Черното масло, Матрицата и Реалността



Пишейки си с Ключаря, този коментар предизвика своеобразно продължение на статията ми за Агент Смит:
 Хубава кратка статия, описваща трагедията на колективната маса - дори една идея да е благородна, то тя ще бъде изкривена от тези, които нямат вътрешния компас. Затова няма как да стане колективното спасение, освен един глобален катарзис, елиминиращ паплачта. Как да не уважаваш черното масло и природните бедствия в този случай? :) 

          Това е и илюстрация и на силата на общуването между две Съзнания one on one, или 101. Ето и моя отговор:

Точно това ми харесва в образа на Смит - наясно е с участниците в Матрицата напълно. Познава движещата им сила и разбира нейната незначителност и свръх надценена от тях стойност. Разбира напълно изкривяванията на колективната маса (която в общия случай търси някаква далавера или схема за да продължи да играе окаяната си история) и просто я поглъща. Всъщност всеки от участниците в Матрицата, които не искат да излязат от нея и я защитават с всички сили, му принадлежат по право. Защото те Са Матрицата, а Смит е Края на Матрицата.

Черното масло прекратява Играта за Почти всички, защото маслото разбира безсмислието на Играта (но не разбира Смисъла и). В крайна сметка, колкото и големи способности да имаш, каквито и добродетели да си развил, за него няма значение - то не вижда смисъл от това и ще опита да те погълне. Темата на трета серия от трилогията е "Всяко нещо, което има начало, има и край" (дори е на постера на музиката към серията). Маслото е края...
 От маслото можеш да оцелееш по няколко начина, ще взема да ги изброя като точки и с примери от физическата реалност, която обитаваме, в съответствие с принципа „As above, so below and as below, so above”.

 1. Безусловна любов - това е толкова чуждо за него че  те изплюва веднага, също когато си ял риба и кост заседне в гърлото ти - повръщаш всичко обратно.

2. Пълна неутралност и липса на Его, всъщност това е липса на история на която да Държиш - всъщност никой не иска да яде храна без вкус, маслото просто ще те заобиколи.

3. Да разпознае в теб себе си. Това е много дълбокото лично разбиране на същността и функцията на маслото. Култивиране не само на безусловна любов, но и на безусловна омраза (елиминирането на паплачта). А маслото не е канибал. Всъщност тогава и ще можеш да го използваш. Това е взривоопасна комбинация. Представи си златната светлина и черното масло на едно място, действайки заедно. Винаги ме е привличала комбинацията жълто и черно... 

4. Смислено Съзнателно Съществуване (което предполага усвояване на у-вей принципа, победа без да влизаш в битка, действие с бездействие) - както писах, маслото не разбира Смисъла и такива за него са неядливи. Никой не яде камъни, а камъка има пълно осъзнаване за същността и функцията си, изпълнена с дълбок смисъл отвъд тривиалното всекидневие. Тия дни просто наблюдавах един камък и усетих това. Егати заниманието :), ако някой ме погледнеше отстрани как разглеждам едно камъче, познай какво щеше да си помисли:))). Всъщност затова и камъните оцеляват най-дълго - виж например пирамидите и мегалитите. Имаше една поговорка: Ако искаш да оставиш нещо за поколенията, научи каменоделство. А, и черното масло не яде камъни, те са несмилаеми и излизат от него непокътнати. 

5. Най-простия начин е да си напуснал Играта преди активирането на черното масло - всъщност за това пише Н..

            Естествено, възможна е и комбинация от изброените подточки. Дано това да се окаже полезно за читателите при сблъсък с тази субстанция.

Няма коментари: