BANDERSNATCH - Идеята за Избора



            Какво е BANDERSNATCH? Това е новия интерактивен филм на Netflix - Black Mirror: Bandersnatch. За разлика от всички останали филми от поредицата Black Mirror, Последния филм прилича по скоро на електронна игра, зрителя взима решенията за посоката на филма. Не съм го гледал (спрях регистрацията в момента в който ми поиска номера на дебитна карта), но ще коментирам идеята зад това произведение.


            Основната идея във филма е тази за Избора. Всеки избор всъщност е лъжа (защото те оставя в Играта), въвеждаща те в нов лабиринт. И тъй като лабиринта е символ на Играта на Съзнанието в Платформата, то самата Игра става чрез поредица от Избори. В края на краищата всички пишем собствената си история, правейки Избор. Всички сме тук, за да разиграем собствената си история, и както всяка история има начало, така тя има и край (мотото на трета серия на „Матрицата”). Какъв ще е този край зависи именно от изборите, които правим.

            Изборите основно са в три посоки - избори, подкрепящи фрагментацията, избори, подкрепящи интеграцията и не правенето на избор (което също е избор).

            Изборите, подкрепящи фрагментацията правят света по малко място. Те ограничават реалността, която преживяваме. Ще демонстрирам това със бившия „Алтернативен сайт за конспирации” - xcombg. Малко преди неговото закриване реших да подложа собственика на тест, надявайки се да вземе „правилния” избор. Този тест всъщност се съдържаше само в едно изречение - „Наистина ли искаш този форум да се превърне в бгмама?”. Точно на следващия ден собственика затвори сайта за писане от потребители и понастоящем той не съществува., освен като архив тук. Собственика, вместо да подкрепи уникалността на форума като форум за езотерика и конспирации, предпочете гледната точка на потребителката Дора - обикновен човек, вярващ в несъществуване на конспирации. И затвори сайта, вземайки решение в полза на фрагментацията. Тъй като истинския тест е да повториш своя избор, той го потвърди, отказвайки да продаде сайта си. Той избра да преживее реалността, в която конспирации не съществуват, изтривайки всички „доказателства”, събрани на сайта му. От друга страна само едно изречение и моя избор да го изпратя на собственика доведе до реалност, в която xcombg не съществува.

Собственика на xcombg можеше да вземе и решение в подкрепа на интеграцията. Можеше да блокира потребители, невярващи и невиждащи конспирацията, което щеше да запази уникалността на сайта и да привлече нови членове с уникални преживявания, а не поредните „обикновени хора”. Това щеше да доведе до нова реалност за всички нас, в която конспирацията щеше да е общоприето знание.

Собственика можеше и да не вземе никакво решение. Тогава във форума щяха да продължават да се сблъскват мнения на подкрепящи и отричащи езотериката и конспирацията. По този начин сайта щеше да продължи да изпълнява ролята си на „стъпало по Пътя” за потребителите и четящите го. И създавайки реалност в която конспирацията едновременно съществува и не съществува...

Във BANDERSNATCH е позволено понякога да се връщаш назад и да променяш избора си, което те води до алтернативен завършек. Същото е и с живота, който живеем. С разликата че всеки може по всяко време да вземе различен избор. Например, дори и сега, собственика на xcombg може да реши отново да отвори форума си.

Избора е демонстриран и в популярната игра Перко - всеки избор те води до различно място в лабиринта, а точките, които трябва да се изядат символизират че всъщност всеки трябва да измине Целия лабиринт - не може да се мине в следващото ниво, докато не си преминал навсякъде. Преминаваш и „изяждаш” всички лъжи, но не стигаш до истината, а просто до ново ниво с нови лъжи...

            В тази статия можем да разберем как да гледаме всички различни завършеци на филма. И това става, като не вземаме НИКАКВИ избори. Тогава Платформата на Netflix  ще ти разиграе всички възможности, без твоето активно участие. Това е метафора за участието в „Играта” като Наблюдател, разглеждащ всички нейни варианти и завършеци.

Това е и един от начините за достъп до паралелни реалности. Просто стоиш легнал (или седнал), без никакви мисли в главата си и наблюдаваш. Без да заспиваш. И без да задаваш Посока на наблюдението, без да вземаш Избор, без да насочваш Вниманието и Емоциите си.  И това става на Тъмно и в Тишина. Съвсем друг въпрос е колко ще запомните от това преживяване. Въпросът с паметта изследвам с години...

Всъщност Избора е изследван във Всички съществуващи филми - това е в основата на всеки един сюжет. По този начин се извършва и масово програмиране. Хората се индоктринират че определени избори водят до определени резултати, спиращи ги да правят Избори, неизгодни за Системата/Матрицата. А „неизгодни” Избори са тези, водещи до изход от „Играта” и загуба на Съзнания за Системата.  Самата дума „неизгоден”, означава че с това действие няма изгода за никого, а търсенето на изгода е в основата на Играта.
       Един от първите избори в  BANDERSNATCHе този какво ще ядете на закуска и този прост избор повлича до верига от нови преживявания.  Това ни показва че всъщност няма маловажни избори и всеки избор, колкото и маловажен да е за вас, води до различна реалност.

Какви избори ще вземете зависи само от Вас...
           

Няма коментари: