Самотата




           Тук реших накратко да пиша за основната причина за Самотата. Защо хората избират да живеят сами? Защо извършват „социално самоубийство”?


            Има два основни вида Самота. Първия се толерира и поддържа от Системата, а втория - не. За първия тип самота сте чували - предимно самотно живеещи стари хора. Казано е че със Старостта идва и Мъдростта. При тези хора обаче Старостта е дошла сама. Затова и те са жертви на престъпления. Защото те не са осъзнали кои са и защо са Тук и Сега. Системата се стреми да поддържа живота и съществуването на тези хора с различни програми за „социално включване”, създавайки им Игри в които да се включат. А колко семейства живеят "самотни заедно", всеки член играейки собствената си матрична роля, без истински да се свърже с останалите...

         Друга група от хората с първи тип Самота са монасите. Монашеството е организирана от Системата/Матрицата маска (това е архетипа на „Отшелника”, който Системата маскира като „Светът”).  Съвсем различен тип самота преживяват хората, избрали да преживеят маската зад архетипа на „Овесения”. Тези хора имат реален шанс да преминат от първи към втори тип Самота. 
        Накратко, първия тип Самота се нарича "Не искат да си играят с мен", "Сърдит съм ви и няма да играя с вас". Тези хора изпадат в отчаяние и депресия (независимо от възрастта си) и отчаяно търсят каквато и да е връзка (но не и свързване със самите тях), позволяваща им отново да се впишат в Системата.

Втория тип Самота е тази на хората, намерили/свързали се със Себе си. Самота от типа "I don't have time for this shit". Тези хора нямат нужда от общуване с други хора, защото свързването със Себе си носи самодостатъчност и защото са разбрали че почти всички носят маски, прикриващи истинската им същност. Маска, върху маска, върху маска... В повечето случай тези маски представляват изкристализирал определен архетип. Например маската на майката е изкристализирал архетип на Императрицата (от картите Таро). Бащата е изкристализирал архетип на Императора, Детето е изкристализирал архетип на Глупака. Човека със свръхсензорни способности (ОИТ и др.) е всъщност изкристализирал архетип на Магьосника и т.н.т.

Ние всички обаче сме много повече от определен изкристализирал архетип. Използвам думата изкристализирал за да покажа втвърдяването на маската, която по този начин сковава истинската ни същност. Тези втвърдени архетипи реагират яростно на опит за сваляне на маската им. Такава беше реакцията на автора на „Матрицата 5” (който въплъщаваше два архетипа - този на Магьосника и този на Висшия жрец), когато беше разобличен от Андро. И се отдръпват от пряко общуване, като атакуват непряко чрез своите „последователи”, и дори пряко. 
        Ето една кратка историйка за демонстрация. Двама приятели се разхождали в една слънчева зимна утрин. По едно време минали край група деца, които почнали да ги замерят със снежни топки. Единият от приятелите се зарадвал и се включил в играта, докато другия се отръскал от снега и продължил да върви, съзерцавайки хилядите разноцветни отражения на слънцето в прясно навалелия сняг...

Съзнанията, избрали втория тип Самота, разбират че от общуването с "маскирани" хора не могат да получат нищо, което те вече не притежават. Защото са разбрали че имат всичко, от което имат нужда за да извървят личния си Път. Такива хора общуват пълноценно само с подобни на тях и с хора, тръгнали по своя Личен Път към Лично Освобождаване. Точно личното Освобождаване стои зад последния архетип на Таро - Светът. Той съдържа всички останали архетипи в себе си. Защото колективното Освобождение е невъзможно - всеки трябва сам да извърви личния си Път, защото няма кой друг да го направи вместо него.   


При втория тип Самота, Системата не само не се стреми да поддържа живота на тези индивиди, тя всячески се стреми да им пречи. По същия начин както и при първия тип самота, Матрицата създава различни Игри за включване обратно. Но тъй като човек вече не отразява и реагира на атаките/чуждите Игри, той вече не е част от Матрицата, той е над нея (като девиза на Мъжете в Черно от едноименния филм). Ако той отрази атаката/приеме Играта, следва завръщане обратно в кръговрата на Матрицата и следователно не е разбрал и интегрирал архетипа зад „Светът”. Това е и един от финалните тестове на Системата.

Ще демонстрирам това с още една кратка историйка. Един самотен човек имал рожден ден. Негов приятел му дошъл на гости и му дал подарък. Човекът нагостил приятеля си с каквото имал, поговорили си и на изпращане му върнал неотворения подарък. Приятеля се почувствал обиден - та той бил отделил усилия и време да намери подарък, подходящ за рожденика. Рожденика обаче му казал - „Аз имам всичко от което имам нужда и те нагостих с всичко което имах. Ако ти не можеш да оцениш и използваш подаръка, който си взел за мен, то тогава въобще не е трябвало да идваш и да носиш подарък”...

Когато се почувствате самотни усетете кой тип самота преживявате и от какво наистина имате нужда...

2 коментара:

  1. Благодаря, поредната светлинка по пътя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съсредоточи се в Тъмнината по пътя и ще откриеш собствената си светлинка/Искра.

      Изтриване