Въжето като символ



Всички възможни Реалности вече съществуват. Свободната воля на всеки от нас се изразява във възможността да избираме точно кои от тях да преживеем. Ако разгледаме една от реалностите като нишка, то много преплетени нишки създават въже.
Както един от героите в „Cloud atlas” казва: „What is an ocean but a multitude of drops?” А какво е въжето, ако не съвкупност от нишки?

 Въжето е метафора за потоците от реалности с близки характеристики, които ни позволяват да формираме някакъв консенсус за каквото и да е.. Всеки от нас е избрал да преживее някоя от тези нишки и винаги има възможност да смени нишката си. Всъщност това става постоянно, във всеки един момент. По-ясни прехвърляния по нишките могат да се усетят когато се разделяме с дадени разбирания и прегръщаме нови. Например спиране / започване на работа, спиране / започване на тютюнопушене, алкохол, наркотици и т.н.т.

Възможни са (и се случват постоянно) и преживявания на напълно различни нишки, част от друго въже, които просто нямат някакъв консенсусен език на изразяване в „сегашната” реалност. Сегашната е навсякъде в кавички, защото самия акт на писане, да речем на тази статия, е прехвърляне от една на друга Реалностна нишка. Има голяма разлика между акт и факт. Първото е действието, което избираш да предприемеш, а кристализиралия резултат от действието - факт - означава че You are fucked :))

Някои от тези реалности са физически, тоест те са достатъчно плътни за да не може да се усети разликата със „сегашната”. Други не са толкова плътни, като един от примерите са различните „нива” в астрала. Когато разликите в преживяваните нишки са по-големи, но не толкова драстични, се наблюдава т.н. „Мандела ефект”.  Хората разбират че са в друга физическа Реалност, но тя е достатъчно подобна на предходните, за да се формира консенсус

Какво обаче ни държи точно в тази консенсусна Реалност? Това са т.н. „котви” - разбирания, които ни задържат точно тук. Когато един кораб пусне котва неговото движение е ограничено от дължината на котвеното въже. Колкото по дълго е то, толкова по надалеч той може да плува. Същото е и с нашите разбирания - колкото по-широки, по-холистични са те, толкова по-голям набор от Реалности можем да възприемаме. Казвам „да възприемаме”, защото реално преживяваме голям набор от Реалности с различни тела едновременно. И под тела нямам впредвид само физическото тяло. Дори от дадена гледна точка преживяваме всички възможни Реалности.

Въжето като метафора за близките потоци от реалности, които преживяваме, се среща в цялата култура. Някои народи дори са базирали „писмеността” си на възли в  дадено въже (т.н. възлово писмо). А какво представлява възела - начин за свързване на две въжета. Затова и когато сме на прага на важно решение в живота си, предлагащо ни различен набор от възможни „бъдещи” преживявания, ние казваме че сме пред „възлово решение”. Така подсъзнателно показваме знанието си за същността на Реалността. А ако вземе да вържем двата края на едно въже се получава примка, кръг. Хората, които „трудно свързват двата края” са на прага да излязат от този „порочен кръг”.

Въжето в тесен смисъл е символ на привързаността и ограничението. Всички сме виждали как се водят кучета по улиците или крави на паша (тези които не са виждали да вдигнат поглед от телефона си, или да потърсят bondage porn за да видят илюстрация на примера:)). В по-широк смисъл въжето е символ на потоците от Реалности, които си позволяваме да преживеем. Не е случайно че пиратите, като най-върлите противници на статуквото, са умирали на въжето. Това дава и символичен отговор на въпроса „Защо хората които се самоубиват обикновено се бесят?”. От тази гледна точка обесването е символ на това, че този човек вече няма място в този поток от Реалности.

Какво става когато обаче се разделяме с дадени разбирания без да прегръщаме нови? Точно това ни дава възможност да възприемем повече от една нишка, повече от една Реалност едновременно. От тази гледна точка е интересен отговорът на въпроса „Какво става когато се разделим с ВСИЧКИ свои разбирания, без да ги заменяме с други?”. Очевидно тогава ще можем да възприемем ВСИЧКИ съществуващи Реалности едновременно.



Пустотата, която обгръща...

Няма коментари: