Символът на лабиринта



Какво представлява лабиринта и защо е срещан толкова често? Този символ, наравно със символа на куба,  е в основата на „нашата” цивилизация.

Когато се загледаш, лабиринта присъства навсякъде. Всички 3Д шуутъри представляват един огромен лабиринт. А една от най-популярните игри навремето беше  Mr Packman" (или побългарената версия - "Перко"). Темата се среща и много често в киното - "Maze runner", "Inception", "Westworld", "Labirinth" и много други. В изкуството веднага ми хрумва картината на Ешер "Relativity" (а Ешер е известен с погледа си върху Платформата):
           А въобще някой забелязвал ли е че всяко населено място представлява един голям лабиринт? Ето например картата на София:

          Лабиринта е навсякъде. Всеки по-голям апартамент или къща всъщност е лабиринт. И разбира се че той присъства и в трилогията "Матрицата" - Първоначално Томас Андерсън  работи в софтуерна компания в която работещите "творят" в т.н."cubicles" (което е и връзка между куба и Лабиринта). Това всъщност е Лабиринта от който Нео не успява да се измъкне в първата серия:

          В сериала “Westworld” лабиринта е символ на Съзнанието, в който То се лута, докато в центъра открие Себе си. Друг пласт е разгледан във филма „Labirinth”. В него той е символ на пътешествието на героя, на Пътя който той изминава в Играта. Неслучайно повечето лабиринти са с черни стени на бял фон, а пътя през него се изобразява с червена линия. 
Тук символиката е че Съзнанието (червения цвят) играе на чернобялата Платформа. Забележете и следното - Съзнанието може да върви само през белите полета, които всъщност символизират Светлината. Черното естествено е символ на Тъмнината и те не могат да се пресичат в един лабиринт. Какъв ще е смисълът от него ако Съзнанието не се съобразява с измислените за Играта правила? Съзнанието, което е интегрирало в себе си и Светлина и Тъмнина обаче може просто да „сече направо"...
Самия лабиринт е символ и на разстоянието между точка А и точка Б, а за неговото разрешаване е необходимо Време. Така един лабиринт съдържа всичко характерно за Играта на Платформата. В него дори е посочен и изхода от Играта - винаги можеш да излезеш от нея поне оттам, откъдето си влязъл! Това е разгледано в митологията чрез червената нишка на Ариадна
Комбинирането на двата пласта зад символа на Лабиринта ни казва и че Съзнанието е едновременно и самия Лабиринт, създавайки го, а същевременно е и Играч, който изминава Пътя през него.

          Между другото съществуват и естествени лабиринти - това са пещерите, единственото място на планетата без светлина. И ако избралите „Пътя нагоре” обичат алпинизма, вървящите по „Пътя навътре” стават за пещерняци...

Накратко, лабиринта е символ на Играта на Съзнанието в Платформата. Както винаги, всичко е било пред очите ни през цялото време...


2 коментара:

  1. Прекрасна тема! :)

    Забележи, че диагоналът е свързан с оста 4-10, т.е. Циен и Кун. Който хармонизира Ин и Ян, може да прави всичко в платформата, защото ограниченията не важат за него. Той борави с принципите зад тях и видоизменя в своя полза, или изобщо не избира каквото и да е - като по този начин винаги ще се случва най-доброто за него.

    Връзки, които отключи темата ти:

    cubicles => cubic cells

    Labyrinth => lab + y + rint => laboratory for cows

    hexagon => h(ive) + eggs + agony

    Следващот не е мое, а от ютюб коментар, който прочетох вчера:

    solar system => soul lure system


    stem => stem cells; стволовите клетки, които общо взето поддържат 3Д формата, защото могат да се превърнат във всички останали. Според мен неслучайна е "истерията" със стволовите клетки, защото в бъдещето ще имаме опцията да запазим вечността на тялото, използвайки ги. Тогава ще изпъкне по-ясно функцията на думата cells в словосъчетанието. :)


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Забележи, че диагоналът е свързан с оста 4-10, т.е. Циен и Кун. Който хармонизира Ин и Ян, може да прави всичко в платформата"
      Чак сега забелязах пласта, който несъзнателно съм вмъкнал в статията:).

      Това прекрасно е разиграно в един филм - "Пришълеца срещу Хищника". Там хората бяха затворени в една пирамида на о. Буве до Антарктида, която всъщност представляваше огромен лабиринт, който се преконфигурираше през 10 минути. Главната героиня формира съюз с Хищника след като му се предаде, символ на интеграцията на Циен и Кун, Ян и Ин, Светлина и Тъмнина. Интеграция на Сянката с която не се бориш, а се предаваш пред нея, сливайки я в едно със себе си. Единствено тя успя да излезе жива от пирамидата.
      Други подобни филми разиграващи тази история са "Cube" от 1997 и продължението му "Cube 2: Hipercube" от 2002. Което е и пряка връзка на куба с лабиринта, а също и с cubic cells:).

      Да, докато сме в 3Д ние сме съставени от клетки (cells), които формират лабиринта наречен "човешко тяло". Но човешкото тяло може да се разгледа и като черупка - shell of cells, с която преживяваме този s(elf)hell. Кой ли би се съгласил да остане вечно в тeзи cells/shells/Hells, в тази laboratory for cows, h(ive) + eggs + agony .
      Но все пак, светът е пълен с идиоти...

      Изтриване