Пластове в "Starwars 8"




Новата серия на „Междузвездни войни“ съдържа много повече пластове отколкото очаквах от Дисни. Основната идея изложена във филма е темата за Ин/Ян баланса, което закономерно е представено точно в осма серия на сагата.


Темата не може да се разбере ако първо не се изгледа филма и съдържа спойлери! Освен това съжалявам за лошото качество на част от картинките по разбираеми причини.

Най-лесно забележимия пласт от филма е темата за Ин/Ян баланса. Идеята как Тъмнината поражда Светлината и обратно. Неслучайно Рей и Кайло Рен са свързани и могат да се виждат взаимно. Докато Кайло е представител на Тъмнината, класически Ин , Рей е представител на Светлината – Ян. Това дори е отразено в самите имена на героите. Ren е анаграма на Ner-o – черно, тъмно, а Ray дословно преведено означава лъч и се асоциира със светлината.  Тук Дисни естествено е вмъкнал и когнитивния дисонанс – женския образ представлява Ян, а мъжкия – Ин, докато в класическия случай е обратното.

Сагата има потенциала да стане номер едно в бокс офис класацията на всички времена, защото са вмъкнати двата основни символа на Земната игра – дървото и водата (както съм писал тук), като класически представители на Ян и Ин. Острова на Скайуокър е обграден с вода,




а в средата му се намира дървото, съдържащо свещените текстове на джедаите.

     

А входа към тях е vesica pisces. Дори флагманския кораб на съпротивата има същата форма:


Писал съм, че осмицата може да се представи като класическия Ин/Ян символ. А най-ярка демонстрация на този пласт е медальона на двете сестри:




    


Друг пласт  от филма, който няма да се забележи от много хора, е сцената на острова където Рей пропада в дупката до мястото обладано от Тъмната страна на силата. Това естествено е представено чрез тъмнината и водата – проводник на чистия Ин. Тук се съдържат и ключови кадри, представящи холографско-фракталната природа на реалността:

     

Рей вижда себе си в безкраен брой реалности. Има подобен кадър от филма „Интерстелар“ , който показва същото с една лампа (а лампата изЛЪЧва светлина):

  

Същото може да види всеки един от нас, ако застане между две огледала. А две огледала могат да се представят чрез осмицата, дори има подобни джобни огледалца


      


Ключовото в сцената е момента, в който тя застава пред черното огледало и моли да види родителите си. Тогава в огледалото вижда как две сенки се сливат в една и тя вижда себе си.

 

Рей обаче няма капацитета да разбере отговора получен в Тъмнината. Родителите на всеки един човек са идея, отразяваща нещото, което ни е породило. Отговора на Тъмнината е че всеки поражда сам себе си. Точно както е показано във филмите “Predestination” и “Ink”.

А отговора на Светлината е ...

   

... Фактология, Догма и Религия!!!

Друга идея, застъпена във филма, е тази за Смъртта. Това е естествено продължение на осмицата и превръщането и в деветка. Тя е представена в пълнота от образа на Кайло. Той е разбрал, че за да прегърнеш новото старото трябва да умре, дори ако трябва да се убие. Това е и неговата движеща сила през седма и осма серия. Всъщност целия осми епизод представлява точно това – смърт за почти всички герои от първите седем епизода. Изключение прави Лея, но в замяна на това умря актрисата която я въплъщава, завършвайки идеята на филма в реалността. Това ни показва че освен рестарт на сагата предстои и рестарт на Реалността, която споделяме. А за да се осъществи той старото е нужно да умре по един или друг начин.

Показана е и неутралността на платформата чрез персонажа на разбивача на кодове. Той ни разкрива  истината, че  Тъмнината и Светлината се финансират от едни и същи същества, печелейки от конфликта между двете. Разбрал тази истина той се измъква печеливш от ситуацията, продавайки на Първия ред информация за транспортьорите на Съпротивата.

Друг момент който ми направи впечатление е сцената в която Fin тръгва на таран към оръдието.

      

Той буквално щеше да се разтвори в златната светлина и да приключи Играта в пълно съответствие с името си (fin означава край на френски). Мотивите му за приключване обаче не бяха уважени, тъй като той все още държеше на това как да приключи Играта. Играта приключи само Люк, осъзнавайки неутралността и естествения баланс в Силата, оставяйки останалите да продължат да играят. И както сме влезли в тази Игра чрез  vesica pisces, така и чрез нея ще я напуснем, което е показано в този кадър:

    
       Коментарите по осма серия в пълно съответствие с осмицата са рязко поляризирани. Повечето хора не разбират символиката разиграна пред очите им (защото са дебили:)). За тях са и многото специални ефекти, за да може филма да стане печеливш и да издърпа техните пари. Някои долавят същността на филма на подсъзнателно ниво, а единици са способни да видят по-голямата картинка зад филма. Като знаем обаче символиката зад деветката (завършеност), интересно е как Дисни ще я развие в следващата серия. А ето и още един пласт на филма, отразен с осмата поред карта от големите аркани в Таро, показвайки ни всъщност кой е истинския победител:


Няма коментари: