Какво е Его

 

           


               След плитък размисъл реших да публикувам като отделна статия серия от коментари на Ключаря. Всичко надолу е написано от него. Реших така защото blogger по някаква причина маркира част от коментарите му като спам и ги скрива и аз ежедневно трябва да проверявам и да ги републикувам. Така всеки ще може и да коментира под тази статия. А самите коментари ще изтрия за да не заемат място.  И така - Ключаря:


            Изключително важен въпрос, Дейвид! Без разбиране на речниците, които ползваме, шансът за смислено, ползотворно и обогатяващо взаимодействие се намалява.

В творчеството си под ‘его’ съм визирал онази операционна система (т.е. съвкупност от програми), която е инсталирана в човешкото тяло и не принадлежи на същността/есенцията ни (т.е. Духа ни). Най-лесно това се изживява по време на осъзната смърт и откъсване от тялото, преминавайки в друго измерение (например Тъмното пространство/Пустотата). Други възможни моменти на проблясъци: толкова дълбоко медитативно състояние в будно състояние, че отново си отвъд границите на тялото и изживяваш това, което наистина си :) ; извършване на възвишено действие, чиито вибрации (българската дума** е ‘трептения’) са толкова високи, че заглушават ниските честоти (т.е. ‘излъчвания’) от егото и Съзнанието успява да изживее Истинската си същност; осъзнат сън с контрол над първосигналната нервна система (която е част от тази операционна система, намираща се в рептилоидния мозък*). Възможно е да има и други примери – за тези се сещам в момента. Идеята вече би трябвало да е ясна.

Но… в психологията под ‘его’ се разбира ‘личността’, а думата ‘то’ съдържа животинското неосъзнато в човека (което попада отчасти в моята дефиниция за ‘его’, свързана с основни телесни програми). Супер-егото от Фройд също не е термин, за който да се хвана, защото той просто визира установени външни порядки, които контрират „вътрешните” инсталирани порядки, създавайки непрестанен сблъсък, а благодарение и на социума, който чрез своите променливи и дирижирани порядки допълнително всява смут и дисонанс (българската дума е ‘противоречие’) в ‘личността’. Стъпването на тези три стълба, оставени от Фройд, както осъзнавате, е коварно и затова не съм използвал речника на психологията. Няма решение в тази система, изградена от конфликт и неотчитаща най-абстрактната ни същност (душа-дух), задоволявайки се само с абстракцията на по-ниско ниво ‘мисъл-чувства’. Дори ‘супер-егото’ не е в следствие на интуицията (т.е. вътрешното познание :) ), принадлежаща на душата и духа, а на родителите и социума.

Но… :) който и от двата вида читатели да ме е чел през годините (т.е. този, който е положил усилия и ме е следял през годините, където съм правил уточнението за това какво влагам в думата ‘его’; или онзи, който си мисли, че ме е разбрал и използвам значенията от психологията) ще е успял да се развие, защото аз пиша да се мине отвъд егото, така че и по едната, и по другата линия чрез съветите, опита и познанието, които съм оставял, ще успеят. Този коментар вече се впуска в подробности, и то благодарение на диалога и Дейвид. :)

‘Индивидуалност’ от латински означава ‘Неделимост’. Хубава дума, обрисуваща една от характеристиките/чертите на Духа. Макар че може да прозвучи парадоксално, защото от една перспектива (българска дума: ‘гледна точка’) той се разделя на фрагменти/светкавици, което е една от илюзиите, които изживяваме като реалност/действителност. Доколко е илюзия е въпрос на автора да наклони везните, като започвам да достигам до етап в разбирането си, при който е важно да давам ясна конкретика (което винаги съм гледал да правя след абстрактните изложения), за да се прозрят отчетливо в кои случаи едното твърдение е вярно, в кои другото, така че в едното първото твърдение е илюзия/невярно, а в другото обратното. Ако един автор не прави това, то едно че ще загуби читателите си от гледна точка, че няма да бъде разбран, както и няма да може да обясни парадоксите (т.е. противоречащите твърдения), следователно отново няма да помогне на недостигналите до тези изводи читатели, следователно за какво изобщо пише?! Който само пише за „парадоксалната страна”, но не я разбира и обяснява, не може да мине отвъд нея и да види възможно ли е в тях да бъде скрит универсализма. Следователно ще остане на ниво субективист-солипсист с тенденция към конформизъм.

Духът е неделим ако го/се изживяваме на това равнище/ниво/плътност/измерение, където ‘той’ просто е. Така както ръката е част от вас и не е нужно да насочвам фокуса ви върху нея (макар че вече го направих), а вие си я използвате. Но ако откъсна ръката, ще е ясна фрагментацията и вие вече няма да изживеете шока/болката от раздялата, така че ще е ясно, че вече не живеете от гледната точка на неделимост. Допуснали сте да бъдете раздробен/делим/фрагментиран. Сега второто твърдение е вярно, а първото не. Въпреки че физическите закони ви казват, че няма как да си върнете ръката, то това не е съвсем така. Това, че съществува фантомния двойник*** и холографския принцип означава, че ако бяхме се развили достатъчно като дух (или като наука), то ще е възможно отново да възстановите целостта си.

Колкото по-надолу слизаме по матрьошките от действителности, толкова по-раздробени и слаби сме.

Колкото по-малко органи са здрави в тялото ви (като друг аналогичен пример), толкова по-голям е шансът и вие като цялост (организъм от тяло-душа-дух) да се разболеете.

Колкото повече ‘личности’ притежавате, т.е. роли/маски, толкова по-далеч сте от това да сте автентичния и цялостен Себе си.

Колкото по-рядко проявявате Духа си, разбирате логиката на изложените примери – толкова по-кратко или изобщо ще достигате до моментите на разбиране какво сте и какво не сте.

В Природата на Духа освен Делимостта е и Целостта, следователно ако в Живота си вършите дело, което е добронамерено и мъдро, в правилното време и място, това ще повиши вашата енергия (българската дума: Сила!), т.е. вие се доближавате до чертата на Цялостността и затова чувствате живителната сила на Духа… Съединението/Цялостта прави Силата! :)

Мисля, че обясних ясно тази част от метафизиката.

Ако ползвате чужда сила, за да запълните ваши недоимъци, едно че не е редно/етично/морално, особено ако другата страна не желае да дава или е била манипулирана/излъгана по какъвто и да е способ, и, второ, че ще има обратно последствия/карма. Не е в ред нещо, което е чуждо, да бъде ваше. Не дадеш ли обратно, не допринесеш ли, то вече не е споделяне, а е общо взето вид кражба. Краж-ба води до лоша съд-ба/карма. Възможно е да дадете като просто ползвате това знание и правите добро във Вселената, т.е. не е нужно и задължително на мен/даващия. Така както аз съм получил това познание, благодарение на Вселената, разиграващите хора в живота ми и собствени усилия, то по същия начин, облагородявайки Вие Цялото, то и аз индиректно ще получа Добро (все някога, под някакво проявление), без да го търся, но когато имам нужда, защото Дао е безпристрастно, но помага на Добрите. :)

Този, който не дава директно, но поне индиректно дава, е много по-добре от този, който само взима и нищо не дава.

Да се върнем обратно на значенията на думите, които ползваме. Разбрахте за ‘его’, ‘индивидуалност’ и ‘личност’. Погледнете отново за ‘личност’ тук, корените й:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

Оказва се, че думата ‘персона’, която е навлязла и в английския като person и personal описват общо взето роля (role се съдържа в personal). Ще ме прощава did0, но ще довърша анаграмния анализ :) казвам това както да му дам време да спре да чете и сам да намери сглобката от думи, така и от уважение към този му труд в старите теми, където имаше желание и му се отдаваше да разкодира английските думи.

След бърз ръчен труд, се получи следното: personal е всъщност анаграма на role + snap, което означава „счупване на роли” или „шумно животинско хапене на роля”. Първото изглежда като по-дълбокия пласт, т.е. идеята да минеш отвъд личното означава да спреш да счупваш ролите (да ги изиграваш, разрушаваш и пак слагаш, повтаряйки действието), а второто е връзка към животинската природа на териториалността, която прозира под думата ‘лично’ (това си е мое, не ми го пипай, иначе ще те…)

private, която също означава личен/частен, е по-видим пример, защото се състои от priv + ate. Няма нужда от анаграми или обръщане на думата. priv идва от латински, означаващ разделен/ограничен, а ate е минало време на „ям”. Получава се ‘ядох разделно/ограничено’. Отново имаме животински намек и основната програма за оцеляването под формата на ядене. Излиза, че оцеляването на частното лице минава през яденето. Програмиране тип ‘Класика в жанра’…

Как да го обичаш английския, като е толкова шибан език, без извинение, дори думата им live (живея) означава наобратно ‘evil’ (зъл). Да не говорим за другите дивотии, които сме намирали с did0 през годините, или изследователя Chiron last. Изключително нечовешки (няма положително и високо трептене, което да одухотвори човек, с редки изключения – например Шекспир, Фицжералд (когато реши да вдигне нивото и използва думи, които са топа на топа (върховно постижение) :) )) и измислен да препрограмира/променя действителността на изричащите го.

Първосигналната нервна система, термин въведен от Иван Павлов, при хората е същата като функционалност както при животните – от раждането до първите шест месеца се развива тя (при добри условия за живот), като безусловните рефлекси са програми, които ги наследяваме и всички от вида ни ги притежаваме (биологична манифестация/проявление за това, което на абстрактно ниво се нарича ‘неосъзнато колективно’ от психолозите), а условните рефлекси тепърва се учат. След осмия месец детето започва да имитира възрастните, но е способно само да издава звуци. Тъй като още няма разделение за него относно аз/субект – друг/обект – действие – състояние, то на родителите им е непосилно трудно да разберат какво се опитва да изрази малчуганът. Ако няма травми от какъвто и да е род през този важен етап, който се случва между година и половина-три години, то детето ще може ясно да разграничава тези четири основоположни понятия (на несъзнателно ниво), което пък ще стане съзнателен процес едва на шест-седем годишна възраст.

Ако пък вземете труда на Павлов и го съотнесете с интелектуалния нарцис, професор психолог Sam Vaknin, ще разберете още по-добре чрез неговия личен опит и (себе)анализ защо някои хора стават нарциси, други психопати, трети border-line и прочие хора с психически проблеми. Всичко опира до травми в детството между този ключов период на детето. Затова и илюминати в проект Monarch извършват брутални травмирания (физически, психически, енергийни, архетипни, астрологични, номерологични и прочие) в този период с цел разбиване на здравото Ядро/Духа на малки парчета/личности, които чрез изградената невронна мрежа от рефлекси и стимули, да бъдат превърнати в роби-изпълнители. Брутално е… някои хора цял живот остават неспособни да развият висшата/вторичната нервна система или пък не могат да се отделят от майката и бащата не само като архетипи, но и като психическа връзка, обусловила огромна част (или целия) от живота им.

След като анализирах и поемах информацията, връщайки се назад в миналото и на база това, което ми се случи последните години, аз също смело и откровено мога да кажа, че попадам в тази категория. Разбрах какво се е случвало с мен и майка ми на тази възраст, както и с баща ми на тази възраст. Направо ще се учудя дали има човек на Земята, който да е успял да се пребори с тази колективна несъзнателна травма „все нещо лошо ще се случи между 1-3 годишните”, които ще завъртат определени истории. Този цикличен модел се повтаря и по-късно в живота – забелязах такъв около 17-годишнина, около 23-годишнина, около 30-годишнина (Сатурн съвпад с натален Сатурн), астрологично би трябвало и около 40-годишнина (кризата на 40-те е всъщност Уран в опозиция с Уран, която съм наблюдавал у хората, а след години ще се похваля и аз как съм минал :) ), около 50-така ако сте жена и менопаузата настъпва (много жени отключват психични разстройства не само заради падането на имунитета, който са имали чрез цикъла, и завземането от гъбичните организми, но и заради неотработените мъжки и колективни енергии, както и нездравословен начин на живот на телесно-психическо-душевно ниво), около 60-така защото Сатурн отново се завръща (и ако не сте успели през 30-те да решите темите, сега ще дойдат с лихва/карма) … и мисля да спра дотук, защото нека да доживеем дотам, че и блога на did0, за да продължим по спиралата. :) Ако умрете по-рано, спокойно, следващият живот (ако имате такъв) е същото (с леки/големи подобрения в зависимост от настоящия и другите ви едновременни). Хубавото колело на Самсара.

Уви, днешните деца даже са по-зле от нас, защото с тези глупави телефони не развиват важните си опорно-двигателни и речеви апарати. Вярно е, че невроните се стимулират главоломно чрез показаното на екрана, но пък това ги прави пристрастени към допамина и им прецаква лимбичната система (и стимул за живот). Да не говорим какво се случва още като малки – не разбират „скуката”, която се получава като защитен механизъм, а като възрастни – ако им вземеш телефона и за половин час са пред психически колапс. Не върви добре, народе… но това са „конспирации”. Да, направо е пълно с такива в този текст. Няма обективна истина, спете спокойно. Всичко е субективно/относително. Утре решаваш, че си Супермен и ставаш Супермен на мига, скачайки от моста, политайки към… предвещаващото падение. :)

 Сега сериозно отново: докато гледах видеата на Sam Vaknin и разбирах за тежките теми както на личностно ниво, така и на родово, че и анализирайки общия клъстер от инкарнации… ще ви заболи здравата главата, ако си свършите правилно вътрешния труд. Буквално ще боли, разбивайки (на енергийно и генетично ниво) тези мисловни модели, чиито черти все някои ще притежавате, получили ги по един или друг начин. Дали директно (заради минали травми, изживени в детството или пък в друг живот), дали индиректно, бидейки заразен от такъв човек (генетично по линия на родата и/или намиращ се в обкръжението). Веднъж този процес завърши ли, ще можете да разпознавате паразитното, ограбващо силата и потискащо есенцията ви присъствие. Ще изградите имунитет, който ако се върнете назад във времето и анализирате ситуациите, ще забележите, че първосигналната! нервна система е давала отчетливи сигнали за особен тип дразнение. Трудно е да го опиша с думи. Който се е сблъсквал с такъв тип излъчване и хора/същности, ще ме разбере. Останалите – да се радват, че все още не са и имат възможността теоретично поне да се запознаят с чертите на такъв тип ‘личност’. Интуицията също може да се е включвала, но заради наивност, добродушие, невежество, архетипни влияния, генетични или други е възможно да не сте успявали правилно да разберете какво се случва и защо се появяват различни чувства и състояния. Да се отдели човек е изключително важно. Да бъде насаме със себе си, да излекува и разбере себе си и другите, преди да се завърне обратно ‘на сцената’.

Колкото повече изостряте сетивата, рафинирате телата, изчиствате душата и сте в едно с Духа, толкова по-ясно ще става всичко, което изживявате! Това е добрата новина! :)
Недобрата е, че едно ръкостискане води до едномесечна телепатична свързаност, една прегръдка с някой до тримесечна, секс до седемгодишен цикъл. Възможно е да се прекъснат, но трябва да е съзнателен процеса, направен с воля и намерение. Може и мисъл и звук да добавите, но са важни волята и намерението. Това, което Морфей се опитваше да научи Нео – не да се опитва да си мисли да го удари, но да го направи. Изключително важен ключ в силно въздействаща сцена:

https://www.youtube.com/watch?v=9xc00Agx8Q8

The Matrix (1999) - Neo vs Morpheus - Training Scene [HD]

Написаните периоди са несъзнателен енергиен обмен, който съм забелязвал. Не съм сигурен дали са общовалидни, т.е. обективни за всички. Няма достатъчно хора изследователи, които да споделят такъв опит, че да имаме база данни, върху която да се стъпи и да се анализира.

Когато вляза в пълен автобус например, винаги, заради определен принцип на Вселената, ако съм несъзнателен и отпуснат, наслаждаващ се на живота, тъй като съм с по-високо трептене, останалите ме ограбват (без да го искат те съзнателно). Но да се налива във ваза със спукано дъно е доста тъжно занимание, без значение съзнателно или не. Да дадеш на някого в нужда, който иска да си реши проблемите, няма проблем. Останалото е мазохизъм или безразсъден идеализъм.

Ключови видеа на професора:

https://www.youtube.com/watch?v=EBFPuWJdcMM

https://www.youtube.com/watch?v=2mOiqlaHG38

  https://www.youtube.com/watch?v=xK796bi2BAc

https://www.youtube.com/watch?v=P7NC7ygM6qA

https://www.youtube.com/watch?v=QfAUm-a6gj8

https://www.youtube.com/watch?v=pIOKzEM1ijI

И тъй като за мен е важно да се показват източниците на информация/твърдения, защото в противен случай читателите започват да създават образа на ‘Първия’ с определена информация и да го обожествяват (архетипен процес, който създава определени властови позиции и сюжети), както и се дава възможност за подробно изучаване на написаното – това и правя за пореден път. Редно е да благодаря и на Любимата, без която нямаше за пореден път да попадна на такива Ключета преди години, да разреша мои проблеми и травми, и днес да бъда това, което съм сега – отново по-близо до Духа си, до Автентичния Себе си (и до Дао като цяло)! :)))

Успех на тези, които решат да потънат надълбоко и изгледат, анализират и изживеят необходимото за Освобождението им. Уви, професорът, все още няма лечението за себе си, защото е толкова счупен (заради травмата като дете и изграждането на фалшивия му образ на Ентелектуалец без сърце десетилетия наред), че му липсва връзката с Духа, а тя без сърдечност е невъзможна да породи интуитивно и пряко разбиране за това какво е Добро… Менталността/Мисловността вижда само смисли и пластове, готова е да нахлузва роли и разиграва архетипи, за да се облагодетелства, но това не е Живот… имитация е.

Препоръчвам горещо да се прочете и това за Павлов, на което сам попаднах:

https://gigafox.ru/en/birth/signalnoi-sistemy-u-cheloveka-signalnye-sistemy/

https://www.encyclopedia.com/people/medicine/medicine-biographies/ivan-petrovich-pavlov#3045000916 ^^ Втората статия не съм я дочел. Тези дни ще е.

* Макар от десетилетия ‘науката’ да критикува триединния модел (Triune brain) (рептилоидния мозък + лимбичната система + неокортексовата система), на всички ни е ясно (чрез опит и себеанализ) неговата вярност в същината му, която не е в пълно противоречие с новото твърдение, че мозъкът се адаптирал към средата и използва всички налични ресурси затова. Струва си да се прочете за рептилоидния мозък в Wikipedia в страницата за ‘basal ganglia’. Интересно ми беше да открия, че шизофренията може да бъде в резултат от допаминов проблем.

Ако се зачетете повече в критиката (чийто линк следва), която отчасти е права (че няма винаги ясно разграничение между трите центъра), ще забележите, че почти нищо ново не се казва спрямо изнесеното от Павлов преди повече от 80 години, който също открива взаимодействието между различните нервни системи, а оттам и участъци на мозъка. Но всичко руско сигурно вече е забранено на Запад и не бива да е на почит също, особено пък ако е вярно. Знае се западналата директива. :) И тъй, в момента е на мода да си „учен” и да направиш „сензационно откритие”, използвайки новите технологии (които Павлов и учените тогава не са имали, но поне са разбрали основата, и то не като са цитирали труда на други, а сами са вършели (по мое мнение брутални) опити с животинчетата):

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2022.802606/full

Надявам се разбирате как едно заглавие, избрано помпозно, оборващо отчасти (и надграждащо един детайл от) старата теория има за цел да подтикне хората към забрава на старите достижения. Че защо хората да знаят за R complex-а и как могат да бъдат използвани и насърчавани подмолно (казано по английскому ‘манипулирани’)?

Не прочете ли новата статия – триединният модел не е верен. Точка! Тъй казвам аз, вездесъщият fact checker, и който, подобно на създателите от Америка, които най-отдолу са казали:

„The authors declare that the research was conducted in the absence of any commercial or financial relationships that could be construed as a potential conflict of interest.”
оборвам разни конспиративни теории.

Извън иронията, но продължавам с хумора: аз пък и едно проучване не видях, където да казват обратното. Има безпристрастна наука на тази Земя все още. Вилхем Райх и Тесла могат да се преродят преспокойно в този век. :)

*** https://zepir.com/view/bg/115/mediya/fantomniyat-efekt-na-dnk

** Ако сте забелязали съм започнал да използвам все повече български думи, премахвайки постепенно чуждиците, заменяйки ги с чисто българско слово, чиито трептения въздействат повече на Духа и съответно го събуждат. Свиквайте с новата ми ‘терминология’… или казано по български ‘речник’. Основните думи в творчеството ми всъщност са били български, като изключим ‘Дао’ (и някои други), което няма аналог. Може да кажем любимото ми ‘Мироздание’, но за мен то е с една идея по-различно от ‘Вселена’ като значение, а ‘Дао’ хем обхваща едното, хем другото, въпреки че е с първото, а уж е безпристрастно. Но ‘Дао’ включва и действие, т.е. Пътешествие. Така или иначе не може да се опише с (една) дума. :)

Умопомрачително е колко чуждици използваме, чието влияние е още по-ужасяващо, и то не само на едно ниво и в един аспект от личността и обществото ни. Да отивам да лягам, че утре ще ставам рано… като не слушах майка ми на времето да уча аз, че да не работя… Туй-то. Пък и се дърпам да се наредя и аз на духовната хранилка. Гледай колко гърла има, така де, джобове исках да кажа… :D Една рационализация и дотам. Вече съм нов човек. То било лесно. Гъвкавост се изисква или от онези нраво-относителните лопатки (казано с чужди думи ‘морално-релативистки’). Имаше един Смирненски, за някаква стълбица пишеше човекът, ама бе долен комунист, така че не го четете. :D

Дейвид би трябвало да е доволен от отговора (и не само той). Изчерпателно обяснение получи. Аз също се радвам, че успях да събера на едно място тази важна и използвана от мен купчина от думи. Сега е по-ясно от всякога за всеки! :)

До скоро, братя и сестри в човешки облик (‘форма’ е чуждица), или от друга перспектива: приятели-духове в ефирна/безплътна! Забавлявахме се, че и понаучихте нещо ново или поне си поприпомнихте нещо забравено. Ударно започване на новата година направих! :) Успешно депрограмиране/разрушаване на вредните шаблони във вас – четете, практикувайте, споделяйте и дерзайте! Всеки проблем има решение! Хармонията е отвъд хаоса. В статиката/неподвижността е лесна, а в динамиката/подвижността изисква всекидневни тренировки. :)

https://www.youtube.com/watch?v=09j_Ia9ZYfw&ab_channel=Doni%26MomchilOfficial

Дони, Момчил и Теодосий Спасов – Утринна сянка :) Този шедьовър на българското изкуство ме е изправял след падения, по-устремен от преди да живея ме (е) вдъхновява(л)!



90 коментара:

  1. Анонимен4/1/24 03:59

    Благодаря Дидо и Ключарю. Докато пишех коментар за егото в предходната статия изразявайки гледната си точка,споделяйки я с всички ето че Дидо в същото време публикува поредните достижения на съзнанието и още едно доказателство за тезата му,че нещата тръгват от остров Бове,опитвайки се да задържат старите правила и матрица и просто да подложат крак в развитието ни забавяйки,разтегляйки времето а дали е възможно и докога...отговорът ми е не и доказателството е пред мен Темата дискусия относно егото прерастна в отделен материал,като продължение надскачащо и обхващащо по-обстойно,нещо тъй важно върху което масовият читател не обръща внимание.,Забелязвам как границите между коментари и нова статия изтъняват и всичко се прелива...в едно.Благодаря момчета,за възможността да проявим по-голяма част от същността си,преоткривсйки я във взаимното общуване и споделяне...

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/1/24 06:52

    Благодаря за прекрасната статия, Keygiver! и на did0 за решението да я публикува отделно! Ценни неща има в нея, като на върха ми е че Идентичност е Неделимост, но ще разсъждавам още върху това в бъдеще...

    Аз съм авторът на коментар 73 от предходната тема, писах го преди да прочета тази. Пренасям го тук:

    Малките деца нямат нито Его, нито идентичност. Имат Дух (евентуално) и Душа (миналите животи). Те са в състояние на сливане с майката, утробата и архетипът зад тях. Отделянето започва някъде около две годишна възраст, а при нарцисизма този процес е нарушен. В течение на живота човек придобива Его, но никак не е задължително да придобие Идентичност. Обикновено повтаря (и предава на поколението си) родовите команди и комплекси.

    Към Душа да се включи и способността ни да чувстваме.

    Благодаря и за разясненията от тази тема и коментара на did0 какво точно влагате, употребявайки понятието Его. Както и на Дейвид за чудесния въпрос! :)
    Ще дам и своето мнение, макар и той да не бе отправен към мен, а и няма как тъй като пиша анонимно.

    За мен Его има езотеричен смисъл - когато се използва, за да опише набор от програми (както я разбират Ключаря и Дидо), които се включват в по-широкото понятие Душа. Но аз не отделям психологическия смисъл, който се самообяснява от словосъчетанието Его идентичност. С други думи - то е нещо като психо-паспорт :)

    И да - нарцисистите нямат Его. Предполагам - добрите актьори също (или са способни да го изключват по желание). Така е много по-лесно да се присъединят към някой архетип и изиграят определена роля. Което е вид раз-игра-ване на метафизичен мит. Защото от това ниво идва истината, че играем роли и сме едно цяло. В този смисъл Лудата полярност е по-близо до подсъзнанието, което има по-лесен достъп до колективното несъзнаваното, което пък някои твърдет че е Бог.

    И всичко е добре... но отиваме до посоките. Накъде се движи индивидуалната еволюция (ако приемем, че има такава) - обратно към утробата или навън - към света. Ясно е че това е цикличен процес в/между отделните животи, пък и толкова много пъти се случва в дори в един-единствен живот човек да се движи в едната или другата посока. А изобщо - за генералната тенденция или избора - да бъдеш или да не бъдеш, нали това бил Въпросът? :)

    Повечето езотерични учения (по една или друга причина) залягат на "Да не бъдеш". И всичко щеше да бъде наред, ако не бяха да речем циклите на Сатурн :) Удивително е че точно вчера когато Ключаря е писал тази тема, включвайки ги в нея, аз пък четях за тях. Така че сигурно е важно и ще се опитам накратко да предам смисъла на прочетеното.

    Книгата е "Изкуството да откраднеш огън" на Лиз Грийн. Та според нея Сатурн (в хороскопа) е един вид слуга на Слънцето (т.нар. "зодия", която всъщност е описание на пътя/начина, по който човек достига до своя пълен потенциал). Сатурн е отговорен за отделянето от майчината утроба и постигането на Зрялост и Индивидуалност. В зависимост от качеството на този процес, ще бъдат качествено различни и начините, по които се случват сатурновите цикли. Просто казано - тогава ще се случват неща на вътрешно и външно равнище, които да ускорят психолгическото ни обособяване, според съпротивата ни срещу него. И колкото по-голяма е тя - толкова по зле ни се пише (карма) ;)

    Ако искате да поразсъждаваме върху това? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичко може да се нулира, включително и влиянието на хороскопа. Аз съм Стрелец, моя знак е Юпитер (което е черното слънце, малко не му достига да светне и да стане бяло, както в "Една одисея в космоса 2001"). А числото на Юпитер е 24/42, за което съм писал и статия - https://fadeindark73.blogspot.com/2017/07/2442.html. Това е моята година... Всъщност наскоро разбрах че в оригиналния сценарий са имали в предвид Сатурн.

      Дали ще се движиш към разширяване на съзнанието и ставане на Източника/Енергийната Вселена, или ще колабираш в себе си, ставайки отново Енергийната Вселена/Източника, и двете посоки водят до едно и също. Просто защото не можеш да станеш нещо повече от Енергийната Вселена, защото няма какво друго да станеш. Всичко се случва вътре в нея защото нищо друго не съществува. А можеш и да се лашкаш и в двете посоки, периодично. Карма.. .

      Изтриване
    2. И аз Благодаря на did0, че направи коментарите ми като тема, макар и по неволя заради глупавата „защита” от спам на гугъл. Дори така се получи по-добре – събрани на едно място съжденията за егото и индивидуалността, връзвайки се и с предходната тема на did0 за Освобождението.

      Малките деца нямат нито Его, нито идентичност. Имат Дух (евентуално) и Душа (миналите животи). Те са в състояние на сливане с майката, утробата и архетипът зад тях

      Според мен (и даоиските виждания) децата са олицетворение на Taiji – етапа на обединение на Ин и Ян силите, който е след Wuji (безмерния и нетелесен Дух). В зависимост от пола и чертите на раждащия се Дух, той ще е 2/3 Ян или 2/3 Ин. Например, при естествено развито момче има 2 пъти Ян сила (от момчето и бащата) и 1 път Ин сила (майчинската). Преди години, докато медитирах, успях да се върна назад във времето и да видя този етап на зачатие и вливане на сили и свързаност (в моя случай с бащинските сили, уви, майката като ‘вид’ е същата като на did0).

      Същината на избрания път е момчето да усвои и разбере Мъжествеността, след което да интегрира Женствеността (чрез природата, творчеството или жените в живота му), постигайки състояние на хармония и минаване отвъд разделението на Ин-Ян, т.е. отвъд Taiji, свързвайки се с ‘изпълващата пустота’ на Духа.

      Да, затова децата нямат его в началото, нито личност(и). Просто исках да уточня, че не е само състояние на сливане с майката. Не бива да се пренебрегва ролята и на бащата, която между другото, е свързана точно с откъсването от майчинските програми и влияния, и ролята на Сатурн. Бащата разиграва тази роля, за която пишеш: „Сатурн е отговорен за отделянето от майчината утроба и постигането на Зрялост и Индивидуалност”. Съответно един нехаен и безотговорен баща може да нанесе такива щети на момчето/момичето, че цял живот да не могат да се отърсят от травмите и придобитата незрялост (веднъж по линия на днк, втори път виждайки и учейки се от „примера” или отсъствието му). Момче без силна и зряла мъжка фигура развива женски черти и ще бъде привлечен към изгубения и отсъстващ баща (дали ще е религиозна, обществена, известна и успяла фигура). Момиче без добър баща ще си пада по лоши момчета на несъзнателно ниво (точно като майка й), въпреки че съзнателно ще твърди, че иска по-добър мъж до себе си. Но след креватни истории и преповтаряне на циклите успех детето да е вундеркинд… след един период всички стават „езотерички” или нахлузват маската на „отговорната майка”, без да споделят на настоящите си мъже или бъдещи отрочета какво са правили и те като „млади и незрели”. Съответно техните деца повтарят част от циклите… и то това е в хубавия пример, в който си намерят наивен и добър мъж, който е спорно колко е наивен, и колко добър също. Какво е правил и мислил на младини той. Повдигало ми се от това лицемерно и нелепо общество, което крие и не желае да обсъжда своите действия, натоварвайки междувременно с нереалистични и несбъднати идеали и цели следващото поколение, пречещи му да бъде автентично. Но, нали знаете маркетинг отдела на архонтите: „Няма по-хубаво място от Земята. Всички се избиват да се родят тук! Може да бъдеш каквото си пожелаеш!” (с малък шрифт: „поне в първия живот, а след това каквото си надробиш”; необходимо е да жертваш огромна част от силата, уменията и спомените си, за да бъде още по-истинска илюзията… така де, приключението!) (затова почти не останаха гламави, пардон, играчи, та е нужно Планетарния дух да използва животински есенции)

      Изтриване
    3. Добрата новина, драги читатели, е, че благодарение на циклите (които човек разбира едва след като ги премине освен ако не е богопомазан и не чете този текст, докато е на 13 години например :D), всичко ще ви се изясни. Първите любовни трепети, неосъзнатото привличане, напомнящо на миговете в детската утроба и разиграли се в главата или действителността сюжети в/покрай майката; след това пък вторите любовни трепети, ако е имало прелюдии покрай бащата и неговите неизживени страсти (ама не Христови). Едните са около 18-годишната възраст, а другите са около 30-годишната заради астрологичните предначертани пътища на Сатурн спрямо рождения Сатурн. на 23-годишнина е заигравка пак на Сатурн със Сатурн, както и участието на Уран, които подготвят почвата за бъдещото въстание (ако вече не се е случило между сина/дъщерята и родителите) и умиране на детето и 22 архетипа (или поне началото на това преобразуване алхимично).
      До 40-44-тата годишнина, когато се повтарят клокочещите сюжети с бачо Уран – ако са разрешени, както писа Анонимен, ще минат леко, ако не – ще бъдат бурни, с възможност за прозрения и узряване, или падение разрушително.

      След прозренията се искат съзнателни воля, намерение, добродетели, мъдрост и си отвъд планетарните и архетипни влияния, както писа did0. Най-накрая свобода! Тишина и хармония! Скука радостна! :))) Докато в главата не ти мине идеята за стихотворението на L.R. … а после, с ужас разбереш, че даже имаш честта да го прочетеш в блога на did0. Но след това отново идва свободата! Тишина и хармония! Скука радостна! :))) Схванахте идеята.


      Горките ни родители. Брутално е да си такъв. Сложно и трудно. Немислимо съвършенство и чутовна отговорност, която малцина осъзнават. За каква самоотверженост и любов става дума, стига да е отвъд егото и продължаването на рода. Отвъд фразата „имам дете” => „отглеждам дете”.
      Боже, прости им, те просто искат да бъдат Бог, ама то не става само с искане и нагон… Любов ли бе да го опишеш това на Земята => Голямото плющене… така ще се казва книгата на живота ми. Още от сега съм сигурен, че ще е „бест селър”. Защо? Защото хората ще кълват по името. Даже не е нужно да бъде червено-бяла и да има ябълка на нея или мадама с две ябълки примерно. Вътре може да има готварски рецепти и сексуални пози. За какво им е философия… тя не е приятна, не става и за ядене. Ако някой псевдобългарин ми открадне идеята, не знае каква карма го чака…

      Извън хумора и възможното несметно финансово богатство, което ме чака и е на една ръка разстояние: Да са ни живи и здрави и да помъдряват покрай нас родителите, че да достигнат и те до свободата, тишината и хармонията. :)

      Изтриване
    4. И всичко е добре... но отиваме до посоките.

      Анонимен, стига си философствал. Живей си живота. :) Навътре-навън е източния модел, нагоре-надолу е западния модел. Важното е да се движиш, по възможност отвъд лошите цикли, в спирала или в хубави закръглени цикли. :D Понякога се връщаш след години към минало изживяване, разбираш нещо повече и точка. Какво значение за ума има напред ли е, назад ли е? Естествено, че е напред, щом е научил нещо ново и се променя към по-добро. Назад е ако има деградация в някакъв аспект. Толкова е просто. Няма нужда от излишни гимнастики мисловни, а от физически. С тих ум, потънал в тялото и физически дейности, се отключва познание, което не го търсиш, но е важно. И то си заминава също толкова неусетно, подсказващо за функцията на движението.

      „Да бъда ли, да не бъда ли” – и животът свършил в умуването междувременно. Виж какво е да бъдеш в живота 10 съзнателни години. Пробвай след това 10 съзнателни години да не бъдеш. Изживей ги. Върни се и сподели опита си след това. :)

      Майната им на езотеричните течения. Малцина от тях са останали и е имало за какво. Другото са модни тенденции с проява на фойерверки – шумни, претенциозни, пък накрая само са ти взели парите за бързо представление, оставящи угаснало усещане в сърцето и ума. Понякога и цветето на мадамите са взимали…

      Повече има смисъл от изучаване на митологиите и народните обичаи, философските течения, психологията, астрологията. Езотериката (или онези течения, които претендират, че са повече от нея), с редки изключения, нямат систематизиран и обективен подход, което отблъсква умните хора с развито ляво полукълбо. Загадъчността и разгъването на локуми са балони, които са по-нелепи от дъвка шок или култивирано пилешко месо. Дяснополукълбестите рано или късно се усещат също, че вождът е гол и не им мисли доброто, защото е наточил нещо, така че с вяра и надежда, и безусловен култ към трохи чужд хляб, па било и претендиращ за истинност да е, не става. :)

      Ще завърша с лигаво-шеговития тон: първите 5, които пишат, ще получат голям промо код, с 15% отстъпка, за „Голямото плющене”. :D Може и блузи да направя. За момчетата ще бъдат спортни шорти, защото трябва да тренират по потници. Аз съм сигурен, че L.R., като една напращяла и зажадняла моя фенка, ще носи такава блуза, даже и да не искам (т.е. за да бъда разбран еднопластово!, когато кажеш на L.R. да те остави на мира, тя никога не те слуша и иска от твоето… внимание).

      Изтриване
    5. ...😉...знаем се ...

      Изтриване
    6. София29/1/24 12:24

      Много тъжно, Ключарю
      Звучи като да сме се прецакали на фона на езотеричните фойерверки за това колко сме велики. И изглежда че измъкване има, но само за най-смелите.
      Понякога си спомням отминалите години като на филм. Уж аз съм участвала в него, но ми изглежда чужд. Все по-трудно е да създам спомени за цял живот. Както винаги ми е казвала майка ми "важно е емоции да има, иначе е скучно" - виждам как другите се трогват от малки неща, раздуват ги, стават големи, но за мен са само балон пълен с въздух. Народа е казал - всяко чудо за три дни. Не знам дали да виня удобствата на модерния свят, защото парадоксално те са (почти) всичко, което средностатистическият човек е искал. Е, получил ги е и сега не знае какво да преследва повече. Колко степени на удовлетворение може да изтърпи човек, преди да притъпи усещането за щастие. Идеята за рая никога не ми се е струвала реалистична, но не знам защо за ада -да. Познавам хора, при които пътищата за хормоните на щастието в мозъците им са хронично или временно запушени. Психиатрите казват запушени, а може и да са силно притъпени от предозиране с допамин. Народа е казал също - много хубаво, не е на хубаво. Толкова за рая.
      Много модерно е сега да се живее на макс и извън комфортната зона. Какво друго освен екстремните спортове ни е останало, че да се почувстваме живи :D

      До 10 съзнателни години да не бъда в живота не съм го докарала, но и 2-3 ми стигат. Какво разбрах - няма как въобще да не бъдеш, той си тече и си продължава независимо дали искаш да се възползваш от него или ще гледаш как възможностите отлитат, защото няма смисъл да играеш играта, когато вече не ти доставя удоволствие.
      "Ако по време на медитация изникват мисли, не се закачайте за тях, а ги наблюдавайте като облачета, които просто преминават" - всяка водена медитация. Така и с пътищата в живота в това така да го нарека депресивно състояние да не бъдеш, освен ако не си имал нещо друго впредвид :)
      Да бъда в него каточели е по-приятно, но пак едва ли ще го докарам до 10г, трябва да съм много адаптивна :D
      Но наистина няма нужда от много философстване, а от повече действие. Повече от 15г. ми отне да си спомня това, което знаех за себе си като дете.

      Изтриване
    7. Здравей, София!

      Прецакана си ако вярваш на теории (или красиво звучащи, но неверни думи) и поддържаш илюзиите. Дали всички сме велики мултиизмерни същества? Не, разбира се. Както сама забеляза, по трудния път поемат малцина, а още по-малко от тях продължават по него достойно. Отсъствието на всичко, което съм събрал в думата ‘достойно’ ще те отхвърли безусловно от Пътя, без значение в какво вярваш и мислиш (за пътуването си). Дали е възможно човек да се върне обратно – разбира се – но след като се оправят кривините (вътрешни и външни, мултиизмерни или не).

      „Понякога си спомням отминалите години като на филм. Уж аз съм участвала в него, но ми изглежда чужд.”

      Чувал съм това твърдение и от Любимата. Едва наскоро го бях изживял за втори път. Явно това се дължи на факта дали Съзнанието в тялото е било приспано/манипулирано/несъзнателно за случилото се, вършейки дела и избирайки начинания/философии, които са били външни, а тяхната ‘добавена стойност’ е малка, но пък съществена за отрезвяването от опияненията. Това е възможно да се случи дори на по-осъзнати и знаещи да речем теория за архетипите (или Злото), потапяйки се толкова много в тях, че отново биват управлявани от вихъра им (или други същности), и чак когато човек се осъзнае и излезе от обстановката и разсъждава върху случилото се, е способен да разбере кога и до каква степен е бил себе си. Т.е. това е явление, което въпреки нежелателността на честотата, съдържа безценни уроци. Колкото по-рядко се случва, толкова по-добре.
      В най-лошия вариант е на лице обсебване, а не само временно несъзнателно поведение на индивида. При обсебването, Монарх програмирането или други психични заболявания индивидът с физическо тяло не помни нищо, защото Съзнанието му отсъства напълно, така че ако няма запис или регресия, никакъв шанс да му докажеш, че е говорил/правил определена дейност.

      Вторият пласт е свързан с биологичните програми. Когато минат седемте години и новите програми се стартират, Съзнанието има възможността да се учуди на това „в какво е вярвал” и „какво е правил”, след което да се депресира, а след това да постигне неутрално състояние, като след този алхимичен етап, ако е завършено успешно преобразованието (не само че ще има преобразувание на физическо ниво), то ще се засекат бъдещите потоци (според моя теория, изискваща още поне един цикъл опит (за да съм сигурен), едновременно се синхронизират астрологични фактори* с генетични програми, бомбардиращи ума, задаващи новите желания, въображаеми (т.е. символни, загатващи за архетипи) и мисловни представи (служещи си с вече изградената от теб система или системи от убеждения)).
      Ако човек изпусне тази златна възможност и/или не се е трудил достатъчно да разделя своите Съзнание-Ум-Чувства-Тяло, то той ще поеме напълно задаващите се потоци, а за другите хора ще изглежда ‘нереално променен’ – до вчера е бил един, а днес е друг. Това описва случаите покрай 30-те и Сатурновите проявления, кризата на 40-те и Урановите, както и тази на 50-те при жените след менопаузата. Описах ги тези цикли в предходни коментари, въпреки че ги повтарям. Тийнейджърските са ясни на всички ни.


      * Няма да се учудя, ако тезата за технологични излъчватели на всяка планета, които задават определени архетипни програми, се окаже правилна. Т.е. планетите (или поне част от тях) да не са естествени и да съдържат Дух, а да са ‘военни постановки’, следящи ‘добитъка във фермата’ (незахаросани думи, но правдивият гняв у читателя е важен; аз не изключвам себе си също, защото очевидно съм и аз във фермата, макар че не искам да съм овца, нито вълк :) ).

      Изтриване
    8. За Луната и Сатурн преди години, когато бях дръзнал да правя изследвания, съм сигурен. Предупреждавам за тежки изживявания, така че внимавайте с фокуса, насочен натам. Имат си технология, която засича био-енергийното поле (аурата), сканира ви (това можете да го усетите) и след това бивате бомбардирани по слабите места. За сблъсъка ми със същности там, преди години, няма смисъл да се пише и очарова публиката. Пак казвам същественото: Бъдете внимателни и чак когато сте напреднали и смели, се пробвайте. Дали обстановката се е променила – възможно е. Последните месеци, когато съм гледал Луната, или вече тези военни постановки са разрушени, или не могат да засекат честотата ми, защото е отвъд обсега им, или просто не могат и не искат да започват каквато и да е офанзива срещу ми. Не съм изследвал допълнително какво се случва там, а просто проверявах по начина, по който съм го правил преди години, т.е. просто неангажиращо взиране.

      А за Земята, че е естествен и жив организъм – всеки може да потвърди, стига да желае и има отворено сърце и насочване на фокуса на Съзнанието си към нея. Тя веднага ще откликне по някакъв начин. Слънцето също е естествен организъм, въпреки че вида му не е сфера, а додекаедър! (виждаше се февруари-март/септември при слънцегледане ясно преди години; изумен съм, че никой в Интернет не е споменавал това; Платоново тяло, което се върти с огромна скорост през останалото време, както и след първите 10 минути от изгрева, и създава илюзията за сфера; Има сведения?, че Платон го споменава като форма, използвана за образец при създаването на Вселената, която притежава съвършената форма на сферата; Платон е един от любимците ми – разбрал архетипите и узнал за разделението на двата пола). От това, което съм изживял, връзката помежду им е все едно родител-дете, като Слънцето има предимно Ян/бащински черти, а Земята съответно е „негова дъщеря”. Част от Езотериката твърди същото. Както бях оставил в предни коментари умишлено кратко, ясен знак, че проблемите бъдещи ще бъдат най-вече от природен порядък (ако не се натиснат копчетата**, което ще е ирония символична – цивилизацията умира заради гъбовидна форма). Ако хората осъзнаваха какво причиняват на Земята, то ще разберат гибелният гняв на Слънцето. Все пак, който от четящите е баща и има дъщеря, не би търпял и толкоз, колкото Слънцето, ако чужди хора вършат мерзости с дъщеря му…
      Който иска и има възможността, че и е удостоен с тази чест, ще е възможно да взаимодейства и общува със Слънцето например. Въпреки Зрялостта му спрямо мен, се чувстваше и усещаше този гняв (не лично към мен, но към огромна част от щъкащите на Земята и тези под нея). Разговорът се случи непредвидено, към 3-4 часа посред нощ, лятото, докато си медитирах в леглото и не можех да заспя, но пък се потопих в тялото и си изследвах четирите елемента. След това Съзнанието отскочи до едно тяхно проявление (огън => Слънце) и бях в Космоса. Важният остатък от общуването го написах в предходния параграф.

      Но, както виждате, на повърхността на Земята има военни съоръжения също, така че теза 1 не изключва теза 2. Теза 1 е лансирана най-рано (поне доколкото съм осведомен, а това в този случай не е достоверно на 100%, защото не съм изчел целия пантеон езотеричен; даже и 1/3 от него) от Хъбард и неговите изследвания за имплантите. Нищо чудно той пък да е стъпил върху труда на Щайнер, който освен за цивилизациите древни да е оставил и някакъв ключ за технологичните постановки.

      Изтриване
    9. ** съмнявам се, че в настоящата действителност това ще се случи. Вече на сън изживях няколко такива действителности, в които умирах заради атомни бомби, и събирах есенцията си. Ако в настоящата се променят някои участващи елементи, то ще е подсказка за мен, че е ставало дума за бъдещо събитие. Но човек никога не може да бъде сигурен, така че според мен се обезсмисля тази дарба с провидението. Дори да има две еднакви действителности, то в едната е възможно да се случи промяна Х, а в другата промяна У, и няма как да знаеш коя ще се случи, която ще разклони пътя. Трябва да имаш не знам каква интуиция и съдбовни знаци (примерно сънуваш едно към едно два пъти какво ще ти се случи през следващите два дни и на третия сън знаеш, че например ще умреш след събитие Z).

      ~~~

      „виждам как другите се трогват от малки неща, раздуват ги, стават големи, но за мен са само балон пълен с въздух”

      Виждаш въздуха, защото не са автентични чувствата, а са имитация на такива, породени от софтуера им. Повечето хора просто изиграват програмираното усещане, колкото и тежко да звучи „тази присъда”. В зависимост от естеството на програмата, това невинаги е лошо. Вместо аз да следя ежесекундно промяната в температурата или да участвам пряко в химичните процеси след храносмилане, така наречения от мен ‘добър софтуер’ извършва тази дейност.

      „Не знам дали да виня удобствата на модерния свят, защото парадоксално те са (почти) всичко, което средностатистическият човек е искал.”

      Удобствата не са виновни. Парите също. Хората изместват фокуса върху средствата/инструментите, но всъщност колкото повече имаш, толкова повече лъсва истинската същност на човека. Да не говорим за по-голямата отговорност, която като Дамоклиев меч! е върху теб, оставена като тест от Мирозданието за възвишеност. И повечето хора не само не го знаят, не само че получават това даром, без да се потрудят в този живот, но и биват омагьосани от други фактори (архетипи, същности, излъчватели), егото расте и се почват мизериите, които ще завъртят колелото на съдбата, което пък увековечава брутална самсара.

      Как ще изкушиш едно чисто и непреходно Съзнание, ако не му предложиш всичко в първия му живот, в това число и изменчивостта?

      https://www.youtube.com/watch?v=ihRfxUslRdQ&ab_channel=EpicMusicMix
      Audiomachine - Lachrimae Extended

      https://en.wikipedia.org/wiki/Flow,_my_tears#lyrics

      Изтриване
    10. На по-ниско ниво, чисто биологично, нещата са по-лесни и видими за обяснение – проблемите с допаминовите нива водят до израждане на желанията, до неразбиране на здравословната скука, продиктувана от изкуствено въведените и огромни дози на ‘щастие’. Мозъкът по-лесно се пристрастява – така е устроен умишлено от някои, за да не се напуска фермата. :) Добрата новина е, че това може да бъде пренаписано и тогава мозъкът е способен да използва висши центрове и невронната си мрежа за по-възвишени дела. Изисква се усилен съзнателен труд и разрешаването на сложни и трудни задачи.

      Имаше преди време даже в ютюб бяло-черни видеа, съдържащи експерименти с мишки, правени преди горе-долу 100 години, така че „достойните” учени, неразбиращи от къде идват поръчките, са тествали това и онова върху мишки, а след няколко поколения тестове и разбиране на (животинската) природа, се впускат и върху човешката.
      Знам за някои технологии, които ги има под земята и някои фракции ще искат да се въведат в близкото бъдеще наяве. Даже филмите подготвят този преход, а новото поколение ще бъде загубено, ако не сме ние и предходното, което да ги накара да се възпрат, да се позамислят и чак тогава да решат дали да вземат новата форма допамин, в трансхуманистичен целуфан. О, София, тогава хората няма да бъдат ‘въздух под налягане’, а направо ‘графен под напрежение’. :D ‘Убийствен хумор’ имам понякога. :)
      Предлагам по-добре решение – изтребление на Злото, така че да няма нужда да се разиграва този сценарий. Лошото е, че нито имам(е) ресурсите, нито хората, нито технологиите и организацията, която да е готова да умре за това, нито мащабът, че да се справим на световно/планетарно ниво. Така че това решение е неосъществимо от мен на физическо ниво. Но само на физическо, и то само временно.


      ~~~

      Ако поредността е първо „Х години несъзнателен” и след това „У години съзнателно проявяване на индивидуалната същност/искра”, то колкото повече е това Х, толкова по-малък е шансът да разбереш и бъдеш истинската си природа (като дух отвъд/в тялото). Така че колкото по-рано се усетиш, че не е добре да бъдеш това, което останалите и средата те подтикват да бъдеш (в повечето случаи, да не кажа почти всички случаи, е погрешно и пагубно), толкова по-добре.

      Заради самата същност на това да си в женско или мъжко тяло, с повече Ин или Ян черти (освен ако няма омешване), е разбираемо защо на жената й е трудно цял живот (или поне първите 15-30) да развива ядрото си съзнателно и подредено. Тя се нуждае от добър пример за Мъжественост (баща/дядо, учител, съпруг). Ако началото на тази верига от Ян проявления не е читаво, само безмерен вътрешен труд и попадане на вярна информация биха я спасили от спираловидните цикли надолу.

      Изтриване
    11. Трагедията е, че пътят на Жената минава през трупането на всичко и след това необходимостта от пускането и изчистването на това, което е негодно, изпълвайки се с живот (повечето го разиграват твърде буквално, чрез децата). Ренесансът покрай зачеването на дете и обострянето на сетивата и уменията на жената (защото всички майки минават през този преход), която вече се съобразява с миризми/храни/хора, които не са здравословни за нея и плода й, уви, в повечето случаи, завършва с износването на детето. След което жената се връща към старото й поведение и пропуска и тази възможност за растеж свой и излизане от матриците.
      Има си други периоди, които ако се ползват мъдро, биха довели до неин растеж. А на най-високо ниво на Съзнание, не ти е нужна биология, астрология или какъвто и да е инструмент, защото бидейки тук и сега, с изградена ясна и зряла основа, можеш да ползваш всеки един миг за развитие. Не е нужно да чакаш за специални знаци или архетипни проявления (рицар на бял кон например).

      Едва когато бъдеш себе си години наред, имаш възможността да не бъдеш това, което си изградил, за да попиеш от средата и добиеш различен опит, разгледаш и изживееш друга перспектива. Но това е тънък лед, особено за 21 век и в настоящото триизмерно пространство. Да се пусне човек по пързалката е много лесно. Ако не проявявам Ян потоците си, то много лесно попивам чужди вълни, които, заради факта, че в повечето случаи са незрели или са с технологичен произход, биха ми навредили по един или друг начин. Т.е. винаги е по-лесно да се отпуснеш и да си отворен и възприемчив за другите, но ако не си избрал мъдро средата и хората, пътят надолу е ясен. Изключение е човек, който е толкова потънал в основните програми, че не вижда, не чувства и не може да възприеме и изживее останалите хора. Сърдечният център бива отхвърлен или в най-надутата форма мислен за незрял и слаб, незаслужаващ внимание. Как така ще чувстваш слабост и бъдеш човек?

      Изтриване
    12. София2/2/24 06:02

      Абсолютно лутане и залитане е до към 30г възраст, наистина. Не, че след това си намерил всичко и отговорите са ясни, но поне започва да се прокрадва някаква структура и граници на личността ако щеш. И пак... зависи дали си сам или с някой. Лесно ми е да определя себе си когато съм сама и никой не оказва влияние върху мен. Може би тогава е правилно да се дефинират ян потоците, които след това да се изразяват в обществото или в личния живот.
      Преди си мислех, че изразяването на ян се случва основно чрез говорене - интровертите са тихи, екстровертите са шумни и екстровертно е да се говори => аз не говоря много, следователно съм интроверт и колкото и да се опитвам няма да развия здрав ян поток и основно ще приемам каквото другите казват.
      В последствие осъзнавам, че ян всъщност е дисциплина на действието. Ако си поставя ясна задача какво трябва да направя и следвам неотклонно пътя, то аз ще съм изразила ян потока си и не е нужно да го обвързвам с говорене и обяснения, а мога просто да го заявя. Излишно е да се влиза в спорове с обкръжението, особено за езотерични неща. Много често някой проявява любопитство и усещам, че крайната му цел е да ме обори, да ми покаже, че това в което вярвам е лъжовно, псевдонаука. Тогава защо питат? Защо хем са любопитни по темата, хем търсят начин да убият любопитството си. Има и други начини, по които да си общуват с мен, никога не съм държала обкръжението ми да е от езотерици. (освен като малка, защото тогава не можеше :D)

      Логично е това, което казваш за излъчвателите от небесните тела. Обяснява много неща от астрологията, ако не цялата. Влиянията на Луната са най-застъпени в астрологичните цикли, може би заради близостта и до Земята - ритуали по новолуние, пълнолуние и тн. В тази връзка на много места е препоръчано кристалите да се зареждат на пълнолуние, вероятно заради мистиката и магията на светлината в тъмнината, но не е ли по-благотворно да се оставят директно на слънце вместо това? Луната така или иначе отразява светлината на Слънцето, което както потвърди е жив организъм.

      "но всъщност колкото повече имаш, толкова повече лъсва истинската същност на човека."
      Така е :) Оправданията изчезват, защото вече имаш необходимия ресурс за справяне с пороците, освен ако не си измислиш нови, разбира се.

      Изтриване
    13. След множество запитвания как съм ще отговоря тук. Реших да се справя с проблемите си чрез инедия. На шестия ден от гладуването изникна самоличност/идентичност подтискана с десетилетия - тази на човек злоупотребяващ с алкохол. И съответно се озовах на петдневна детоксикация, защото тази идентичност беше превзела отслабеното тяло и беше успяла за едно денонощие да изпие литър и половина твърд алкохол. Нещо, което никога не съм правил... Вътре в отделението вече пипнах и вирус защото организма беше отслабен до степен на анемия. Сега вече съм си вкъщи и постепенно ще започна да се захранвам както аз си зная, с лека храна и постепенно.
      Инедията може да бъде опасна - не я препоръчвам на хора без опит. Поне не за дълго време, може да бъде от полза на неопитните за не повече от ден, два.

      Изтриване
    14. Анонимен7/3/24 08:29

      Значи да не вярваме на приказките на някои, че ако впрегнеш потенциала и силата на Източника, можеш изключително бързо, дори мигновено да се излекуваш от всичко? Предполагам, че щеше да го направиш ако беше вярно...Или е възможно, но технически тази връзка с Него се случва трудно?

      Пожелавам ти пълно и колкото се може по-бързо възстановяване!

      Изтриване
    15. Предполагам че е възможно да се излекуваш, за хора изчистили себе си. Но изникват неща от преди десетилетия които дори не осъзнаваш че стоят още в теб. Сега трябва да разкарам чрез МЕМ метода и тази идентичност на човек, злоупотребяващ с алкохол. Това не е алкохолик защото това става еднократно и после тази идентичност отново потъва дълбоко, нежелаеща да поема отговорност за действията си- А аз преживях най гадната нощ в живота си, научавайки какво значи делириум тременс. Лежиш в леглото а цялото ти тяло трепери. И това за четири дена през които дори не съм пушил. Толкова зле беше положението понеже организма ми не понася алкохол въобще. И съответно не употребявам твърд алкохол, само по някоя бира лятото.
      Връзката с Източника винаги е присъствала и присъства, без нея не можем да сме тук. Просто трябва да се припознае и осъзнае. Идентичностите обаче пречат на Ядрото да го направи. Тези които пречат трябва да се разкарат. Аз директно ги вкарвам в черното масло.
      Възстановяването вече е факт, остава постепенното захранване, защото доктора като ми видя кръвната картина (с перфектни чернодробни показатели) ми каза че съм в анемия и пожела да ме остави още седмица. Но аз отказах защото вкъщи е топло (докато в болницата не пускат парното) и ще се възстановя по добре и по бързо. Освен това имам достъп до каквито хапчета си реша да пия, а не да се моля на сестрата да ми даде поне едно аналгинче. Мога да си подбирам и храната, защото болничната е тежка и мазна.

      Изтриване
    16. КАЖИ СИ ШИБАНАТА ИСТИНА

      Виждал съм чудеса да се случват, когато хората просто казват истината.

      Не "хубавата" истина.
      Не истината, която се стреми да угоди или утеши.
      Но дивата истина. Дивата истина.
      Неудобната истина.
      Тантричната истина. Шибаната истина.

      Истината, която се страхуваш да кажеш.
      Ужасната истина за себе си
      че се криеш, за да „защитиш“ другите.
      За да избегнеш да бъдеш "прекалено много".
      За да не бъде засрамен и отхвърлен.
      За да не те видят.

      Истината за най-дълбоките ви чувства:
      Гневът, който криеш, контролираш, подлагаш.
      Ужасите, които не искаш да говориш.
      Сексуалните пориви, които сте се опитвали да вцепените.
      Първичните копнежи, които не можете да понесете да изразите.

      Най-накрая защитата се разваля,
      и се появява този „небезопасен“ материал
      от дълбоко в несъзнателното.
      Не можеш да го задържиш повече.
      Образът на „добро момче“ или „добро момиче“ се изпарява.
      „Перфектният“, „онзи, който е разбрал всичко“,
      "еволюираният", тези изображения горят.

      Трепериш, изпотиш се, доближаваш се до повръщане,
      мислиш, че можеш да умреш, докато го правиш,
      но накрая ти казваш шибаната истина,
      истината, от която се срамувате дълбоко.

      Не абстрактната истина. Не "духовната" истина.
      Не е внимателно изречена истина, предназначена да предотврати обидата.
      Не е прилежно опакована истина.
      Но една разхвърляна, огнена, немарлива човешка истина.
      Кърваво, страстно, провокативно, чувствено,
      неопитомена и не лакирана смъртна истина.
      Една трепереща, лепкава, потна, уязвима истина.

      Истината за това как се чувстваш.
      Истината, която позволява на друг човек да те види в суровата форма.
      Истината, която кара човек да задъхва.
      Истината, която кара сърцето ти да тупти.

      Това е истината, която ще ви направи свободни.

      Виждал съм хронични депресии и доживотни тревоги да се вдигат за една нощ.
      Виждал съм дълбоко вградени травми да се изпаряват.
      Виждала съм фибромиалгия, мигрена доживотна, хронична умора, непоносими болки в гърба, телесно напрежение, стомашни заболявания, изчезване, никога да не

      Разбира се, "страничните ефекти" на истината не винаги са толкова драматични.
      И ние не влизаме в нашата истина с ума за резултат.
      Но помислете за огромните количества енергия, които трябва да отнеме
      за да потискаме животинската си дивотия,
      втръпва дивата ни природа,
      потискаме нашата ярост, сълзи и ужас,
      поддържай фалшив образ и се преструвай на "добре".
      Помислете за цялото напрежение, което задържаме в тялото,
      и щетите, които причинява на имунната ни система,
      когато живеем в страх от "канг аут".

      Поеми риска да кажеш своята истина.
      Истината, която те е страх да кажеш.
      Истината, от която се страхуваш, ще накара света да върви.
      Намерете си безопасен човек – приятел, терапевт, съветник, себе си –
      и ги пусни вътре. Остави ги да те държат, докато се разбиваш.
      Нека те обичат
      докато плачеш, ярост, трепери от страх,
      и като цяло правят бъркотия.

      Кажи шибаната си истина на някого – това може просто да спаси живота ти, да те излекува отвътре и да те свърже с човечеството по начин, който никога не си си представял.

      Джеф Фостър

      Изтриване
    17. До София:

      „В последствие осъзнавам, че ян всъщност е дисциплина на действието. Ако си поставя ясна задача какво трябва да направя и следвам неотклонно пътя, то аз ще съм изразила ян потока си и не е нужно да го обвързвам с говорене и обяснения, а мога просто да го заявя.”

      Точно така!

      „В тази връзка на много места е препоръчано кристалите да се зареждат на пълнолуние, вероятно заради мистиката и магията на светлината в тъмнината”

      Това е невежество на n-та степен! Мисълта да използваш технологичният излъчвател, който ебава майката на ходещите на Земята, за да заредиш с него кристална структура, която ще използваш, означава само беди, и то умножени по много заради кристала. Да не говорим, че мъчиш горкото Съзнание на кристала по този начин също… Тези езотерици/книжари трябва да си направят едно харакири, но първо да се извинят на читател(к)ите си.

      (Щяхме всички вкупом да усетим лекотата на ефира, ако ‘ръководството’ на Луната беше сменено и не се управлява от Тъмните. Понякога е имало пробиви – не знам дали сте ги усещали. Не бях ги записал като дати, за което се извинявам. Или са се случвали летем, покрай магнитните бури, към 3-5 часа през нощта, или веднъж-дваж следобеда лятото, което беше феноменално… Изведнъж усещаш как целия енергиен натиск изчезва и започва да се просмуква информационен поток, какъвто съм усещал единствено веднъж, по време на една суха инедия, беше на третия ден, когато Съзнанието ми беше излетяло извън Земята и Луната. Тогава е толкова лесно да получиш информация за всичко, което те интересува. Оттам, в Космоса, можех да видя технологичния лъч на Луната към Земята, който я обгръщаше. Формата на Земята беше доста странна. Разбрах защо хората не могат да я определят – дали е двуизмерен диск, дали е сферична, дали е куб, дали е симулация. Влиза се през портал, но преди, по време и след това има различна форма. Оттам в зависимост от Съзнателността на изследователя, е възможно да заключи едната перспектива. След това е ясно – заформя се идеология, идват последователи, започва едно изкарване на пари, и то в името на истината…)

      Ако искаш мистика между светлината и луната, то свещта или огънят пресъздават тази Ин-Ян игра. Но това няма нищо общо с кристалчетата.

      „но не е ли по-благотворно да се оставят директно на слънце вместо това”

      Зависи от кристалите. Не съм специалист. Препоръчвам ти, щом се интересуваш, подобно на мен в миналото, ако намеренията са ти добри, то ще попаднеш на единствените в България, които имат опит и познания в тази област. Оттам насетне се вслушваш и след това, ако си купиш кристал, се свързваш с него и проверяваш информацията. Всеки вид кристал е различен.

      Преди години се занимавах с тази тема единствено с една цел – да спася Съзнанията на кристалите, като са в моя дом, а не в на някой друг злонамерен индивид, ползващ ги за тъмни цели или затваряйки ги в някакъв сейф, с цел ‘бъдеща финансова инвестиция’. Колкото можех, заделих от скромния си бюджет. Радостта на Съзнанията на кристалчетата беше неописуема. :) Едва ли съм ги ползвал повече от 2 пъти (и то не всички) за лечебни цели, за да проверя дали наистина правят това, за което съм ги взел. Помагат определено.

      Самите кристали, когато разберат и усетят такъв тип намерения, защитават и облагородяват обстановката в къщата/апартамента. С растенията е същото. :) Уви, понякога умират някои, спиращи определени атаки към мен. Това е тъжно :( но живот… какво да го правиш. Пълно е с мизерници (на хранилка и не само). Но времето във физическо тяло е ограничено и след това ще има челен сблъсък, ако ентропията и кармата не са ме изпреварили.

      Изтриване
    18. До Анонимен:

      Значи да не вярваме на приказките на някои, че ако впрегнеш потенциала и силата на Източника, можеш изключително бързо, дори мигновено да се излекуваш от всичко?

      Анонимен, писнало ми е да чета такива врели-некипели, защото се правят едни помпозни изхвърляния, без да има ясни отговори/методологии за постигане на обсъждащото се. Съмнявам се в такъв тип писания, защото има цял куп закони и фактори, които е необходимо да се случат, водейки до такова чудо. Слушал съм от една възрастна дама за сина й, който бе потрошен след автомонтьорски сакатлък, а тя в болницата съзряла как няколко нетелесни Същества са помогнали за възстановяването му, а докторите онемели че след няколко дни той се изправя и си тръгва от болницата (имал важна мисия и не му било времето да умира).

      И знаеш ли кое ме подразни най-много? Че майката, т.е. жената, ми сподели как докторите извадили една книга и си записали този случай. Да го чу някъде по новините? Да се тръби, че има неща, които не разбираме и модерната наука и здравеопазване да си направи едно сепуко и да не ни занимава с невежеството, което води до страдания (заради неправилно лекуване) или смърти? (А вие забравихте ли да си сложите маската до ушите, за да не виждате нищо? И не дишайте също. Слушаме, сзо… треперим пред невидимия вирус и в същото време го борим с маски.)

      И за други случаи съм чувал на излекувания, но това, което искам да ти кажа, е, че винаги има някакви фактори и елементи, които ако не ги знаем и нямаме сетивата, само да четем от някоя книжка/гуру, че ставало единствено и само с „положителни мисли” и смяна на мозъчните вълни… възроптавам. Някои неща не се лекуват само и единствено с воля. И това ти го казвам и от личен опит. Някои болки на тялото се лекуват чрез физическия аспект (т.е. тялото).

      Сигурно ще се заформи спор – „ама инвалидът не вярва на 100%, че може да проходи, и има 1% в Несъзнателното му, което е неговото съмнение и затова не може да се изправи.” – и как ще водим този спор? Аз имам ли уменията да изуча вътрешния свят на този изстрадал човек и да видя той на 100% ли е отдаден, има ли го този 1%? Наистина ли заради някакъв нещастен и жалък 1% съмнение може да се прецака всичко? То това звучи нелепо откъдето и да го помислиш. Трудиш се на макс за всичко и накрая малкото камъче преобръща всичко – не, малкото камъче преобръща само в определени слаби моменти, когато не си на висота (заради куп други малки камъчета и едно недодялано по-голямо и невидяно още, а може и цяла канара да имаш). Иначе малкото камъче го риташ или леко те изважда извън баланс, но не те бута директно на земята. То ако беше така, никой нямаше да изкласи, камо ли да чувстваме щастие (или усещане за напредък), въпреки че толкова други неща не са ни в ред (например). Така че тази тъпа мантра, ценяща да унищожи съмнението като инструмент на човек, превръщащ го в една попивателна гъба, лесно податлива на внушения и контрол, не ми се нрави.
      Този човек, с гръбначните проблеми, водещи до неговата инвалидност, може да се оправи само от специалист, който разбира тялото и може да ги намести. А за менталната причина, поради която се е стигнало до произшествието на участника – това е друга важна тема, която също трябва да се изясни, за да се излекува мисловния проблем и да не се повтори сбъдването отново. По този начин лечението се осъществява на множество равнища (физическо-ментално-чувствено-духовно…)

      Така че, надеждата и вярата, че е възможно лечение на всичко – да! Но си трябва и правилното знание и още куп други фактори, зависещи от конкретното заболяване.

      Изтриване
    19. Аз, с моя ограничен мозък, не мога да си представя как се впряга цялата сила на Източника, камо ли да го направя. did0 беше писал в предна статия какво се случи с мозъка му при потапяне към 0д. Физическите тела умишлено са направени така, че да дават накъсо. Трябва си усилен, усилен, многогодишен правилен труд, за да се оправят всички меридиани и органи, да имаш толкова умения и добродетели, да е възможно да боравиш със своята живителна сила, с тази от природата, след това с тази от Космоса, камо ли да стигнем до тази на Източника. Да, на моменти, в малки порции, чрез коронния дантиен ми се случва (най-вероятно и на вас), но доста скромно ще кажа, че се съмнявам през мен да тече 100% от този потенциал. Ако това беше факт, то това означава да мога да правя абсолютно всичко (каквото екстрасензорно умение се сетите) и да нямам проблем с абсолютно нищо.

      Казано накратко – Божествената сила, която ни е присъща (защото есенцията ни е такава), спи в нас и има потенциала да се свърже с Първоизточника и прояви, но кога, колко и къде (в „кое тяло” също) е въпрос на вътрешен труд и избори. В тежки форсмажорни моменти е възможно Несъзнателно да се прояви, за да запази живота си (или този на близките) – например биологията немее пред това как майка може да вдигне кола и да спаси детето си под нея. Лесно – чрез Несъзнателното си, проявяващо тази Божествена Сила, можеща абсолютно всичко. Дали го прави Съзнателно – това е друг въпрос и висш пилотаж, особено да го правиш в 100% от бъденето си… Но пък тъкмо имаме една мечта, една цел възвишена, един Път… и този Път, иронично, под някаква недодялана форма, се разиграва на Земята – сина/дъщерята да узрее и да стане по-добър(а) от родителите си, помагайки им в процеса (както и на останалите). :)

      Така че, да, Анонимен, на теория нещата някои са ясни, други не. Но технически/на практика да го направиш е друго. Нека почнем с това, което знаем. Стъпка по стъпка на Земята.


      ПС: Ще лягам да спя, че стана 4:30, а не съм езотерик, изкарващ пари с великото ми многопластово познание, преровил стотици чужди трудове и сканирал де-що има будно Съзнание, крадейки... така де, взимайки по клъстерски от Общото.

      Ще пиша в темата, отговаряйки и на did0 тези дни. Трябва да подредя добре смислите и да обсъдим различни теми, което означава технически още време и свежест. :) Но да си кажа - Добре дошъл отново, Приятелю! И мъдрата със захранването, макар че като чета как плющиш кюфтаци... от една страна разбирам причината (заземяването), но дано поне каймата си я бива. Ще се пише и за желязото. Не се притеснявай от показателите. Те винаги са ниски след инедия и си има обяснение. :)

      Изтриване
    20. Всъщност месото хич не ми понася и ме боли дебелото черво. Предпочитам само картофено пюре, но следвайки съветите на докторите купих и месо (което така и си седи, не ми се яде). А иначе си купих "Билкова кръв" за възстановяване на показателите. Следващото ще е постна боб чорба...

      Изтриване
  3. ...в отговор на академично-стилистично издържано изложение на Ключаря за егото
    са моите стотни от процент разбиране за същото😁

    ... личностното развитие трябва да спре
    няма по - добра версия на себе си
    всичко , което цели да подобрява , само усилва егото
    тогава какво!?
    бъди осъзнат за хубавите и лошите си черти
    бъди осъзнат във взаимоотношенията си с всичко и всеки
    бъди осъзнат в мислите си , в говоренето , във вкусовете , в слушането , във виждането , в допира , в интуицията си
    бъди осъзнат за подредбата на света и не живей в илюзии

    ...и после
    не се сравнявай
    не се стреми да си винаги прав или пръв
    признай си несъвършенството
    позволи да бъдеш надигран
    и в същото време впечатлен , очарован
    приобщен
    ...и проумей
    Всички сме Едно
    проявление на Източника☺️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бъди Осъзнат. Нищо друго не е нужно...

      Изтриване
    2. Дейвид4/1/24 08:12

      Да, статията е прекрасна. Процесът на взаимодействие с нея си беше една фина настройка. Щях да си позволя по - различен коментар, но did0 отново ме "изпревари" и написа каквото щях да напиша, затова просто ще кажа: Радвам се, че блогът е жив и расте, и навътре, и навън. Пътят е и път, и пътища

      Изтриване
  4. Анонимен4/1/24 07:36

    Защо има механизъм, който ни пречи да се разтворим в Небитието и се слеем с Бог, ако не сме достатъчно зрели/готови? И в случай, че се опитаме (чрез някакъв вид самоубийство), то отново и отново биваме връщани? Това зла игра на някакви архонти ли е или необходим способ за Израстване на личността? Затова ли някои хора и създания, опитвайки се да го изиграят и нежелаейки да изминат необходимия път, се обръщат към Злото, надявайки се чрез него да изчезнат, бъдат претопени?... или да останат вечно в тази Игра, само че от мнима позиция на превъзходство, т.е. близо до крайностите на някоя Полярност? Защо без Любов няма растеж? Едно бебе, оставено без любов и грижа, дори без елементарно докосване, умира. Защо сме толкова зависими от Любовта, за да оцелеем във всеки един смисъл?...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защото самите ние сме Любов. Само безусловна любов може да ти даде пълната свобода на свободния избор да бъдеш, да не бъдеш, да бъдещ всичко, което поискаш...

      Изтриване
    2. ...най - малко е "Израстване на личността" ...раковите клетки са израстване на личността ..; ние не успяваме да "се разтворим в Небитието и се слеем с Бог" .., защото сме далеч от баланса и хармонията ..на симбиозна обвързаност 😉

      Изтриване
    3. Анонимен4/1/24 08:38

      Раковите клетки са израждане на личността, а не израстване. Нима има нужда и това да се уточнява? Ами ако начина да се разтворим в Небитието и се слеем с Бог не е регресивен, чрез бягство назад към утробата, а чрез осъзнати и зрели прояви на Любов в света, м? ;)

      Изтриване
    4. Анонимен4/1/24 08:48

      did04/1/24 07:45
      Защото самите ние сме Любов. Само безусловна любов може да ти даде пълната свобода на свободния избор да бъдеш, да не бъдеш, да бъдещ всичко, което поискаш......И добавям към коментара на did0 ,егото е лично,любовта безлична

      Изтриване
    5. ...виж , има развитие , има израстване , има еволюция и т.н. ..., но не на личността..; вгледай се в собственият си организъм ..и дори ако само една клетка реши да действа и се развива отделно от цялото ..ще пречи или помага за цялостният му здравословен вид 🙂...колкото до любовта ..- тя е основата...съгласна съм❤️❤️❤️

      Изтриване
  5. Дейвид4/1/24 08:57

    did0, "провокираш" ме да питам: а какво е Любов? Този вътрешен ("Всичко се случва вътре в нея защото нищо друго не съществува") процес - с многото му слоеве, така достъпни, но неразбрани от човечеството, в по - голямата му част, по мои скромни наблюдения, и отваряйки скоба, че когато някой разбере в пълнота тази сила, няма да бъде тук, за да каже какво е, а ако е тук, казвайки какво е, значи, че не я познава в пълнота.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. След последните атаки не съм многословен, така че ще отговоря кратко. НИЕ сме Любов. Затова небесното Дао е с добрите и е безпристрастно. Просто защото няма с кого другиго да бъде. И може да се изгради нещо стабилно само върху стабилна основа - Добротата и Любовта. Останалото е изградено върху плаващи пясъци...

      Изтриване
    2. Дейвид, в коментарите под темата „Ползата от общуването” писах предостатъчно за Любовта. Няма какво да добавя или повторя. Явно си ги изпуснал. Обогатяващо четене пожелавам!

      Ако беше правилно твърдението ти за напускането, то нищо нямаше да бъде достъпно до хората, защото всеки, който разбира, нямаше да може да го напише и сподели впоследствие. Какво ако някой знае и въпреки това е тук? Защо се изключва тази възможност? Кой е първоизточникът на тази мисъл-форма?!

      Аз ако искам пак мога да се върна в първи клас. Вярно, ще ме гледат странно първолаците, но пък ще знам всичко за първи клас. А ако мога да им помогна, въпреки че ще иззема ролята на учителя, който би трябвало да знае материята също, какво би попречило? Нали свободен избор съществува? Или Любовта в нейната цялост не допуска някой да я сподели с тези, които не са я вкусили? По-скоро Матрицата с нейните правила и ограничения ще гледа да ме държи далеч от сградата, отново чрез своите пъдари/стражари. Как смея да помагам на първолаците? Трябва да съм в ролята учител иначе не е по правилата. :)

      Когато някой е проводник на Любовта (или на друго Висше състояние), след няма и час всичко ще се обърне срещу му, за да бъдат понижени трептенията му и да се изземе огъня му. Изживявал ли си я поне веднъж тази предначертана случайност от действия (алгоритъм)? Успявал ли си да я надмогнеш и да продължаваш да се бориш въпреки трудностите?

      Изтриване
  6. Анонимен4/1/24 12:55

    Дейвид, препоръчвам ти книгата "Изкуството да бъдеш Бог". Цялата е посветена на Любовта - какво е тя и какво не е.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен5/1/24 03:04

    И понеже картината казва повече от хиляда думи - ето какво открих преди около две години и си го запазих като най-доброто изображение на Егото: https://www.artmajeur.com/likamakaridze/en/artworks/14899151/ego

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен5/1/24 06:08

    Малко извън темата за егото, но ако може, искам да попитам нещо Дидо и Key Giver. ЕС с помощта на националните ни предатели, в момента превръщат България в бежански лагер. Не знам дали следите новините.
    Тук ще дойдат стотици хиляди мигранти през годините и ще безчинстват наред по улиците. Изнасилванията и кланетата им са в характеристиката.

    Въпросите ми са - от езотерична гледна точка, задължително ли е колективното българско несъзнавано да даде съгласие да се случи това, дори и да е чрез пропаганда или може да се заобиколи несъзнаваното?

    2. Съществуват ли различни варианти на тази ситуация и аз мога ли самостоятелно да си избира конкретен вариант без да се съобразявам с несъзнаваното мнозинство?

    3. Може ли да преживееш физическо насилие ако Искрата ти не иска това?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 1.Спокойно, целта им не е България. На никой не му пука за България, включително и българите.
      2. Да, съществуват.
      3. Не, не може.

      Изтриване
    2. Анонимен5/1/24 06:53

      Не им е целта, но ще им дават помощи, а и в един момент ще бъдат пред избор - България или родните им кочини. А тук ще им е по-добре.

      Само да си уточня нещо - А аз мога ли самостоятелно да си избера един от тези варианти и има ли възможност, тези които движат света да заобикалят колективното несъзнавано?

      Изтриване
    3. Винаги имаш вариант сам да си избереш света. Въпроса е до колко се познаваш/Ядрото си. Колективното не съзнавано няма как да се заобиколи. А и те ще намерят вариант да се измъкнат от нашата кочина и да отидат да речем в Германия. Трафиканти ще се намерят, както и пари...

      Изтриване
    4. Анонимен5/1/24 09:00

      Благодаря за разяснението!

      Няма нужда да го четеш, L.R.

      Изтриване
    5. „ЕС с помощта на националните ни предатели, в момента превръщат България в бежански лагер. Не знам дали следите новините.”

      Следя вълненията в страната ни. Още от малък, четейки българските писатели и поети, съм почувствал и осъзнал на какво са били проводник те и какво има в така наречения Български Дух. Трагедията е, че твърде малко останахме такива хора (все пак смелите и самоотвержени мъже винаги първи умират, а мишоците остават да се плодят или философстват безплодно над костите на умрелите, неразбирайки първичния смисъл на въпроса: „защо са го направили, при положение че шансът им за успех е нищожен, а е сигурно, че ще умрат? Не е практично.”; след това Злото купува марионетки безродови и прокарва политиките си, изкривявайки същността на евентуално успешен бунт/въстание, а в страни от кръгозора търговците винаги печелят (дали ще се надупят политически/социално/религиозно/езотерично, така де ‘предлагат съвременни и търсени услуги’ е евфемизма))), а като включиш и неистините, невежеството и незрялостта на така наречената ‘колективна маса’, която се зове българска ако има келепир само или да уравновеси психологическите си нужди (причислявайки се там, където не е) – няма как положението в момента да е различно.

      Въпреки че знам, че решенията са поне две, като нито едно от тях не включва мирен протест, съм бил на такива. Защо то да не е решение? Защото отсъстват тези 80%, можещи да надскочат егото си (така че въпросът ти е точно по темата и разбираш защо ще се случат определени събития в родината ни), да спрат да изкарват пари (поне за един ден, какво остава като канадците за един месец и съгражданите да им помагат с храна, вода, гориво, топли думи…) и да подкрепят в столицата онези, които идват от другия край на родината например. Както виждаш, оскотяването на народа и чертата „всеки сам да спасява себе си”, в добавка с изкривен капитализъм и извратен морал (например снобизъм), довеждат до гибел и родина, и род, и човека. Колко ще се оправдаят, че ипотека имат, клиенти ще загубят, пари трябват за болни близки и прочие причини, които дори някои от тях да изглеждат логични, няма да решат нито техните, нито общите проблеми.

      Някои даже с маски бяха на протестите, защото се плашеха какви биха били последствията (и за бизнеса им, че и за личния живот), знаейки че службите записват с камера участниците. Виждаше се това, че и на доста по-отдалечени сгради какво се случва. Иначе полицаи да вардят селата от набези няма да видиш.

      Братко, с такъв продажен от едната страна, страхлив и пресметлив от другата, а между тях, третата страна, да варди първите безпринципно с оръжия и броня, дори да съумееш да отстреляш няколко главни сам (по друго време и място), пак ще се намерят заместители, а твоята смърт се съмнявам да трогне тези 80% от хората. Не виждам какво е трогнало българския народ в последните 30 години. Едва когато нямаше пари заради хиперинфлацията, се надигнаха. За пари, т.е. храна и оцеляване. Тъжно е до къде е докаран българския ген. Има си съдбовни причини в миналото, както и седемстотин години тъпчене, които също потискат човека. Разочарованието от фарса през 89 и 97 също отказа хората, а не трябваше. Това, че първия и втория път не става, не означава да се откажеш и да избягаш в чужбина. Нищо велико не е лесно. Нищо общо не се постига лесно също.

      Както полковника в интервюто, което дадох в предходната тема, иронично-гневно каза – „Нека се случват всякакви лоши дела”, че да може народът да се събуди от тази робска дрямка и никой да не може да предвиди до какво ще доведе справедливия му гняв. Нито чужди, нито наши кукловоди.

      Изтриване
    6. Никой не иска това, което пишеш, но трябва ли на някой жената да е потърпевша от недодялан арабин, че да се разлюти мъжа? И до кога хората ще гледат само себе си и едва когато им се случи нещо лошо, ще се замислят за съдбата на събратята и сестрите си? Това е най-примитивният начин за учене на тази Земя, водещ до страдания, които малцина надрастват, разбират и повече не повтарят. Цената, която се плаща за грешките, изисква здрав гръб и сърце. Само тогава умът има шанс.

      Рядко виждам хора със здрав гръб, отворено и добродушно сърце, развит ум, бодър и събуден дух. Просветление и обединение на народа е нужно и заобикаляне на третите, та през първите да се стигне до главата на ламята. Това съм правил, правя и ще правя, защото това ми е Пътя, това мога, такива са в момента възможностите и ресурсите ми. Помагам където, когато и на когото мога и знам вътрешно, че има смисъл. Дали е практично – не. Дали ще е успешно на колективно ниво – не. Дали ще е успешно за ‘бизнес делата’ ми – не. Тогава, за какво го правя? :)

      Ако още не знаеш отговора, щях да те насоча към умрелите достойни българи преди 100 години, но те не могат да говорят с устата им, така че гледай делата и записките им.

      А ако надскочиш национализма, ще стигнеш до човешките теми, а ако и тях надскочиш ще стигнеш до обсъжданите тук. Разбирането им ще доведе до самостоятелно решение на по-ниските проявления. Затова знанието е сила. Да почувстваш несправедливостта, да имаш ясен ориентир (вътрешно познание/интуиция) между добро и зло също е знание, т.е. също е сила. Да действаш спрямо правдата е сила.

      Нищо да не правиш е мързел, малоумие или слабост на характера. Добрата новина е, че тези три черти имат лечение. Колкото по-млад, толкова по-безболезнено и бързо е.

      Едва когато има здрави единици, те ще могат да се обединят в семейство. Групата от семейства в общности, а групата от общности в народ. Ако народът е едно с Дао, то ще разбира и зачита другите народи. Групата от такъв тип здрави нации ще доведе до златна епоха на човечеството, която ще е готова за Космоса и ще живее спрямо висшия ред.

      Мечтите*, дори да не се сбъдват в един живот, дават криле, вдъхват смисъл, задействат човека да открие Божественото и да го проявява. Да извървиш окрилен Пътя е по-важно от достигането на заветната цел. Дали ще е през ‘Българския Дух’ или не, това е подробност и въпрос на избор.

      * Въпреки че е ясно, не се знае този текст ще доживее ли 20 години и ще ме чете ли ново поколение, което под ‘мечта’ да разбира „купуване на кола/къща”. Не визира това Ключаря. Тези мисъл-форми са метафори за неосъзнатото желание за вътрешно движение/развитие (колата) и самостоятелност и свързаност с духа (къщата). Ако са осъзнати пориви, то това означава разбиране на висшия им смисъл, което ги превръща в категорията ‘мечти’, за които пиша, макар скромни и личностни, а не общи (отвъд себе-то в човешки облик).


      „А аз мога ли самостоятелно да си избера един от тези варианти и има ли възможност, тези които движат света да заобикалят колективното несъзнавано?”

      did0 отговори на този въпрос и съм съгласен с него. Единственият начин, чрез който Злото намалява щетите си от съдбата/кармата е като уведомява намеренията си и чака след това несъзнателно или съзнателно съгласие. Не включвам това Зло, което нито те уведомява, нито се съобразява с твоя избор. То е бушон, който повече не ще видиш във Вечността, изиграл мръсната си роля.

      Ти по всяко време можеш да избереш да се отцепиш от всяка общност/егрегор, но дали разбираш какво означава това в пълнота? Да заживееш сам сред природата, оставяйки всичко и всеки, най-вероятно умирайки бързо (освен ако нямаш необходими умения и познания, че и желание да пребъдеш по този начин)? Докато си на Земята, в зависимост от местоположението ти, ще участваш пряко или косвено в театрите, които маските на участ-ниците (споделящи мястото и времето ти) ще разиграват (в повечето случаи несъзнателно, оттам и участта/предопределението). Вниквайки в сюжетите, ще успееш да осъзнаеш архетипите и смисъла на проявленията, действайки спрямо тях или не.

      Изтриване
    7. Съществуват ли различни варианти на тази ситуация и аз мога ли самостоятелно да си избира конкретен вариант без да се съобразявам с несъзнаваното мнозинство?

      На това равнище, на което се намираш, освен ако нямаш огромни запаси от средства, възможностите са ограничени. Това са фактите. Ето защо хората жадуват за власт и искат да имат от всичко повече – най-малкото да си внушат вътрешната сигурност, която не притежават, а и възможно надмощие над тези, които нямат нещо си. Ако например имаш пари и ги вложиш в охранителна система, в напоителна, в земеделие, в строителство и прочие дейности – изграждайки си да го наречем ‘бункер’, през който ако някой вредител премине, ще бъде отстрелян – тогава виждаш, че имаш повече възможности да реагираш на въпросната тема.

      Но… с бункер или не, да речем че поживееш няколко месеца/години повече след някакво природно или човешко неприятно явление – и какво от това? Като хвърлиш топа, мислиш ли че ще е лесно, предвидимо, сигурно ‘място’? :) Винаги съм се забавлявал на хората, които искат да се подготвят за „най-лошото”, насочвайки се само върху телесното оцеляване, неразбирайки че по-добре е да умрат достойно, отколкото да се мъчат да съществуват мизерно след апокалипсис. Ако е предначертано да оживееш, ще оживееш. Ако трябва да платиш с крайник, тъй ще е. По-добре в този живот, разбирайки причината, отколкото в друг, възроптавайки срещу Съдбата/Бог.

      И да питам тези с „най-лошото” защо не мислят и действат върху добродетелите и уменията си тук и сега, че това „лошо” може да ги сполети не на Земята, а неусетно, след привидно спокойна смърт? За какво са предупреждавали самураи, даоси, будисти, толтеки? Защо всеки един миг да се стремим към безупречност? Къде е врага, кога удря той?

      3. Може ли да преживееш физическо насилие ако Искрата ти не иска това?

      Ако си толкова отдалечен от Искрата и с промито несъзнавано (приел си например схващането, че всичко трябва да се изживява; или в днк-то ти е останал по родова линия такова изживяване, което не е разрешено, а ти си извадил късата клечка да ти се случи, че да почистиш след теб), то ще се сбъдне и ще трябва сам да решиш тогава противоречието между съзнавано и несъзнавано. Как ще действаш в този случай, на мига – ще бъдеш ли жертва, ще се защитиш ли, ще бягаш ли?
      Да не забравяме, че насилникът може да употреби своя свободен избор и да те нарани, без да си го очаквал и желал. Той ще си носи последствията. Ти как ще действаш е важно. Дали е предначертано няма как да се даде 100% отговор, защото всичко е възможно в Мирозданието. Че почти няма случайности, така е, но все пак го има и момента със свободната воля. Затова по-добре е да промениш перспективата, от която си задаваш въпроса, и да се запиташ: „аз какво бих направил ако ми се случи неприятно събитие Х в живота ми?”. Така ще разбереш повече за себе си и ще имаш някакъв план. Колкото повече и откровено познаваш себе си, толкова по-близко ще си до истината, ако някога се разиграе този сюжет. Другият подход е изобщо да не го мислиш и да действаш на мига, когато се случи събитието, разчитайки на добродетелите, уменията и познанията, натрупани през животите ти. Това изисква огромна зрялост и самочувствие. Една особена доза храброст, но и смирение пред непредвидимостта, знаейки че ще е за твое Добро.

      Изтриване
  9. ...струва ми се доста неуместен коментара на анонимен за мигранти ...и то под тема за его ...още повече че национализмът си е баш егоцентризъм 😏

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами човека от това се интересува. Несъмнено подведен от медиите (които не следя). Ето това е модел за реакция следствие недостатъчно информация. На никого не му пука за територията България, това не е дори държава...

      Изтриване
    2. ...напълно съм съгласна с теб , did0

      Изтриване
  10. ..."Редно е да благодаря и на Любимата, без която нямаше за пореден път да попадна на такива Ключета преди години, да разреша мои проблеми и травми, и днес да бъда това, което съм сега – отново по-близо до Духа си, до Автентичния Себе си (и до Дао като цяло)! :)))"
    ...🤔..ето добър ключ ..😉

    ОтговорИзтриване
  11. Дейвид8/1/24 06:55

    Благодарение на ред събития, наскоро осъзнах, че за да завършиш един процес трябва освен да вдишаш и да издишаш. Има разлика между това да знаеш и това да осъзнаваш, а тънкостта е да правиш тази разлика. Споделянето е също толкова изискващо и отговорно, както събирането на опит. Осъзнах го до степен да мога да го споделя, тъй щото също така осъзнах, че за да споделиш опит трябва да си достигнал до тая точка на усещане, описана по - горе. Самият процес осъзнаване присъства и в събирането/ вдишването на опит, и в отдаването/ издишването на опит, като проявата му в цялост се изявява в един цикъл на вдишване - издишване. Тоест, за да осъзнаеш нещо в пълнота, трябва да извършиш един цял пълен цикъл вдишване/вземане и издишване/даване, като това важи и на микро, и на макро ниво.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубави осъзнавания, въпреки липсата на конкретен пример. И като вземеш предвид, че има много пластове разглеждана тема, ще се досетиш, че са няколко вдишванията и издишванията. :D Да бе само един цикъл с мед и масло да го помажеш.

      Ще добавя, че освен знанието, осъзнаването и разбирането за разликата им, човек трябва да уцели правилния момент, място и хора, за да ‘сподели диханието си’. :)

      Знаеш ли колко пъти не се е получавало въпреки че съм имал първите три в ръкава си? В един от ранните случаи на споделяне даже загубих в гимназията един приятел, който не успя да понесе тежките истини за Матрицата и Злото, т.е. аз го надцених и в същото време отвратих косвено от този път. Вярно, че бе и негова слабост на характера, като той реши впоследствие (и след прекарана раздяла с първата му приятелка, която се оказа, че го използва, за да реши проблемите си от раздялата с преден колега в университета) да изкарва пари и развива кариера, вместо да разсъждава и страда над големи теми и развива вътрешно себе си. Стоял съм с него на канапетата до късно да го утешавам и щяха да ни заключат в университета :D , ала и това бе забравено като жест. Туй-то, кариерата подхване ли ги и не се ли виждаш с вечно работещите, за тях всичко отвъд работата спира да има значение. Какви народни протести, каква държава? Корпорацията-майка е изчадие небивало…

      Изтриване
  12. Дейвид8/1/24 07:25

    Key Giver, обвързан ли е моралът с егото?
    Възможно ли е моралът да е последната маска?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ...много ги раздробяваш понятията 😏...какво е его , какво е любов , моралът маска ли е ...!? ...едни такива чисто теоретично питания ...вкарай преживяване ..от твоя опит ...или знание / осъзнаване

      Изтриване
    2. Дейвид, кое не е извратено в настоящата действителност?! Няма схващане, добродетел, принцип, обект, субект, върху който да не е посегнато по някакъв начин. Моралът, уви, също попада в тази категория и се ползва от хората в повечето случаи за лични интереси, нямащи нищо общо с това, което аз пиша и надявам се си доловил какво стои зад моите думи и дела. В краен случай, когато имаш уменията или след смъртта, ще съзерцаваш и си вадиш бележки. :)

      Стремя се да не ставам като тези други. Почувствал съм, осъзнал съм, прозрял съм (в тази и други действителности) какво стои зад тази дума, вдъхновен съм от добри примери в миналото, а за настоящия живот – откъслечни прояви на различни хора, познати и непознати, останали или не в живота ми. Стремя се да бъда повече от откъслечност, да бъда цялост! Да обхвана тези универсали и да ги проявявам. Както съм писал и преди – това не е краен процес. Не е нещо, което го постигаш и вече няма връщане назад или има нещо отвъд. Само ‘шумен ум’ би търсил решението на толкова абстрактна тема, съпоставяйки живота й с неговия. ‘Безумен ум’ би разбрал вечността, защото няма да има образ, крайна цел и времетраене.

      ПС: Моралът е една от първите маски на хората, колкото и иронично да е спрямо метафората, че Истинският морал е едно от първите автентични неща, извиращи от Същността ни. Страхът от смъртта мисля, че е последната маска. Да махнеш маските е неимоверен напредък, но не е последната стъпка към завършването. Да излекуваш травмите, да преодолееш илюзиите, да изпълниш мечтите си! Маските пречат на проблемите/травмите, както и създават част от илюзиите, даже и пречат да изпълниш мечтите си, но не са само те фактор. Изброявал съм в предходни коментари дългата редица от влияния. :)

      Има и нещо по-сладко от всичко описано – фактът, че се запознаваш с други Божествени Искри и градиш евентуално вечно приятелство. Тогава няма значение форматът на приключението. Знаеш?, че когато двама човека заедно вършат едно дело, притежавайки (както did0 каза) стабилна основа, то те могат да се справят с всичко. С песен на уста, трудът спори. :) А три човека? А триста? А един милион?! А какво могат един милиард?! Нищо не може да ги спре… освен тяхната (и чуждата) глупост и незрялост. :)

      Изтриване
  13. ...ако изхождаме за моралът от общоприетите ценности на 10-те божи заповеди ...всичко извън тях ...би следвало да не е морално ..; но морално ли е да си осъдителен!? ..морално ли е пренебрежението граничещо с отхвърляне подобно на обречен на смърт ...само защото някой не отговаря на идеята за морал !? ...примери колкото искаш : деца отхвърлени , че са гей , наркомани , побойници , к*рви .., деца отхвърлени заради религиозна несъвместимост с близки .., да , всичките тези , които лежат в затвора , че и в лудницата , на улицата ...пак питам : морално ли е да си осъдителен !? ...[( ..примерно за това , че си привлечен ...заради обща страст и интереси!!! ...пък си се обяснявал отвъд допустимото и общоприетия тон за морал ..., че си и подвел и с липса на визия и с липса на интелект..., пък си и бил обвързан/ в дългогодишна връзка на всичкото отгоре 😉 ..)]..
    ...да , всички сме наясно с тъмната страна на Изворът ..- войни , убийства , клане , болести , глад , ненавременна смърт , крайни страсти и пристрастия , диктатури всякакви и манипулации....; ще кажеш това не е от Бог .., а от хората , от дявола ..или извънземно вмешателство ...; значи може и приемаме , че света е сътворен до най - малката подробност със сила и мощ непонятна за човека ....при това напоен със свръхинтелект .., но не не проумяваме тъмната му страна ..; вглеждаме се в светлата страна на Изворът - моралът ! ...пък неморалните кучета ги яли ..., че не разбираме съдържанието , съвместимостите , причините ...вложени в цялата тази неморалност ...
    ...не знам моралът маска ли е , не ли е ( определено има вземане даване с егото )...последна ли е , първа ли е ..или е поредното понятие от поредицата на Дейвид ( его , любов , морал ..).., но заради моралът...е осъждане , е отхвърляне , е смърт ...при все че обратната му / тъмна страна не е по - малко от Бог 😉..

    ...така де ...не може въпросите да висят в пространството ..и никой да не се наеме с тях ☺️..; ся че did0 и Ключаря са заети ..не пречи да ..допринесем с нашите т.е. с моите стотни от процент ..разбиране 🙂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/1/24 06:28

      L.R., според мен малко объркваш понятията. Всеки човек е осъдителен и отсъжда, постоянно се вземат големи и малки решения, постоянно се изгражда, нюансира и/или разрушава мнение, отношение... Но може би ти си единственото изключение :)

      Та... Отхвърлянето е следствие на о(т)съждане и може да е породено както от разбиране, така и от неразбиране. Всеки има някакви изсиквания, предпочитания и вкусове. Когато някой не отговаря на тях и/или (хайде да внеса няколко езо-нотки) - трептенията ви са различни, най-предвидимия резултат е да последва отхвърляне/раздяла.

      Осъдителен е човек, който всичко това е довел до крайност и неприемането му е толкова голямо, че води до прекалена критичност и невъзможност да приеме истински каквото/когото и да било, да го почувства близък/равен. Такъв човек вижда само лошото в останалите.

      И това не знам дали е морално, но е брутално - и за него, и са всички около него. Още по-тежко е когато някой се е възползвал физически, психически и материално от даден човек, от неговите слабости и сила, и едва след това го е отхвърлил... всъщност той никога не го е приемал. Стараейки се единствено да не даде нещо, каквото и да било, от себе си. Бягай от подобни хора и бъди предпазлива!

      Тежко е човек да бъде отхвърлен заради нещо, което е или не е. Знам. Боли. От друга страна - правилния човек за теб не би те отхвърлил. И в този смисъл - самото отхвърляне е правилно. Да не говорим, че може да доведе до ценни осъзнавания и да ти помогне повече, отколкото директна проява на Любов.

      Отделно - не вярвам да има някой, способен да обича и приема всичко и всички, освен в някакви много особени и краткотрайни състояния. За наше щастие това е тежка привилегия единствено на Бог. Знаеш ли колко е трудно/невъзможно да бъдеш с "труден" човек, дори да го обичаш? А знаеш ли колко е трудно да бъдеш с някой, който не те обича?

      Плюй си в пазвата и се радвай, че ти се е разминало без особени щети... освен може би нараненото его. Твоя е отговорността да го изцелиш и ако трябва - да го изградиш наново, отчитайки своите и чужди грешки. Ето ти едно проумяване на тъмната страна ;) Така се гради и правилен морал... Ако нечие отхвърляне те е жегнало - не отхвърляй себе си и разбери защо. Никой, който отхвърля себе си, няма да бъде приет от другите. И никой, който отхвърля другите, няма да бъде приет от тях. Усещаш ли омагьосания кръг? А може и човекът, който те е отхвърлил, да ти е казал нещо важно и ценно, макар и болезнено, което ти отказваш да признаеш пред себе си?... Ти си знаеш.



      Изтриване
    2. ....баш за двойните скоби се хвана☺️ .., а те и затова бяха двойни ..като намигване към нечия назидателна моралност ..

      ...преди това ...още веднъж ...
      ...моралът повелява да си хетеросексуален , нали!?
      и ако си гей , джендър...второ , трето пето ...
      си най- малко осъдително отхвърлен
      ...при все че природата те зове

      ...моралът повелява да си добродетелен , да не крадеш , да не лъжеш , да не убиваш
      и ако си зъл , крадеш , лъжеш ..че и убиваш
      си най - малко осъдително отхвърлен
      ...при все че природата те зове

      ...моралът повелява да уважаваш ближния си и се подчиняваш на общоприетите социални правила
      в противен случай си осъдително отхвърлен
      ...при все че природата те зове
      ...и ти се пие , пуши , друса , е*е ...

      ...моралът също повелява да си богобоязлив
      и не дай си боже да възроптаеш срещу Единият...(уж един ..пък много религии)
      из между близки Нему
      ...природата и да ти говори и да те зове ...все тая

      ...идеята ми е ...че моралът е ...разбира се ...его маска
      а под него е истинската ни природа
      при това съвсем не морална .., но съвсем автентични

      ...затова е казано самопознание!!!! + осъзнат !!! , а не наложени ценности 😉

      Изтриване
    3. ....та ...относно отхвърлянето ( ми ) ☺️....хм...все верни осъзнавания! ..; само да добавя и моите стотни от процента 😉...та значи сканирал ме е човекът отдолу нагоре/ отвътре навън ...отсича " не ставаш" .., аз от своя страна ...по същият начин викам " ставаш " 🤣...и се почва едно ставаш - не ставаш , ставаш - не ставаш ...от къде да ми дойде наум , че сме различна вибрация и трептения ..; между другото ...неговото народо - бунтовничество ...е обратно на моето миротворство ...т.е. аз съм за мир на всяка цена !!! ...и никакъв род и история не оправдава войната ...доказателство за различни честоти и трептения ..., но пък нека пише ...аз ще чета ; и did0 уж заформяше нова тема ..за вибрации и честоти

      Изтриване
    4. Анонимен15/1/24 12:15

      Когато моралът е наложен, а не вътрешен/припознат, тогава е маска. И когато човекът живее разкъсван между инстинктите и слабостите си (които наричаш природа) и неприсъщ за него, но наложен морал, могат да се получат фрагментации на личността и псих. отклонения. Затова човек трябва осъзнато ;) да овладее инстинктите си/сянката и се докосне до Духа си. Който не е нито x, y, z сексуален, нито е способен на зло, нито му се пие, пуши и т.н., нито изпитва болка, а огромно доверие, благодарност и Любов към Всевишния и който няма никакъв проблем да има добро отношение.

      Именно това е един от проблемите, които стоят пред човечеството въведат ли дигиталната самоличност и системите за социален рейтинг - че един вид ще забранят избора на човек бъде осъзнато добродетелен, налагайки му социален-еко-вакси-псевдо либерален и кой знае още какъв морал.

      Изтриване
    5. Анонимен15/1/24 12:16

      Черпя с една прекрасна песен: https://www.youtube.com/watch?v=NVfuxa8igJY

      Изтриване
    6. ...при това ...по темата 😉...♥️

      Изтриване
    7. Все още се възстановявам от послледната, пръста на крака не зарасгва лесно, а пипнанх и грип или кодид. НЯМЯ да се откажа, да е ясно на всички... И ще им го върна тъпкано и объркано!

      Изтриване
    8. ...извинявай , did0 ...така и не разбрах с кой или какво воюваш 🙄...с "тукашни" или паралелни вселени

      Изтриване
    9. ...или са бацили , паразити ..и други от същите

      Изтриване
  14. Анонимен14/1/24 03:38

    Благодаря ти, Key Giver за страхотния анализ и мнение!

    "Вниквайки в сюжетите, ще успееш да осъзнаеш архетипите и смисъла на проявленията, действайки спрямо тях или не."

    Това е едно от нещата, които искам да постигна. Но засега не успявам да овладея ума и да достигна до Искрата си и да видя света и живота си чрез нея. Не знам дали това е коректен израз.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вникването представлява потапяне с намерение, което наблюдава заформилите се картини/мисли, като едновременно с това не си обзет чувствено от сюжета и не преповтаряш картините/мислите (защото това ще отдаде от жизнените сили, препотвърждавайки ги, завъртайки цикъла, което накрая или ще те разболее, или ще сътвори в действителността ти информацията (от която се страхуваш/тъгуваш/притесняваш)).

      Отнема години труд да се научиш да се откачиш от тема, която е болезнено важна за теб, изживявайки я като страдание от несбъднат копнеж или гневно чувство за несправедливост. При пристрастяванията е подобен механизма. Осъзнаеш ли причината и висшия пласт, ще се разтвори проблема. Остава да се преодолее след това няколко пъти съзнателно! натрупаната инерция, оставила отпечатък и на физическо ниво посредством верига от невронни мрежи, която е възможно да се включва в случаи, напомнящи отминалата тема, провокиращи отъпканите реакции.

      Това е най-доброто решение относно „контролирането” на ума – когато решиш проблема, остава единствено ехото на активацията, което ще се реши по-лесно, защото вече си натрупал осъзнатост и качество, които ще вземат превес и ще възпрат повторението на цикленето. Намерението, произлизащо от осъзнато и зряло Съзнание, съдържащо в себе си воля, желание и правилно насочване на фокуса решават мисловните проблеми.

      Друго решение е посредством тялото – в мига, в който се отплесваш по психични атаки (без значение източника им, включително е възможно самосаботиращи мисловни модели), ако нямаш все още необходимия развит умствен и психичен капацитет и жизнени сили, то физическите упражнения (или което и да е действие с тялото) ще противодействат и тушират напрежението, създало се в ума. След това, когато умът е спокоен и изморен от натоварването с тялото, можеш да анализираш какво точно се е случило и да намериш отговорите, т.е. когато си извън ситуацията. Така че пробвай и двата метода – или потъваш/гмуркаш се (но както казах в началото оставаш незасегнат от цунамито (т.е. чувствата и мисловните производни), или правиш нещо съвсем нелогично (например падаш за коремни преси или лицеви опори, или подскоци, или каквото ти е любимо), което да спре веригата от мисли и картини).

      Проблемът на втория начин (пренасочването) е, че повечето хора го правят несъзнателно и забравят за темата постфактум, защото толкова много не искат да си спомнят за болката или провала, след което те отиват в Несъзнателното, което означава че отново ще се завърне за втори дубъл. Ето защо пиенето/яденето/пазаруването/каквото-се-сетиш-общоприето-действие при стрес е буквално и метафорично малоумно и следователно не решава нищо.

      Разбира се, може да забравиш всичко това, което написах, и да се утешаваш, четейки Джеф Фостър, който присъства в коментарите по-долу, благодарение на непреклонното търсене на L.R. към одобрение на тезата й, че да си слаб е белег за истинност, следователно останалото не е такова, а е някакъв фалшиво изграден образ и безсмислен подтик да си нещо друго. Няма чисто съзнание, друго си е да се предадеш и отдадеш на страстите и програмите на тялото, м’дам… няма да има тогава конфликт. Всички са доволни – като почнеш от най-малките паразити… така де, исках политкоректно да кажа организми в човешкото тяло, та стигнеш до нетелесни и отвъд това измерение същности. Кравичката си пасе тревичка, някой я дои и туй-то. Да бъде мир. Никой не се е събуждал, ахахахахаха….. голям смях е, Джеф. :))) Езо гурутата обичат да проектират и обобщават, и то в грандиозни (космически) пропорции. Кога Джеф обиколи със Съзнанието си всички хуманоиди, и то през всички епохи, че да напише тази шибано непоправима истина. :D

      Много лош батко съм, защото няма ‘да жертвам истината за смеха на едно незряло дете’, на което като не дадеш това, което иска, е готово да вгорчи живота на околните… освен ако не е някакво Дзен дете, което не само че няма да иска от родителите това и онова, че даже и ще провиди илюзията на предметния свят. Тия, вторите деца, не са крави!

      Изтриване
  15. Дейвид14/1/24 05:14

    Разбира се, че съм изследвал и продължавам да изследвам слоевете на тези състояния. Неслучайно насочих фокуса върху тях, защото смятам, че са "изнурени" и ги изложих като въпроси, с идеята, и пишещите, и четящите да вникнат за пореден път в тях, евентуално, по този начин, запълвайки още някоя липса в безкрайния процес – осъзнаване. Фрагментът е и фрагмент, и цялост. Мога и да не раздробявам (гледано от тази гледна точка) - "׀". Просто ще напиша коментар с това между кавичките, още по – добре празен коментар, но платформата не позволява публикуване без поне един символ, пък всеки да разбира каквото иска. Key Giver съгласен съм, че и с даване личен пример е добре, не го правя, защото в момента предпочитам да пиша по – компресирано. Разбира се, че един цикъл дишане съдържа много вдишвания – издишвания, както съдържа и само по – едно, двете не се взаимоизключват, както не изключвам възможността някой да знае и въпреки това да е тук. Просто имах предвид друг пласт на осъзнатостта, друга част на състоянието. Изобщо с въпросите, по – конкретно, що е морал и що е любов, визирах един пласт, който, не, че е по важен/маловажен, висш/нисш, а рядко споменаван, а именно най – силният стремеж към/ най – мощният копнеж по – за любовта и пускайки всичко – получаваш всичко, получавайки всичко – пускаш всичко: дихание – за морала, любовта и всичко останало, и дотук спирам с писането по тая тема, защото трябва да направя още някои изследвания по нея. За мен балансът е осъзнатост във всяко едно състояние на ЕВ, като именно това изречени, за мен, е доказателството, че се наблюдава ефектът "и, и" – и част, и цяло, и на микро, и на макро нива/ниво. Всичко останало е нещо друго, но разбирам, защо е нужно и защо използваме изрази като същински баланс/ истински баланс/ истинска любов/ истински морал и т.н. с всяко състояние, процес. Като не изключвам истинността на всеки участващ в тази дискусия.

    С няколко думи по темата за полярностите, и твърде семпло, ще ги разгледам основно от гледна точка, че развитието изисква и едното, и другото.. и не само. Затишие и буря са единен процес, разбира се, не единственият, нужен, за да има осъзнаване. В едното условие основно се събира опит, в другото основно се осъзнава опит, ама не баш, т.е. има и други вариации. Ако условията тук бяха едностранчиви, други, всеки сам да помисли и почувства какво щеше да е, защо сме и тук, дали е естествено и/или не положението такова каквото е, и т.н. Ако разглеждам от повече (от една) гледни точки, и като цялост, доколкото мога, нещата придобиват, и друг характер.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен17/1/24 20:41

    За да каже човек, че знае нещо, трябва да може да го изрази с думи. За да каже, че го е разбрал, трябва да може да го пресътвори в дела.

    Първият признак, че не разбирам сам себе си, е чувството, че другите не ме разбират.

    Капанът на повечето гурута и езотерични учители е че нито знаят, нито разбират нещо, което всеки техен ученик не знае или разбира. Привлекателността им много често се изчерпва с отличното владеене на реториката, сценичното говорене, както и достатъчно артистизъм, за да накарат слушащият да не се замисля върху чутото.

    Дидо, Ключарят и пътешествениците от паралелна реалност имат много тънко чувство за ирония - първо казват, че нещо не може да бъде изразено с думи и след това го изразяват много точно именно с думи.

    Слава Богу, думите и изреченията могат да значат много неща едновременно. Слава Богу, предходните и по следващите изречения могат да добавят още значения. Понякога дори нещо, което Дидо пише днес, може да ни накара да преосмислим друго, писано преди години.

    Драмата на думите е, че не могат да изразят нищо, което не е идентично само на себе си. Могъществото им е, че въпреки това идеално се разбираме.

    Много от нещата, за които говорим, са разгледани много по-пълно, подробно и изчерпателно дълго преди нас. Ако искаме да знаем за вътрешния си свят, четем Имануел Кант. Ако искаме да знаем за споделения ни свят - четем Хегел. Ако искаме да знаем защо и вътрешният, и външният свят се изразят чрез езика - четем Витгенщайн. Ако искаме да се опитаме да започенм да разбираме времето, четем Хайдегер. Не други за тях, не уикипедия, не съкратените издания. Четем ги както те са го написали или в добър превод. Много от скептицизма към общоприетата наука се гради именно на непознаване на нейните колоси.

    Ако искаме да разберем битието и съзнанието си, не трябва да се ограничаваме до лесни и бързи изводи. "Подсъзнанието може всичко" се чете много по-бързо и лесно от "Критика на чистия разум". Но не дава и една хилядна от знанието, което ще даде един истински прочит на "Киритика"-та.

    Ще стигнем много по-далече, ако се възползваме от великите умове преди нас. Ако не го направим, много по-вероятно е дори да не изминем и една хилядна от техния път. Хубавото е, че макар и да не е съзнателно, обществото се възползва от техните прозрения. Оттам и ние. Самата идея за изчислители машини (компютри, телефони и др.) нямаше да е възможна без прозренията на философите логици от края на поминалия век. Духът се ражда преди плътта, но ако не бъде обвързан от плът, той отново се разтваря в небитието.

    Капанът на познаването на трудовете на големите умове преди нас е капанът, в който е паднал Сидхарта познавайки идеите на Буда. След като ги е чул, той е осъзнал, че никога не би могъл да се доближи до тези прозрения и всичко, което някога би искал да каже, вече е казано от Буда. И тогава намерил спокойствие.

    П.П. Когато реалността не съответства на идеята ни за нея, би било грешно да търсим проблема в реалността.

    П.П.П. Ключарю, блогът ти беше истинско откровение, също като този на Дидо. Много съжалявам, че не си го запазих, докато беше публичен. Благодаря, че ни сподели отново темите за гъбите. Друга тема, която страшно много ме впечатли, беше тази за Истинските дървета. Работил ли си още в тази посока?

    П.П.П.П. Много ми е интересно, това, което пишете за енергийните атаки. От една страна се опитвам да си го представя, от друга ми е трудно да осмисля как може да се насочи една енергия по този начин, за да навреди. Предполагам, че трудността ми идва оттам, че аз никога не съм бил достатъчно значим, че да бъда обект на такава атака, както и никога не съм имал да защитавам толкова голямо нещо, че да ми се наложи аз да търся начин да насоча към някого атака. Това много по-силна форма на хора с лоши очи или на енергийни вампири ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В моя случай е енергийна технологична атака. Може да се поддържа постоянно. От мен зависи да си вдигна защи4тата.

      Изтриване
    2. ...ами ..ако не е нужда от защита , did0 🤔..онези кадри от Матрицата ..с хилядите изстрели ...и патрони които не улучваха ..; незащитен ..при това в пълна безопасност ..и само заради това , че съзнанието ти изключва каквато и да е атака ..

      Изтриване
    3. Тове е висш шаааж

      Изтриване
    4. Здравей, Анонимен! :)

      „Привлекателността им много често се изчерпва с отличното владеене на реториката, сценичното говорене, както и достатъчно артистизъм, за да накарат слушащият да не се замисля върху чутото.”

      Надявам се да си достатъчно съзнателен, когато видиш на екрана или на живо такъв тип хора. Мога да изброявам такива персонажи в българската среда, но по-добре е всеки сам, дали разглеждайки подкасти или общувайки на живо!, а не чрез форуми/книги да прозре тази истина. Ще забележиш и бягането от конкретиката, смяната на темите или омаловажаването на въпросите като способи за въздействие по хитър и нечестен начин върху теб, за да се постигнат определени цели (казано накратко ‘манипулация’ или ‘злонамерено действие’).
      Добрата новина е, че рано или късно, маската и илюзията се разпадат, без значение от триковете.

      Привлекателността всъщност е специфичен вид магнетизъм (сексуален по принцип, заради огънят и желанието за пробиване през най-лесния път до подсъзнанието). Ако се мине отвъд това силно усещане на придърпаност/привързаност, ще се почувства паразитния компонент (една специфично усещане на мръсотия, която полепва по теб и атакува сърдечния център), който се дължи и на факта, че даденият субект служи като (не)съзнателен проводник на същности, които се хранят с чуждата сила. Наличието на огледални техники, които за един нарцисист са нещо ‘естествено’, неизискващо огромни усилия, водят до объркани проекции (ти виждаш себе си в другия и си мислиш, че той/тя е специален (twin flame простотията, която е на мода например) и е като теб, а всъщност се случва една брутална „игра” на огледала с цел източване и увеличаване на чуждата сила и авторитетност в теб). Вторият вид магнетичност, която съм забелязал, се дължи повече на менталност и използване на третия дантиен, за да се притъпи усещането за индивидуалност у човека. Усещането е на една специфична заспалост/ленивост (вид хипнотично въздействие), като загубата на памет и волята/намерението на жертвата са следствие. Уви, едва когато се сблъскате с тези два вида ‘хора’, ще разберете за истинността на написаното. Добрата новина е, че имате теорията.

      Както забелязваш пиша по темата, за която питаше – това са вид ‘енергийни атаки’. Умът ти няма как да си ги обясни, защото те са отвъд сферата на незнаещия и неопитен ум. Внасям теория, в чиято правота ще се убедиш след време. Ако развиеш сетивата си и е писано, или толкова желаеш, ще ти се случи такава среща на сън или на яве. Между другото, на 19.01, към 19 часа, докато се връщах от служба и се разхождах, се бях свързал с теб именно за да ти покажа какво означава енергийно въздействие от разстояние. В моя случай благопожелателно и добронамерено. Аз се свързах с Духа ти, който беше благодарен. Друг е въпросът дали в този час си ме усетил, дали в краен случай на сън, или пък след като гушнеш букета, ще изплува от несъзнателното ти, защото то улавя всичко. :)

      Не е нужно да си значим, за да бъдеш под социална атака от психопат/социопат/нарцис. Макар че е необходимо да имаш нещо, което те ще искат. В краен случай е просто силата/енергията ти или за забавление, за да тренират своите умения и навредят на един обект, защото за тях не си нищо повече от обект/инструмент (или неприятна проекция, напомняща им техните скрити от публиката mommy/daddy issues). Изгледай видеата на Sam Vaknin от темата, а и интервюта с такъв тип субекти са полезни, за да разпознаеш лицевите!* им проявления. Когато имаш познания и се опариш няколко пъти, а и развиеш свръх способности, само като видиш човек, ще ти е ясно какъв е по характер и какви дела прави (говоря за минимум 3 цикъла по 9 години да са минали от живота му). При тийнейджър(к)ите е по-трудно, защото още няма изградено индивидуално ядро и децата са проводници на родителските програми и излъчвания. За хормоналното и гъбично програмиране, каращо младите момичета да изглеждат красиви и „като жребица от разплодник” (както пише покойния Вапцаров в стихотворението „Кино”) няма какво да пиша. Умопомрачително е и вече съм го правил.

      Изтриване
    5. * Няколко обогатяващи, но и брутални видеа за злонамерени индивиди. Необходимо познание особено за наивните и добродушни хора (т.е. да спрат да си мислят, че и другите са като тях, а да наблюдават правилно действията, думите, мислите и ‘чувствата’ на отсрещната страна):

      (!) 1) https://www.youtube.com/watch?v=YPYGZztS8IY&ab_channel=DarkMatter
      4 Extremely Disturbing Interviews With Psychopaths

      2) https://www.youtube.com/watch?v=XQQyc493x5A&ab_channel=DDTV
      Diane Downs' most disturbing interview │ Full 1984 Special with Anne Jaeger

      (усмивката й след извършеното убийство на децата й е очеизбождащ пример какво е Умишлено Зло, лишено от съчувствие; за ню ейджърите, които и идея си нямат за Злото и как то било относително, или пък част от баланса; ала-бала рационализации от псевдо езотерици; събудете се от илюзията и погледнете истината в очите)

      3) https://www.youtube.com/watch?v=djEKllJJukk&ab_channel=Bite-sizedPhilosophy
      Jordan Peterson - How Narcissistic Psychopaths Fool You
      4) https://www.youtube.com/watch?v=u9p877BdxBI&ab_channel=TheCappeningChannel
      Интервюто, за което Питърсън говори: Paul Bernardo Police interview

      5) https://www.youtube.com/watch?v=WYd2bb9rbCw&ab_channel=CriminalPsychology
      What a narcissist looks like; Courtney Clenney – only fans + adult content

      Последната е блестящ пример за инфлуенсър недорасъл, но тя Матрицата такива си ги промотира и ги навира. Поколението израства с такива, докато възрастните блеят и се чудят има ли Зло, има ли обективна истина, има ли смисъл да се борим.

      Чеченеца-а-а-а….

      Изтриване
    6. „Това много по-силна форма на хора с лоши очи или на енергийни вампири ли е?”

      Както ще видиш от горните видеа – да, много по-силна и опасна форма. Последствията за теб са меко казано душеограбващи. Малцина жени се възстановяват след такъв тип мъже. Обратното, макар и по-рядко срещано, също е вярно. От личен опит – във всичките ми случаи е имало намеса и отвъд този свят, т.е. личностите са пробити и са използвани от нетелесни същности, да ги наречем „енергийни вампири”, макар че правилните термини са ‘архонти’ и ’демони’. Забелязвал съм това постфактум. При жените – просто действат като сукуби. При мъжете е възможно обвързване с такъв тип същества, които им дават определени способности, но пък такъв тип писатели/гурута/певци/политици/езотерици/ им дават част от силата на хората, които използват труда им и ги боготворят/благодарят. Тъжно и брутално е това. Факт, който се пази в тайна от облагодетелстваните. Кой използвач ще се разкрие и ще загуби публиката и източниците си за влияние?

      Сега разбирам още по-добре (т.е. поредна причина) защо древните буди, даоси и йоги не са искали известност и са гледали да живеят смирен и земен живот, въпреки способностите и познанията, до които са достигали. Помагайки на останалите, водейки битки със Злото вътре и извън тях, бидейки онзи Светъл пример, който ни вдъхновява… Истински пример! :) Дано си чел за тях и живота им, не само за философите от миналото, но по-важното е да си почувстват истинността им. Би трябвало да си преминал през Херман Хесе и „Сидхарта”.

      До къде са стигнали в развитието на Ума не мога да кажа западните философи, защото не съм чел трудовете им в пълнота, нито съм се интересувал от живота ми в дълбочина. Но ще прочета на Кант „Критика на чуждия разум”. Хайдегер ме беше впечатлил като ученик с твърдението си за дасман – право в десетката беше! Витгенщайн също в бъдеще, ако ми е писано и е дошъл момента да си почивам и да чета, има блестящи попадения. Но всеки човек също е достигал до някои от тях и има възможността да го направи независимо от тях.

      Пътят ми е друг, Анонимен. Съгласен съм, че е важно да се четат класиците, но знаеш, че като млад шансът да ги разбереш, клони към нулата. Трудно е да се каже кога човек да чете определена литература. Ако хората имат моя светоглед, то определено ще предпочетат теоретичното познание пред горчивия опит. Но аз съм от тази подгрупа теоретични хора, които са запазили добра връзка със себе си, така че не съм от останалите, които са чели много. Черпил съм от вътрешното си познание и усещания.

      Други пък предпочитат да не се опират на познанието на предходните поколения и да опитват какво ли не (практиката пред теорията), което пък довежда до нуждата от чистене и възстановяване на Духа, защото знаеш в какъв свят живеем. Опитът си има цена, която плащаме. Не съм привърженик на този подход, защото въпреки моето идеалистично безразсъдство, този втори Път бих категоризирал като неоправдано безразсъдство. Единственият мотив в тяхна защита би било чистото изживяване, без изграждането на предразсъдъци от другите априори. Достойно, но опасно.

      Така или иначе и двата пътя имат капани. Например: и при двата е възможно избирането на една теория/практика, която да заслепи изследователя. :)

      „Ще стигнем много по-далече, ако се възползваме от великите умове преди нас.”

      Зависи! Тук е друга уловка. Да прочетеш чужд опит/есенция не е като да го изживееш лично и да го разбереш напълно. Възможно е да остане просто като информация, която да храни егото колко много знае.

      Това е трагедията на споделящия, който иска да помогне на останалите, но често остава неразбран с години или цял живот. Едва по-късно се осъзнава непреходността на делото/знанията от колектива.

      Изтриване
    7. „След като ги е чул, той е осъзнал, че никога не би могъл да се доближи до тези прозрения”

      Възможно е да се доближиш и изживееш всички прозрения – дали мои, дали на Сидхарта. Въпросът е колко чистосърдечно и горестно желаеш това (да опознаеш другия и да помолиш Бог да ти пресъздаде чуждия живот в твоя)? Едно подобно, но необвързано чувствено, а невинно и чудещо се мисловно „какво ли е да изживея Х изживяване като У човек” ми е довеждало такава върволица от изживявания, че след това години не можех да се възстановя. Изживях и разбрах напълно това, което търсих като отговори. Цената беше платена обаче. Така че трябва да се внимава с желанията, дори с невинно изпратени думи/въпроси. :)

      „Духът се ражда преди плътта, но ако не бъде обвързан от плът, той отново се разтваря в небитието.”

      Зависи от случая. Говориш от липса на опит. Това звучи като прочетена философия или логично изглеждащо умозаключение, а не придобито познание на база личен опит, отвъд тялото ти. Как знам? Знанието, придобито отвъд тялото, е в противоречие на тезата, т.е. то не важи за силните Духом, които са едно с Дао. За останалите съм съгласен – ентропията ще ги застигне, както и Несъзнателното, което е възможно да доведе до истинска смърт тяхна. Виждал съм го и съм бил потресен от това изживяване. Все пак изпитвах доза съчувствие само към онези есенции, които са смачкани от Злото и накарани да се самоунищожат. Но това и вдъхновява да се опълчи човек и да не позволява това да продължава да се случва…

      „П.П. Когато реалността не съответства на идеята ни за нея, би било грешно да търсим проблема в реалността.”

      Запомни добре тези твои думи и живей живота си спрямо тя особено когато се случат определени събития в бъдещето ти. Върни се постфактум и разкажи имаше ли промяна във възприятието и позицията ти. Как се справи с проблемите. :)

      Много съжалявам, че не си го запазих, докато беше публичен.

      Имаш живият носител на блога, така че това е по-важно. Не си ме загубил като спътник. :) Освен ако не направиш някоя преднамерена злонамереност. Но тогава се надявам да си прочел и знаеш за Бушидо. :D

      „Друга тема, която страшно много ме впечатли, беше тази за Истинските дървета. Работил ли си още в тази посока?”

      Това беше другата тема, която толкова озадачи хората, че никой не върна отговор, какво остава за критика към нея. :D

      Не съм поставял фокуса си върху нея, не съм медитирал и търсил отговори. Защо да го правя? За да се настървя още повече да избия Злото ли? Да се натъжа още повече за това, което се причинява на Земята? Не ми трябва просто кухо интелектуално познание, с което да имам „надмощие” в езотеричните среди и да „заблестя” с някоя тема/книга. Снимковият материал за Дърветата беше неопровержим. Вече някои легенди (американски, южно американски, индуистки, скандинавски и прочие) си пасват буквално, не само метафорично.

      Прикачвам темата на този линк, за да не се загуби:

      https://dox.abv.bg/download?id=adf7a3270d#

      Трябва някога да намеря време да се препрочета. Мога сам да си пиша коментари, размишлявайки върху младия си Аз и труда ми. :D Крайният срок е часът на смъртта, когато кино лентата се завърти за последен път. :)

      ПС: Прочетох третата ми тема за Дърветата. Трябва по-често да го правя. Носталгия и надъхване в едно. :D

      Изтриване
  17. Пенчо Кубадински25/1/24 04:51

    Здравейте,
    Можете ли да коментирате една извадка от ченълинг със съществото Лий, по отношение на егото. Благодаря! Както и благодаря за целия труд на автора за блога! А и на всички коментиращи, разбира се, които го дообогатяват.

    ВЪПРОС:
    Чух една интересна идея, че в нашата реалност ние не виждаме смъртта си, защото каквото и да се случи, винаги се озоваваме в реалност, в която сме живи. Например, дори ако всички в самолета загинат, когато се разбие, ние определено ще оцелеем. Има ли истина в това?

    ОТГОВОР:
    Всъщност това е най-чистата истина. В крайна сметка „ние“ във вашия контекст сме индивиди, тоест егото. А егото вижда само там, където е ЖИВЯЛО предишния момент. Егото винаги гледа себе си в гръб. Така че съществува от момент на момент.
    Така, че или егото се гмурка в друга версия на живота, или престава да бъде его, изпадайки извън границите на живота. И докато сте живи, най-вероятно вече сте прескочили дузина от вашите смърти за няколко дузини години живот.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/1/24 12:54

      Чувала съм нещо в този смисъл, може би не точно въпросния ченълинг. А също и съм си го мислила. Идеята на т.нар. "скок на вярата"/leap of faith е да докаже това. Разбира се - никой не подкукоросвам да си го доказва непременно. grin smile

      Изтриване
    2. ....по тази логика ...сме единствено и само его 🤔...и без его сме " извън границите на живота " ...; между другото ...виж какво ми попадна наскоро за същото това его от Donna / spectatorbg :
      "Общо взето и окултистката интерпретация предава следното – бездната е „онова“, където липсва менталния конструкт на егото/аза/гъза… но в трактовката не съм съгласна със следното – този его-гъз трябвало да се превъзмогне, защото той не е „нас“. Как така не сме егото, след като сме всичко?! Ето оперирам с менталния конструкт на чиста суха логика за напълно абстрактни понятия и взаимовръзки, и въпреки това – права съм! Що за гностично учение залита само в едната полярност на бинарност, какъв тоя окултизъм за скритото като то ти е пред очите.. много ясно че СИ и егото си, как иначе ще си цялостен… Все едно някой нон байнъри джендър неутрал чичак с мазни лилави кичури постоянно да се бута в женската тоалетна. Е нали си нон? Никоя от двете тоалетни не ти е подходяща, ходи сери в гората бе, лайненце промито…"
      ...интересно..." как иначе да си цялостен "...пита Donna ...пък аз съм на мнение , че в личностното развитие ...като затвърждаване на личността има нещо сбъркано 🙄...

      Изтриване
  18. ...нови девет от Ключаря ...еха 🙂...; като да си тръгнал за ...някъде ...и качвайки се в колата ...шофьора до там да те ангажира с механиката на превозното средство ...и за знаците и правилата по пътя .., че напълно да скапе удоволствието от пътуването 😁..; пък би могъл ...да ти пусне една хубава мелодия ...във фриволно споделяне...извън механиката ..и правилата..но!!!! ...по важно е .., че сме на път 😉...в придружено пътуване...начело с осъзнати ...повече от шофьори...; did0 скоро не ни е возил ...ама търпение му е ...

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен9/2/24 03:17

    Как си, did0? Надявам се - вече по-добре! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Много бавно се възстановявам... В това състояние не мога да публикувам. Но виж как Ключаря ме замества...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10/2/24 04:18

      В такъв случай, не ми остава нищо друго, освен да ти пожелая бързо и качествено възстановяване!

      Изтриване
  21. Анонимен10/2/24 09:00

    Дано бързо се възстановиш, did0! Усеща се липсата на твоите послания/ споделяния тук, в това пространство, което си спретнал. Бързо оздравяване !

    ОтговорИзтриване
  22. Някои дни просто трябва да забравиш за "лечението".

    Трябва да спрете да се опитвате да се почувствате по-добре, да се опитвате да преодолеете емоционалните си рани или да се опитвате да бъдете навсякъде,

    Трябва да прегърнеш деня такъв, какъвто е.

    И трябва да си дадеш най-свещеното разрешение от всички:

    Да се разбие.
    Да се счупи.
    Да бъде грозна бъркотия.
    Да се облегнеш на място на пълно смирение и безсилие в себе си.
    Да извикам до небето: “Не мога да направя това! "

    Да признае пълното поражение
    в загубата на живота
    Вие сте си представяли.

    Да се срути до основи, самотен и безнадежден и дълбоко съсипан.

    Да искаш да умреш, дори.

    И там, на най-мрачните места, в чернотата на подземния свят, може да започнеш да преоткриваш... живот.

    И се научи да обичаш началото. Свещен рестарт:

    Едно вдишване.
    Начинът, по който слънцето топли лицето ти.
    Звукът на малка птичка, която пее на дървото ей там.
    Суровата простота на единствен момент от човешкото съществуване.

    Адът е преобразуван, чрез любов и търпение.
    Ти откри цялостността в своята разбита.

    Вие се отказахте от представата си за „лечение“,
    а ти си открил нещо
    безкрайно по-лечебно:

    Истинското ти аз.

    Красиво
    и вярно
    и напълно шибан непоправим.

    Джеф Фостър

    ОтговорИзтриване
  23. ...някой дали е на ..вълна 🙂...за магнетичност ,за магичност ..за сили и възможности ..и способности .., но не ..през сухата теория .., а от личен опит..

    ОтговорИзтриване
  24. "Ако срещнеш Буда, убий го. "
    - Зен коан

    Никой никога не се е събуждал.
    Някои от най-малко събудените са тези, които мислят, че са най-будени.
    Пробуждането е най-голямата шега от всички.

    Никой никога не е надминавал тялото, не е губил егото, не е излизал отвъд ума или е гасил отделното аз. Какво отделно аз? Смешна идея.

    Никой никога не е стигал до финала.
    Няма такъв.
    Финишните линии са само за ума.

    Сърцето няма интерес към финалните линии.

    Толкова много претенции.
    Толкова много изображения.
    Толкова много истории разказваме на себе си и един на друг, само за да избегнем уязвимата си човечност, разбитото си сърце, нашата смъртност.

    Обичам да съм нищо. Това ми дава пълна свобода да бъда всичко във всеки един момент. И така учението излиза от там. От едно игриво сърце. От ума на начинаещ. От тоталното отсъствие на отговори. От вечния студент отвътре.

    Пазете се от този, който знае.
    Влюби се в незнанието.
    Хвърли думите си в реката, приятелю.
    Жертвайте изводите си
    за смях на едно дете.

    Бъди чисто творчество.

    Джеф Фостър

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А какво мислиш че правя с блога. Никой досега не се е разголвал до такава степен. И всичко вътре е истина, преживял съм го, затова и го пиша...

      Изтриване
    2. ...вярно е 🙂...малко хора имат смелостта да се разголят до "шибаната истина" .., затова и ценя ..всичките ти откровения ..;.. дори ..дали пък в слабостите ни ..не е освобождението , което не е ..финална линия.., а освобождение от програмиране и предразсъдъци..

      Изтриване
    3. Слабостите и грешките са най-добрия учител. И Йода го казва на Люк в осма серия на "Междузвездни войни" - "Предай това, което си научил, но не само силите си страни , а и слабостите си, грешките. Особено провалите си. Те са най-добрия учител". Напълно съм съгласен с това и затова излагам в блога и грешките и слабостите си. Аз не съм някакъв непогрешим свръхчовек, аз съм като всички останали, може би малко по съзнателен, но и аз имам моменти на тотално отчаяние и понякога дори плача за тези моменти на несъзнателност, които дори ме вкарват в болница (обикновено психиатрия, защото след двегодишен престой получавам специално отношение от персонала, който наистина ме познава)...

      Изтриване