu” :). А това е линк към музикалното описание на архетипа зад Смъртта. Автор на саундтрака е Джеймс Хорнър (който „умря” на 22.06.2015)


Най-популярните филми, разглеждащи този архетип са пиратските. Всички пиратски флагове (а те са много) съдържат Смъртта в себе си. И всички отразяват индивидуалността на капитана. Ето няколко примера. Първия флаг е на капитан „Калико Джак” Ракъм, втория - На Едуард Тю, третия - на Едуард Тийч „Черната брада” и последния е на Едуард Ингланд.
 Живота на пирата е живот в тотална свобода и проява на собствената индивидуалност, доколкото това е възможно вътре в Платформата. Заклеймяването им като „врагове на човечеството” и тяхното заличаване по всякакви начини е било/е/ ще бъде основно занимание на Системата. Не е случайно и че най-известната торент платформа е „Пиратския залив”.
В момента най-популярния пиратски филм е този за приключенията на Джак Спароу. Във втори епизод туземците го мислят за бог в човешка форма и искат да го освободят, като тази идея е доразвита в трета серия при освобождаването на Калипсо. Всъщност на най-дълбоко ниво точно това е положението с всички нас. С тази разлика че ние доброволно сме приели физическа форма и нямаме нужда от освобождаване. Популярността на тези филми, като се почне от Джак Спароу и се стигне до Black sails говори за стремеж към напускане на Системата, оставяйки всякакви морални и други правила и дефиниции - това е темата на сериала Black sails. Живот по собствено усмотрение в тотална Свобода - памет за естественото положение на нещата.

И така, какво е Смъртта - възможност за оставяне на всичко старо и начало на нещо ново и различно. Ние така или иначе сме безсмъртни, така че и идеята за Смъртта е нещо ново и изключително. И как безсмъртни същества могат да умрат? Като приемат временно идеята че е възможно да умрат и следва цял низ от преживявания (например страха от смъртта), базирани на това допускане, които иначе не биха били възможни...

Няма коментари: