“Altered carbon” и същността на осмицата




             В първата статия в моя сайт разгледах накратко идеята зад цифрата осем. И сега, година по-късно, излезе сериала “Altered carbon” (http://www.imdb.com/title/tt2261227/), който разглежда същото, свързвайки го с една от възможните реалности пред човечеството.

Темата съдържа спойлери и ако желаете да извлечете собствени наблюдения от филма не четете тази статия преди да сте го гледали.

            Ще започна от това какво „бъдеще” описва сериала. Това е реалност, в която човешкото съзнание може да се прехвърля на специално устройство в основата на главата (всъщност това е гърлената чакра). По този начин, когато тялото вече не се обитава от Съзнание, то може да се използва от други. Цялата правораздавателна система се основава на даването на телата на осъдени от системата съзнания на други „потребители”. Съзнанията на осъдените са замразени - „iced” за периода на наказанието. След неговото изтърпяване съзнанието на престъпниците се връща в налични към момента тела, които не са техните, и живота им продължава. Нескончаемия цикъл от животи е символично представено от усукания ороборус. Това е показано в този кадър, присъстващ в началото на всяка серия:
           Самата приставка за съхранение на съзнанието има формата на шестоъгълен диск и е с извънземен произход от раса, наречена Elders - Старейшините:
           Шестоъгълника всъщност е метафора за кубичната същност на Платформата на която играем, като 3Д представяне на тесеракта.
             Съществува група от безсмъртни (т.н. Meth), на чието съзнание се прави backup на всеки 48 часа. Те притежават почти цялото богатство на населените планети и са толкова близко до бог, колкото човек посредством технологията може да се доближи. Самите те се смятат за богове. Те сменят телата си пожелание, както змията сменя кожата си. Всичко това е показано в този кадър:
  Телата се наричат sleeves, което преведено означава и ръкави, намекващо за различните потоци от реалности, които е възможно да се преживеят. Това всъщност е и същността на Съзнанието, затворено в шестоъгълните приставки. Идеята е показана в този кадър, с който сериала започва:
           Всяка серия завършва със образ от златна светлина на черен фон, показващ връзката на развитото съзнание с Тъмнината. Това е например образа от края на пета серия:


            Точно този кадър показва и една от основните идеи зад сериала. Както съм писал и в първата си тема „Осмицата може да се представи като усукан ороборус и символ на полярностите, които преливат една в друга, хранейки се една от друга.”

            Основната сюжетна линия на първи сезон на сериала е развитието на брат и сестра през различните им животи през вековете. Избрани са точно брат и сестра за да се покаже и Ян/Ин взаимодействието и допълването на едното от другото. И двата главни героя преминават един пълен „Тъмен” и един пълен „Светъл” цикъл.

Братът (Такеши Ковач) убива баща си и влиза в елитен отряд от правителствени убийци, налагащи волята на протектората над населените от хора планети. След този тъмен период от живота си той среща сестра си, осиновена от Якудза в негово отсъствие, и става революционер - Envoy - Пратеник, чиято цел е да разруши системата.

Сестра му преминава от Тъмнина (Якудза) към Светлина (Envoy) и отново към Тъмния отбор, ставайки Meth (от Метусалем) илюстрирайки ярко символа зад усукания ороборус.

Такеши и сестра му са свързани един с друг, като накрая на сериала разбираме че именно сестра му предизвиква връщането на брат си в тяло. Точно както Ин е свързан с Ян и се пораждат един друг.

Сериала показва, че независимо от това колко живота сте имали, ако прегръщате същите идеи ще циклите тук до края на вечността. Неслучайно Такеши се въплътява 250 години по-късно и веднага се вписва в обществото. Защото системата не се е променила, той не е успял да промени системата. Което означава и че той самият не се е променил, той продължава да прави кръгчета в системата на осмицата. И ще продължава да прави във втория сезон на сериала. Всъщност сериала има потенциала за безкраен брой сезони, също като усукания ороборус. Метафората за прехвърляне на едно съзнание в множество тела дава безкраен ресурс от актьори, които да въплъщават героите.

Промяната от осмица към деветка е изобразена чрез героинята - лидер на  Въстанието Quell Falconer. Тя разбира накъде върви системата и вижда нейното бъдеще. Тя е и жената, открила и направила приложимо за човечеството устройството за записване на Съзнанието на Старейшините. Когато Такеши се събужда 250 години по-късно той вижда нейните предсказания осъществени. Quell означава обуздавам, показвайки как тя е успяла да потуши непрестанното бърборене на Ума и да види накъде върви системата.

First thing you'll learn is that nothing is what it seems. Ignore your assumptions. Don't trust anything. What you see, what you hear, what people tell you, what you think you remember..

Първото нещо което ще научиш е че нищо не такова, каквото изглежда. Не предполагай нищо. Не се доверявай на нищо - на това, което виждаш, на това, което чуваш, на това, което ти говорят хората, на това което си МИСЛИШ че помниш.

Let experience wash over you. Absorb it like a sponge. Expect nothing. Only then can you be prepared for anything.

Нека самото преживяване да се излее в теб. Попий го като гъба. Не очаквай нищо. Само тогава ти ще си готов за всичко.

Това е описание на живеене на настоящия момент такъв, какъвто е. Извън всякакви очаквания предположения и представи, извън твоя собствен опит. Живот, недоминиран от Ума. Неслучайно Quell не присъства физически в сериала. Човек тръгнал по пътя на деветката не е необходимо да преминава отново кръговрата на осмицата.

В сериала са представени и различни видове Изкуствения интелект и най-различни взаимодействия между него и хората - от приятели до врагове.

И така, сериала като цяло показва една възможна реалност. Всички фигури вече са поставени на шахматната дъска и в сегашния момент. Това, което все още не е масово достъпно са различните изкуствени приставки. Обаче те са налични и ще се развиват все повече, това е моделът на трансхуманистичното развитие на човечеството, което изкуствено се опитват да наложат над голяма част от хората. 

Сериалът „Altered carbon” ни показва че този Път води само до въртене в кръг. Да, вярно е че по този начин животът на хората ще се удължи. Вярно е и че така ще могат да се достигнат далечни планети (ако въобще някой ни позволи да напуснем Слънчевата система). Но също така е вярно и че това е налагане на тотален контрол върху живота на индивида и циментиране на сегашната абсолютно небалансирана система на неравенство. Богатите не просто ще станат свръх богати, те ще станат безсмъртни. Това всъщност не е чак толкова лошо нещо, стига да не живееш в същата плътност като тях. Те няма да имат достъп до другите плътности, за сметка на това трета плътност ще е нетърпима за по-разширените съзнания. Както съм писал, на системата винаги са били необходими роби.  И вие ще сте тези роби... Трансхуманизъм ли???


Няма коментари: