Пълната Свобода/Лудост

 


            Тази статия ще е посветена на Лудата полярност и на какво е посветена тя. А именно на Пълната Свобода. Ще разкрия и тази крайност, както съм писал за Светлата и Тъмната полярности, като и ще допълня нови неща които съм разбрал за тях. Ще използвам примери от филма „Смело Сърце” с Мел Гибсън, защото той е разкриване точно на Лудата полярност чрез персонажа на Уилям Уолъс, а в края на филма и на Робърт Брус. Тази статия нямаше да бъде възможна без безценната помощ на Ключаря и на една Читателка, за което им благодаря искрено.

            Не искам да рекламирам Лудостта като път към израстване, защото пак ще е крайно решение. И който залитне натам много трудно ще се върне. Знам че аз трудно се върнах, какво остава за някой друг.  Да не говоря че някой може да се пристрасти към чистия екстаз на пълната Свобода и да отиде в крайната горна точка на Лудостта. Както Луцифер е направил, въпреки че е осъзнавал че няма никакъв шанс пред Твореца. Същото е застъпено във филма - "Смело сърце". В началото бащата на малкия Уолъс излиза на бой с англичаните, не за да ги победи (което знае че не може да направи), а просто по този начин изразява несъгласието си с тях. И умира за тази идея. Като Уилям Уолъс прави същото в края на филма. Търся някакво балансирано представяне на Лудостта като необходима, но без да се отива в нейната крайност. Уилям Уолъс е бил направо луд за да си помисли че може да съкруши Англия само с помощта на фермери. И без обучена платена армия. И го е сторил. Също така е бил Луд за да се довери на лордовете и е платил за това с живота си. Лудостта и Свободата винаги имат за цена нечий живот. В България това е личността на Левски. Цялото съществуване на Шотландия, отделно от Англия, е било чиста Лудост. Те и досега не са самостоятелна държава. Доколкото въобще сега може да има независима и самостоятелна държава. Тук е мястото да вмъкна картинки от три сцени от филма на Пълна лудост, която личи в погледа на актьорите. Първата картинка е тази на Уолъс по време на битката при Стърлинг, а втората е след победата му:


 

 Третата картинка е на Робърт Брус, когато атакува англичаните в края на филма:

 

 Пълна лудост, която личи в погледа на актьорите. Това е горния край на триъгълника, за който Ключаря пише в коментар под предходната статия. Аз ще си позволя да доразвия идеята му и да я надградя. В Лудостта отсъства какъвто и да е било страх, липсва разумност. Страхът в основата си е породен от убеждението че не си усвоил необходимото и от страх от бъдещето. Прилича на явяване на изпит без да си учил. Например като дете скачах от върха на петметрова пързалка в купчина пясък за да се науча да летя. И за момент успявах. Или пък изследване на непозната няколко километрова пещера без да се обадя на никого. Липсва и отговорност за последствията, чувстваш че нещо те пази, каквото и да направиш. Например първия път когато влязох в психиатрия беше от любопитство към твърденията на Кредо Мутва че там се намират най-развитите Съзнания. Преди това се опитваха още два пъти да ме вкарат, но изгоних брат ми и майка ми от дома ми на село. И това наистина е така, но Кредо Мутва не споменава и за многото счупени Съзнания там. И той се оказва че е едностранчив. Което от гледната ми точка днес е естествено, тъй като той е представител на Светлата полярност.

За да пребиваваш в състояние на Лудост/Пълна Свобода е необходимо да си усвоил Добротата и Познанието. Тогава страхът изчезва, защото няма от какво да се страхуваш (Познание) и знаеш че няма какво лошо да ти се случи когато помагаш на останалите (Вярата, характерна за Добротата). Еквивалента в 3Д е капитан на кораб, който не пропуска вода, и е тръгнал да изследва непознатото. Не го плашат нито бури, нито неизвестни чудовища от дълбините, нито знае накъде се е запътил. Тогава Лудостта е безопасна за околните, а и за самия теб. Дори е полезна, така са се извършили Великите Географски Открития. Макар че в основата на откриването на Америка е била алчността за злато. Лудостта е необходим елемент от истинския Баланс, както и Ключаря намекна. Но може би това е най-трудно усвояемия неин елемент. Лудостта се съдържа в отказването от какъвто и да е чужд опит и съвети, а намирането на нов, собствен Път. Без чужда помощ. Можеш да четеш някого, но да не приемаш съветите му. В Лудостта Недоверието също е издигнато на пиедестал. Защото Доверието ти пречи да намериш собствен Път. И Пътя на Лудостта винаги се извървява Сам. Познанието и Добротата ти пречат да замъкнеш някой със себе си, защото знаеш че това ще го нарани и че не е готов за това. Пълната Свобода в Лудостта води и до Яснота, прозираш през лъжите на Матрицата и останалите без усилие.

Лудостта е върха на пирамидата, неслучайно Луцифер е на върха на демоничната йерархия, защото е Лудост да се опълчиш на в пъти по-мощното от теб Съзнание-Творец. Разбираш как Лудостта на Луцифер анулира договора за служене на Твореца. Затова Лудостта анулира всички договори. Не трябва да се бърка Лудостта с някои от етапите на обсебване и чуване на гласове. Аз например само няколко пъти съм чувал силно излайване на куче в самото ми ухо, което ме стряска, но отново липсва страх. И лявото ми оперирано ухо пищи денонощно на две честоти - едната е висока и прилича наистина на пищене, а другата е ниска. Това явно е последствие от операцията, но съм свикнал с това, а дори и го използвам, като по липсата му познавам че не съм в нашата реалност.

Всъщност на английски има много думи за Свобода, като две от тях са основни - Freedom и Liberty. Като първата означава Свобода от (нещо, някого), в смисъл на Независимост, Самостоятелност, loose - свободно състояние/проява. А второто е Свобода за (да твориш нещо, да имаш възможност да живееш по определен начин), в смисъл на Волност (което прави връзка и с волята, волева свободна проява). Първото е Разрушителното значение, а второто е Градивното значение.  Има и трето значение - Еase, което вече значи лекота, непринуденост, спокойствие, покой и бих добавил естественост, вътрешен мир. При третото значение всичко се постига с бездействие, докато при първите две се изисква действие - спонтанно и разрушително (freedom) или градивно действие с постоянство (liberty). Третото значение е проявата на Баланс.

Уилям Уолъс е бил символ точно на Лудата, разрушителна свобода, която българите незнайно защо наричаме слободия. Защото Левски всъщност е проводник на Слободията - все пак той е бил убиец (затова и не го канонизираха като светец) и сътворител на терористични клетки, като всяка от клетките не е знаела нищо за другите клетки. Което е използвано и от Ал Кайда като модел. И Левски е копнеел за същото за което е умрял Уолъс - страна, освободена със собствени сили и от собствения и народ. И е извадил късмет само с едно обесване, докато Уолъс е бил hanged, drawn and quartered (бесен, вивисектиран и разчленен жив). Като това е най-жестокото наказание по онова време, по жестоко дори от разпъването на кръст и набиването на кол. И едва ли е извикал FREEEEEDOM. Вероятно просто е крещял от болка. Иначе това щеше да е включено в самия герб на Шотландия и да стане легендарно.

Тук е мястото да вмъкна картинката на триъгълник, за която говори Ключаря и да я надградя и поясня:

           

На картинката много добре е илюстрирана Тъмната полярност и нейния символ - Черното Слънце. Черното Слънце символизира скритото Познание, за което трябва да се плати по някакъв начин, а не да се приема на Вяра. Доколко криенето на познание е лошо? От гледна точка на Тъмната полярност Познанието е само за малцина, които чрез него да управляват останалите и да постигат егоистичните си цели. И постоянно го правят. Върха на Тъмната полярност е Презрението към всички останали и Пълното Познание за Същността на Творението, Твореца и Източника. Ненапразно демонът Nefarious казва че на демоните не им е необходима вяра - те Знаят.

Долу вдясно е Светлата полярност, заедно с Безотговорността, която и е присъща. Неин символ е Бялото Слънце, символизиращо Безусловна Доброта, защото Бялото слънце огрява всички - Добри и Лоши. В това се състои и Безотговорността и. Познанието на Светлата полярност трябва да се приема само на Вяра, без доказателства и Познание.

Балансирането на Вяра и Познание вече води до баланс между Тъмната и Светлата полярност и води до Разумност. На картинката това е точката в зелено в средата на долната отсечка.

Горе на върха, където е Луната И Венера се намира Пълната Свобода. Или Пълната Лудост. Винаги когато има пълнолуние Лудите се разбушуват, в психиатрията никой не иска да дава дежурство по време на пълнолуние, Луната е символ на Лудостта, докато Венера е най-ярката светлина в нощното небе, символ на Луцифер. За тази крайност е характерна Липсата - липса на Познание, Липса на Доброта, Липса на Разумност, Липса на Отговорност, Липса на Уважение, Липса на Страх и т.н.т..

До върха на Пълната Лудост може да се стигне по лявото рамо на триъгълника по пътя на Freedom, освобождавайки се от всичко външно и непризнаването на каквито и да е авторитети и без да носиш отговорност за това. Което ти дава чувството че винаги си прав и притежаваш абсолютното познание. До върха може да се стигне и по дясното рамо, по пътя на Liberty, придобивайки свободата да правиш всичко което поискаш, независимо от последствията, защото те не важат за теб и неуважавайки никого освен себе си. Това е характерно за образа на Луцифер - отдясно той е тръгнал от Добротата и служенето на другите като ангел и е стигнал до пълното служене само на себе си на върха на Лудостта. Отляво той е тръгнал от пълното познание в рамките на авторитета на Твореца и е стигнал до върха, при който отрича правото да го управляват и Познанието на Твореца и се освобождава от Него. Неслучайно точно Луцифер е на върха на пирамидата, както вече разбирате и сами.

И стигаме и до Истинския Баланс, който се символизира от третото значение на Свобода - Ease и е жълтата точка в центъра на триъгълника. Двете анаграми на Ease са A see, нов поглед, вътрешно виждане (затова и в центъра на триъгълника е всевиждащото око), и see A, тоест виждане на пирамида, триъгълник. И до него можеш да стигнеш по три начина.

Ease се постига като интеграция на freedom и liberty. Това е балансираната свобода, характерна за медицентъра. По лявото рамо на триъгълника от Познанието нагоре вървиш по потока на  freedom, по дясното рамо от Добротата вървиш по потока на liberty. И от Пълната Свобода (всъщност Лудостта) на върха, слизаш по отсечката надолу към центъра на отсечката между Познание и Доброта (като центъра е Разумността). Ease е точно в центъра на триъгълника. Ease е комбинация между Лудост и Разумност.

По същия начин можеш да стигнеш до Ease като от върха на Пълното Познание (или Тъмната страна) слезеш през потока на Уважението пак до медицентъра. Тогава Ease е комбинация на Познание (и следващото от там Презрение към незнаещите, което е върха на Тъмната полярност и за долния ляв ъгъл на триъгълника) и Уважение.

И третия начин за достигане на Ease е като комбинираш Добротата (или Безотговорността, изразяваща се в безусловното приемане и на Злото, характерно за Светлата полярност и за десния долен ъгъл на триъгълника) с Отговорността.

Така че EASE е вътрешното спокойствие, покой и свобода, основано на сливането на три пъти по две противоположности в едно цяло. Лудост и Разумност, Презрение и Уважение и Безотговорност и Отговорност. Като от математиката знаем че медицентъра разделя медианите в отношение 2 към 1 считано от върха към средата на срещуположната страна. Медицентърът съвпада с центъра на тежестта на триъгълна плоча изработена от еднороден материал и е точката на балансирането и. Оттам можем да направим извода че Ease се постига като се вземат две части Презрение и една част Уважение, две части Безотговорност и една част Отговорност и две части Лудост и една част Разумност. Или три пъти по три (в едно), което е равно на девет. Или ако анулираме едната част Лудост с едната част Разумност, едната част Доброта/Безотговорност с едната част Отговорност и едната част Познание/Презрение с едната част Уважение, ще получим Баланса като три в едно на Познание, Доброта и Лудост. Можем дори да кажем че състоянието на Ease е извор на гениалността. Съчетавайки Познанието, Добротата (Вярата) и Лудостта в едно. Затова и всички гении са били малко или повече луди. Което вече можем да видим във филма „Опенхаймер”. И какво е атомната бомба ако не гениално изобретение базирано на познание, лудост и вяра/доброта (наивност че няма да бъде използвана масово, като засега това е вярно)…

Това го добавям впоследствие защото е важно и за да е видно по-добре, а да не е само коментар под статията:

Когато написах че "Или ако анулираме едната част Лудост с едната част Разумност, едната част Доброта/Безотговорност с едната част Отговорност и едната част Познание/Презрение с едната част Уважение, ще получим Баланса като три в едно на Познание, Доброта и Лудост.". Това беше опростяване с цел първоначално разбиране на процеса.

Всъщност не можем точно да анулираме, защото тези състояния не са с положителен и отрицателен знак. В примера Две части Лудост и една част Разумност всъщност дават Гениалност. Две части Доброта и една част Отговорност дават Състрадание. И две части Познание и една част Уважение дават Мъдрост. Тоест EASE e комбинация от Гениалност, Състрадание и Мъдрост. Така по-добре се разбира че не може просто да извършим просто аритметично действие а трябва да слеем категориите, като така се получава нова категория. А сливането на трите нови категории вече дава БАЛАНС, който не е на база на събиране на фрагменти, а е на база на тяхното интегриране в едно...

 

 

32 коментара:

  1. София28/7/23 07:34

    В триъгълника Ease е обозначено с жълта точка, а това е цветът на лудите (в случая - лудост/свобода в баланс). Глупакът в тарото на Уейт също е с основен цвят жълт, по-жълт и от слънцето в картата, което означава, че центърът е изместен (слънцето не е най-ярко и е позиционирано в ъгъл, а не в средата и се вижда само частично, тоест другата част от него е невидима - черно слънце). Къде е изместен центъра на Глупака? - Точно над главата му. Нулата над него е репликирано от него слънце (божествена искра) и то е изместило общото слънце - той свети със собствена светлина.
    Жълтата точка в триъгълника на Дидо е Слънцето на Глупакът. То дори не прилича толкова на нула, колкото на кръг.
    Жълт е и текста в този блог, защото е написан от Луд, предназначен за Лудите :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жълт е и цветът на Златото, което пък е концентрирана/материализирана слънчева светлина. Когато е заровено в Земята то е живо, там е и редно да си остане, скрито от човешките алчни сетива. Заровено в Земята, Златото поддържа Природата жива, дава й енергия за живот, както на нея, така и на всички твари черпещи от благата й ...
      Символът Кръг с точка в него е символ на Окото, на Златото, на Слънцето и на пробудената епифиза (о)
      Навръзвам за себе си доста неща, от тук и от последната книга на Н., и изглежда всички ключови неща са Жълти, както и текста в блога, който за мен с хилядите коментари в него са уникални и безценни! :)
      Сърдечен балансиран поздрав към всички вас! =)

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз и не твърдя че СЕГА съм луд, но съм бил в състоянието на Пълна Свобода/Лудост. И знам колко освобождаващо и пристрастяващо може да е. Лудостта е необходим елемент от Истинския Естествен Баланс.

      Ако функционирането на Твоето Съзнание "в реално време..където геометрията е сведена до ...плоскост ...отъпкана с години , където почти нищо не никне", то аз дълбоко и искрено те съжалявам, както писах и в преден коментар. Но има хора които ще разберат Истинността на написаното от мен...

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    3. Помня че го писах в някой от коментарите ми, но не знам точно къде. Все пак коментарите в блога надминаха числото хиляда и не ми се търси.

      Идва момент в който разбираш че нямаш друг избор освен един - да постъпиш Морално, Отговорно и Разумно. Тоест да пребиваваш в центъра на триъгълника. Да си в режим Ease/Свобода, в определени граници. А границите са Морал(Уважение), Отговорност и Разумност. Или (понеже ти харесва DJ Кришна Мутри), "Свободата се намира в безизборното осъзнаване на нашето съществуване и дейност".

      Изтриване
    4. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    5. А какво знаеш ти за човешката природа? Какво знаеш например за съзнанието на един сериен убиец? Или изнасилвач? Нали и те са хора, те го правят защото такава им е природата. Какво знаеш за живота на един управител на концлагер, знаеш ли как вечер отмята броя на убийствата с чашка шнапс в ръка и после доволен и удовлетворен си ляга да спи като къпан, защото е постигнал желаната бройка за деня. Защото такива животи съм преживявал и имам ярък спомен за това. Това ли е свободата на "човешката природа"?

      Не е освобождаващо да се приемаш такъв какъвто си. Напротив, заробващо е. И редица гладни същности се редят на опашка за такива като теб. Звънчето за безплатния обяд звъни... Защото така наречената "човешка природа" е изградена изкуствено и налагана насилствено от Системата над Съзнанията от най-ранна възраст. Дотолкова, че накрая вярваш че тази природа е твоята естествена същност. А не е. Това е просто подготовката на храната в годна за консумация.

      Че не искаш да работиш със себе си - разбирам го. И аз съм бил там, и аз съм Стрелец, макар и с огромен жизнен опит от множество животи. По-лесно е да рационализираш и да се приемеш такава каквато си. Така няма да е необходимо да правиш нищо по различно от това, което си правила вчера. Така няма да разбереш кога си ограничавала несправедливо свободата на останалите и кога си приемала нещо, което не бива да бъде приемано. Така няма да разбереш че се държиш незряло. Така няма и да разбереш че си роб или робовладелец и продаваш часовете от живота си на Матрицата. Която след като те изцеди ще те изхвърли. Но това е защото "такава е човешката ми природа". А часовника тиктака и енергийните същности искат вечеря...

      И DJ ти го казва в прав текст, и аз ти го пояснявам, а и Ключаря се опита няколко пъти (но после се отказа, защото не се занимава със загубени предварително каузи). А иначе всеки ден береш там каквото береш и си доволна от живота си. Ако това е така защо продължаваш да четеш? Нали нямаш нужда от ограничаване, нали си свободна. Или смяташ че в рамките на "човешката природа" е "всеки ден трябва да береш нещо" и "всеки ден трябва да четеш нещо езотерично". Наистина ли смяташ робството за Морално?

      Всичко това са риторични въпроси на които ще отговориш с поредната рационализация. Която вече няма да публикувам. Приеми че просто този блог ВЕЧЕ не е за теб и бъди доволна от себе си такава, каквато си. Защото този блог не се пише за да оправдае рационализациите на хората и те да се чувстват добре живеейки в Лъжа. А точно за да ги направи свободни от неестествените програми заложени в тях. И това изисква огромна вътрешна работа, не цитиране на разни авторитети....

      Изтриване
    6. Хубава статия! Изображението е прекрасно също! :)

      Уви, чрез сблъсъка ми с луди хора, обсебени от такъв тип същности, прозрях и аз липсата на отговорност у тях, а за разумността и морала е ясно. Този тип същества се хранят от разрушаването на структурите, затова и коварно биват използвани от Тъмната полярност за постигането на целите й (когато се налага унищожаване на старото/неудобното).

      Много добре обясни в другата тема за договорите от тип симбиотизъм, които включват Тъмни и/или Луди Съзнания, съюзяващи се със Съзнания от нашия вид (толтеките са писали за това, наричайки ги Съюзници). Показано ни беше още в анимацията Spiderman от 1994 чрез Venom, когато на Земята нахлуваше Тъмното масло (а ние го изживяхме преди около 5-6 години, задълбочаващо влиянието си; повечето чрез сънища, защото това беше методът му, показан брилянтно в шедьовъра Ink!), а след това и с Carnage, който е най-добрият (според мен и това, което съм видял досега) представител за крайна Луда полярност (една от функциите на ковид вируса беше тази, затова и отключва психически отклонения у някои болни). Не са случайни игралните филми, които излизат от холивуд последните години, включващи тези два представителя.

      Жокерът, носещ виолетово-зелен костюм, е друг представител на Лудата полярност. Забележете физиологията му - врата и гръбнака, класическа физиологична причина за психически отклонения; за израженията на лицето е ясно. Използваше различни "спомени" за причината на травмата му (устните), дали заради рационализации спрямо конкретните ситуации, дали заради липса на памет (а може и заради двете). А за любимия му елемент/стихия, причиняващ(а) разруха, да не говорим. :) Толкова много има в тези филми и в реалния свят, просто трябва да се вгледа по-добре човек.

      Съзнанието на Харви Дент беше пречупено чрез болка и манипулация, като едновременно с това е интересно да се осъзнае и фрагментацията като тяхно следствие, водеща до дисбаланси в него. От друга страна, другият ми любим герой, Батман, в същата трилогия на Нолан, изигран от прекрасния актьор Крисчън Бейл (доста двузначно име само по себе си :) ), показва алтернативния път, като въпреки че първо сломиха психиката му (загубата на любимата/Ин), след това счупиха гръбнака (тялото) – здравото му ядро и поривът за свобода и доброта направи възможен 'скока'... без въжето! Пожелавам го на всички читатели! :) А за унилите (както е показано), които са вече "твърде възрастни" - винаги някой спуска въже постфактум, така че пак може да се катери човек, стига да не се оплаква и да не се откаже. :)

      https://www.youtube.com/watch?v=DjffIi2Pl7M
      The Dark Knight Rises - Prison Escape [HD SCENE]

      Вече през съвсем различна перспектива разбирам филмите и песните, пеещи за "лудата/сляпата любов". Читателите на блога също биха разбрали и собствените си изживявания, следствие на програмирана биохимия на тялото и архетипи (понякога и определени същности, стоящи отзад). Един шедьовър за пример:

      https://www.youtube.com/watch?v=SA7AIQw-7Ms
      G-Eazy & Halsey - Him & I (Official Video)

      ~~~

      Програмите, симулиращи илюзията за "свободен избор", отричат "половината от човешката природа" - именно божествената такава.

      Е, сега разбра тя "свободата като липса на избор". :D Глътка... свеж... въздух...

      https://www.youtube.com/watch?v=KaqC5FnvAEc
      Trolling Saruman

      Изтриване
    7. София29/7/23 11:27

      Ключарю, вече за втори път споменаваш за гръбначните изкривявания. Тъй като имам лека форма на сколиоза искам да попитам за повече подробности за тяхното влияние върху Духа.

      Съвсем наскоро се запознах с човек с тежко гръбначно заболяване и множество операции. Общуването ни приключи още на същия ден, поради лицемерие, нахалство и позьорщина и то не само към мен. А иначе се представи като много позитивен и оптимистичен човек и прави хубаво впечатление през първия един час. Но явно маските падат много бързо :)

      Разрових се значението на цветовете на Жокера - лилаво и зелено отвъд типичните зелено - хармония и лилаво - интуиция. Зеленото логично може да означава завист, но и двете плюс синьото не се срещат в човешкото тяло, тоест те са неестествени за човека и често с тях се обозназначава нещо отровно. Както сами се признават за токсични някои хора, боядисвайки си косите в тези цветове :D

      !!! "Вече през съвсем различна перспектива разбирам филмите и песните, пеещи за "лудата/сляпата любов". !!!
      Много пъти сляпата любов е спрягана за дошла от "болен мозък". И съм вярвала в това твърдение, и не съм. Може би понякога моя мозък е бил болен в този смисъл и след като се е излекувал съм прозряла, че от сляпата любов изгода не е имал никой. Но иначе тайничко съм се надявала и мен да ме обичат сляпо. Много наивно. Романтичните отношения могат да дадат почва за толкова много изкривявания за съжаление. Пресен е примера за нарязаното 400 пъти момиче с макетен нож от "приятеля си". Просто понякога е много по-добре да си сам, а хората най-вече от това ги е страх и ще се съгласят да са с изверг, който иначе е луд по тях.

      Изтриване
    8. Здравей, София!

      Каквото имах, го написах за гръбначния стълб. Това е изключително важно прозрение, което е резултат от собствен болезнен опит, анализ над други хора, прочетена малко научна литература. От друга страна, някой би казал, че е елементарно и аналогично на факта, че така както гръбначният стълб се използва, за да пренася всякакви флуиди и вещества, подхранващи органите, то би трябвало на метафизичен план (и при положение, че знаем от бойните изкуства, че чи и шън следват дзи, която се движи по кръвта) да е същото, като значенията са още по-фрапиращи. Така че енергията (без значение от какъв вид) и веществата (без значение от какъв вид) е необходимо да подхранват цялото тяло. А коя лудост (психическа девиация) ще се отключи в индивида при частично прекършен гръбнак, зависи от мисловните и емоционалните модели, днк-то наследено, действията в този живот. Но така или иначе да се задълбава там е безсмислено - по-добре е да се прекърши възможността за появата на тези болести. Така че решението е ясно, но трудно изпълнимо, особено ако са минавали години несъзнателност за стойката и има слаба мускулатура - отиваш на масажисти, физиотерапевти, кинезитерапевти и започваш с упражнения за гърба. След година ще си по-добре, след още една година още по-добре и така до смъртта. :) Другият път, слушаш от чичо официален доктор, захранен с учебници по биология от миналия век, който ти казва "съжалявам, моето момче, че на такава възраст се е появила тази болест, неизлечима е, недей се товари със силови упражнения", кимаш с глава и виждаш (а и околните ще забележат) сломения дух и прекършен/изкривен гръбнак, следствие на кривия път, поет съзнателно и несъзнателно. Така че един е Пътят, за да е изправен гърбът. Не Вал Валериан, ами солипсистите изгърбени сигурно до последен дъх ще отказват да признаят съществуването на Универсалите и ще въздигат на култ Субективизма... Дам, I see patterns... objective ones... :)

      Освен това, което ще ти препоръчат специалистите физиотерапевти и кинези, на по-късен етап почваш да правиш ултимативното упражнение за гръб (почти не съм виждал жени да го правят, а би било толкова красиво да се наблюдава):

      1) (!) https://www.youtube.com/watch?v=XB_7En-zf_M

      2) като първо ще започнеш от тук: https://www.youtube.com/watch?v=tB3X4TjTIes

      3) лицевите опори с ръце, извън раменете, и фокус върху гръбните мускули, също подготвят почвата за 1) ;

      4) пудовка, която да вдигаш, но приведена, също активира гръбните мускули, но все пак 1) си е 1) и точка. :D

      5) Някой фитнес маниак ще ти каже за техния уред за гръб, който въпреки че не съм ползвал, също ще е ефективен, но пък не се бориш с гравитацията, нито с балансирането както е при лоста... затова 1) е топ упражнението за гръб! :D Не че не можеш да активираш и другите мускули, но фокусът да е върху гърба, когато тренираш гръб.

      ~~~

      "А иначе се представи като много позитивен и оптимистичен човек и прави хубаво впечатление през първия един час. Но явно маските падат много бързо :)"

      Ако беше Тъмен магьосник, щеше да мине повече време от един час. :)

      Разрових се значението на цветовете на Жокера - лилаво и зелено отвъд типичните зелено - хармония и лилаво - интуиция.

      Тя и баба Лизи беше по едно време със златна премяна, пък и корона с диаманти, ама отвътре гнида и половина. И папите едни такива хрисими с това бяло... Та и Жокерчо така. Изтъпанчил отвън това, което го няма отвътре и е противоположност. Изкривена форма на балансиране, което може да се използва и за манипулиране.

      "Пресен е примера за нарязаното 400 пъти момиче с макетен нож от "приятеля си" "

      Щом за съдийката това е лека телесна повреда, и тя заслужава същото, пък после да се жалва пред съдебната система за нещо повече. Онзи пък заслужава бесилото за стореното, което даже не му е първо явление. Жалка история.

      "Просто понякога е много по-добре да си сам, а хората най-вече от това ги е страх и ще се съгласят да са с изверг, който иначе е луд по тях."

      Така е!

      Изтриване
    9. София31/7/23 09:35

      Благодаря!

      За щастие познавам правилният физиотерапевт, който не би ме обезсърчил.

      Изтриване
    10. Към последния ми коментар да добавя и хиропрактиците като специалисти, които могат да са в помощ! Оставам и тези две видеа за гръб:

      https://www.youtube.com/watch?v=MgT2yuUHCws

      https://www.youtube.com/watch?v=o062bxRT1EA

      Синхроничност е един коментар от последното видео на мадама, страдаща също от сколиоза:

      "Hi Jibby, I have diagnosed scoliosis and Scheuermann's disease, I have done physiotherapy, etc. Your backworkout helps me to be able to sit down on my desk to finish work, even if I don't know how to sit down, 10 minutes of your workout and I am able to sit down again. Sometimes, it's so painful, I lay down and can't get up anymore, even sneezing is hurting my back. So, I have made it a routine to do your workout every morning and your positive energy and easy instruction helps me to stay motivated. I love hearing your instructions, your very good explanations and the difference between beginner and intermediate.I am very thankful for this video, I will probably continue doing this for the rest of my life because it saves me from a lot of pain and is the best way to keep me engaged with the workouts. I could not thank you enough, just like my physical therapists and doctors. You're beautiful and friendly I can almost speak along with your motivational instructions and side remarks. I see you daily, you make my mornings better. "

      No excuses (както казва Chris Heria) за София и останалите. Имате информацията, остава практиката. Резултатите ще се появят, когато има правилната техника на изпълнение и съзнателност. Грижата към тялото ще допринесе за чувството на радост, когато му/си помагате (на тялото). :)

      Изтриване
    11. Божидар6/8/23 14:03

      София, искам само да добавя към вече добре разясненото от Key Giver, че може да направиш:
      1. Wall Sit exercise (виж в ютюб клипове)
      2. Висене на лост

      Лично на мен тези двете упражнения ми помагат също.

      Изтриване
  3. Дейвид28/7/23 12:14

    Към хубавата статия ще си позволя да добавя, от опит, че освен да влезеш и излезеш чрез волевоинтуитивен себепроцес във всяко от описаните състояния, освен да се пристрастиш към всяко от тях, може и да бъдеш изхвърлен от всяко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеш да бъдеш изхвърлен ако престанеш да си в резонанс с концепцията в която пребиваваш. И се връщаш в тази, с която резонираш и/или искаш да представиш Защото Ease през Ease не може да се представи. То просто Е.

      Иначе един месец и повече бях в състояние на Ease, вътрешен мир, покой и волност. После реших да напиша нова статия и престанах да резонирам с Ease и съответно бях запратен по линията от Лудост към Разум. За да мога да напиша всичко що годе разумно. От утре до следващата статия пак ще пребивавам в Ease, просто защото това е естественото ми състояние. Ако външни фактори те изкарват от това състояние е хубаво да се погледне навътре и да се види на какво се дължи това.

      Изтриване
    2. Когато на писах че "Или ако анулираме едната част Лудост с едната част Разумност, едната част Доброта/Безотговорност с едната част Отговорност и едната част Познание/Презрение с едната част Уважение, ще получим Баланса като три в едно на Познание, Доброта и Лудост.". Това беше опростяване с цел първоначално разбиране на процеса.

      Всъщност не можем точно да анулираме, защото тези състояния не са с положителен и отрицателен знак. В примера Две части Лудост и една част Разумност всъщност дават Гениалност. Две части Доброта и една част Отговорност дават Състрадание. И две части Познание и една част Уважение дават Мъдрост. Тоест EASE e комбинация от Гениалност, Състрадание и Мъдрост. Така по-добре се разбира че не може просто да извършим просто аритметично действие а трябва да слеем категориите, като така се получава нова категория. А сливането на трите нови категории вече дава БАЛАНС, който не е на база на събиране на фрагменти, а е на база на тяхното интегриране в едно...

      Изтриване
  4. Анонимен29/7/23 11:50

    Супер-комбо надграждане се е получило, за пореден път се чувствам някак... привилегирована да имам възможността да чета, надявам се - с разбиране :)

    Безценно е и това, че тези прозрения не са прочетени някъде и мога да предположа - не са получени след използване на не/определени субстаниции. Ахаха, Вал Валериан пуши нервно в ъгъла :)
    Много Благодаря и аз за всичко и на всички тук!

    Не мисля, че ако според някой приемането на себе си го освобождава, то това е от избор и отговорност за последствията от решенията му. Например някой приема, че е станал алкохолик. Да, стъпка напред е и е освобождаващо (защото е истина за момента). По-добре е, отколкото да живее в отрицание и нехайство... Но оттук нататък стои избора иска ли да продължи да бъде такъв и готов ли е понесе последствията за това, осъзнава ли какво причинява на себе си и близките си (ако има такива) и т.н.

    В този ред на мисли - не знам дали Лудите са свободни от отговорност и възмездие, дори и да не им пука. Макар и да са тотално изгубили връзката си с обективната реалност, все пак е имало поредица от избори, които са ги довели дотам. И рискуват да Угаснат, за което писа Key Giver. Но може би това е била под/съзнателната им цел, знам ли...

    Чувството за лекота е характерно и когато си с Правилния човек. Тогава тялото и психиката не изпитват напрежение, няма стягане и чувството е все едно при издишване, а не вдишване. При издишване човек се прибира в себе си, а при вдишване се свързва с външния свят (който приема в себе си). Много точен способ за разпознаване. Също и когато Тишината ви заедно не е напрегната.


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Използвам ежедневно цигари от тютюн и нес кафе (което много ми харесва), сутрин вземам едно хапче антидепресант на база на жълт кантарион - Есцетил от 10 мг. и вечер вземам кветиапин, иначе не мога да заспя. Темите отлежават с месеци. А понякога изникват спонтанно от общуването тук. И аз се стремя не само да разбера отсрещната страна, но и да я надградя както аз мога. И не забравяйте че Баланса е микс от Мъдрост, Гениалност и Състрадание, както написах в горния коментар. И Лудостта е необходим елемент от гениалността/оригиналността.

      Приемането че си алкохолик въобще не те освобождава. Виждал съм такива в отделението за пристрастявания, които "гордо" заявяват "Аз съм алкохолик!". Изписват ги и след месеци (а имаше случай и на година и половина) престой в отделението и след няколко дни/седмици пак са там на промил и половина алкохол в кръвта. Как можеш да се определиш като алкохолик и да го приемеш за истина? Ами нали като дете не си пил алкохол. Това дете алкохолик ли е било или това е направено чрез поредица от избори (както писах в статията Nefarious).

      Ключето е не да признаеш Лъжата за Истина, защото това го прави част от теб. И го превръща наистина в истина. А например да кажеш истината на себе си (което рядко се случва, защото е най-трудно, а и Лудо, да свалиш маската пред себе си). Тоест в случая "Аз съм Чисто Съзнание, което се е повлияло от външни фактори и в момента всекидневно употребявам алкохол". И вече идват трудните въпроси за пред себе си: Защо пия? Откога пия? За какво се упоявам, каква е болката която прикривам? Защо се самоубивам бавно? Защо не ми се живее? Алкохола отключва ли агресия/автоагресия и откъде идва тя? и т.н.т. Все много лични въпроси на които един "алкохолик" или ".................." (запълнете празното с проблем) трябва да си отговори сам.

      Ако залитнеш в крайната Лудост наистина Съзнанието Изчезва. Не бих употребил Угасвам, защото Угасването е налице когато Съзнанието се освободи от нещо, но самото Съзнание не Угасва тогава, Угасването е буквален превод на Нирвана. Виждал съм живи хора с Изчезнало Съзнание в психиатрията. И наистина имат съзнание близко до това на дърветата. Без емоции, само като видиш как машинално преглъщат лакомо храната, почти без да дъвчат, ти става тъжно. Те дори не могат да говорят и това не е от хапчетата. Стоят с години в психиатрии и не може да им се помогне. А иначе са били учители, военни, дори имаше един професор...

      Изтриване
    2. Анонимен, през живота си съм ползвал не повече от 15 пъти марихуана под формата на масло с цел физическо заздравяване в 13 от тях. В другите 2 пъти имах някакви екзотични проблясъци, но те не бяха за структурата на Вселената, макар че ако човек насочи фокуса си и е съзнателен за това, което се случва (и ще опиша в следващия параграф), е възможно да вземе така информация; а бяха по-дълбоко разбиране (да не кажа най-дълбокото) за това какво представлява тай чи, изживявайки едновременно и хармонизирайки множество процеси (на мои инкарнации и на цялата вселена). Второто по-екзотично беше насочено към разбиването на днк командите, но нямах необходимата генерирана тъмнина в мен и съответно достъпът ми бе спрян както от прекалената изкуствена светлина на самите програми, така и от същностите, за които кастанеда и толтеките говорят - че около всеки един от нас, когато се родим, има по 2 летача минимум. Забелязах първия път как се опитаха да възпрат полета на Съзнанието ми, създавайки какви ли не страхови сценарии, но когато човек има добродетелите и е надмогнал голяма част от телесните 'импланти', не попада в емоционално-ментален шок и се освобождава от тях.

      Какво забелязах, когато съм бил на марихуана - то е същото, като да си след 3 дни сухо гладуване!; даже мнозина също потвърждават, че се усеща една огромна сухота (и издърпване на водата), но... растението има Съзнание и то вместо теб трансформира дзин в шън, което довежда до екзотичните изживявания, но цената, която плаща човек е голяма – едно че (почти) не може да контролира каква част от дзин се трансформира, и, второ, забелязах, че растението взима част от трансформираната духовна енергия, което ме накара в следващите опити да концентрирам само и единствено процеса върху физическото ми лекуване. Но все пак си е вид чийт, защото ти спестява 72 часа сухо гладуване. Както написах в предходен мой коментар: "Модерната наука е забелязала какво се случва с мозъка на пациенти, прекаляващи с марихуана, влияейки отново на хипокампуса и оттам на загубата на памет и агресия у хората! Базовата агресия във вида си на устрем към живота/развитие е необходима. За паметта писах вече."

      Чудих се в коя тема или момент да напиша това, защото според мен е редно, писател/изследовател да посочва източниците си на познания/опит. В противен случай има нещо гнило, и не е само разваленото сирене или страх какво ще кажат четящите ме. :) При все, че над 90% са от мой личен опит, малка част от които се припокриват с прочетено, друга част първо ги изживявам и след това ги прочитам/виждам другаде, и една малка част, която никъде не съм я чел все още - не счетох за нужно да изпадам в такива детайли, а завоалирано съм предупреждавал за 'растенията на силата' в блога ми и този на did0. Но сега знаете и тази малка част. Дали ще е полезна употребата за вас - зависи от нивото на Съзнанието, от страховете му, от намеренията и целите му. Но самият факт, че яростно се забранява от почти всички правителства, е белег, че помага на човек да се излекува от определени болести и психологически травми. Няма и да се учудя ако Тъмните я ползват за свои цели, за да достигнат до определени познания и измерения.

      Все пак препоръчвам (а и докрая на живота си (и не само този) съм решил да продължа по стария начин, който няма недостатъци, въпреки че е по-бавен и труден) да се прави сухо гладуване (или ако ви е непосилно - водно гладуване, въпреки че е малко по-бавно от сухото) с цел физическо, психическо и душевно здраве. Всичко може да постигне човек с привидно най-елементарният инструмент - фокус на вътре, без да идва дори храна/информация/енергия и на физическо ниво. Разбира се, че е нужна разумност, иначе този път води до смърт на тялото, така че сами започвате и експериментирате до колко часа можете. Тялото се тренира и свиква, а по-нататък резултатите са по-бързи, но и инедиите стават по-къси също. Говоря за тези, които са в града. Аз така и не съм имал възможност да съм извън града (изключвам първия път, когато did0 ме приюти :) ).

      Изтриване
    3. Относно тези съждения, които също намирам за безценни (за разлика от тролове, които отново искаха да се изхрачат посмодернистки на перлите), бяха плод на сутрешно ставане и размисъл в леглото как да напиша за вас разликата между условна и безусловна любов (който коментар вече е факт в съседната тема), и чрез метафизична логика някак си достигнах до триъгълника (вече не помня по коя линия от темата стигнах), който развих и радостен почувствах, че ще е полезен и разбираем за останалите. След това е лесно - просто го записваш. :)

      ~~~

      С останалото съм съгласен от написаното. За отговорността и възмездието - не мисля, че Лудите се спасяват от тях. Или ще служат като дървета на хората и земята (след като са правили поразии с лудостта си в преден живот), или умират безвъзвратно, или нещо друго е възможно да се случва. Няма как да обхвана всички възможни вариации на лудости, нито е моя отговорност, нито ми се иска да дълбая там. Какво ще постигна с това? Някакво знание, което да докаже за пореден път на невярващ, че във Вселената си има мъдри механизми и принципи, които си действат и няма бягане? Ако някой четящ досега не е прозрял защо е по-добре да се стремиш към зрялост и да растеш, като едновременно с това помагаш на другите (или поне не им пречиш), то няма смисъл да се дават какви ли не аргументи, та екзотични изживявания, които лесно ще бъдат рационализирани от лявото му програмирано полукълбо като "просто фантазии" или "утеха на бедните/нямащите" (и това съм чувал, и то от млади хора, заслепени от гоненето на пари; тях не може да ги впечатлиш освен с някакво наличие на пси способности и владеене на архетипи (предизвиквайки синхроничности, които да ги смаят), но дори тогава ще е страх или желание да разберат как и те да имат това умение, че да... изкарват повече пари. Нелепо е. Така че се занимавам с други младежи, в които се виждат доброто сърце и незамърсен напълно ум. Там има смисъл и радост от общуване, защото го няма консуматорството, а даже и уважение към по-възрастните и в случая по-опитните).

      ~~~

      Добре се получават комботата с did0! :) Даже сам е забелязал някои от следващите концепции в триъгълника. Написал си е домашното. :)

      Изтриване
  5. Анонимен29/7/23 13:14

    "Тоест в случая "Аз съм Чисто Съзнание, което се е повлияло от външни фактори и в момента всекидневно употребявам алкохол". И вече идват трудните въпроси за пред себе си:..."

    Да, аз затова написах "истината в момента", а не по принцип, затова е и с малка буква :) И поради тази причина казах, че е стъпка в правилната посока и освобождаващо, а не постигане на Свобода (в случая от проблема). Защото доста хора предпочитат да отказват дори да видят че имат такъв, какво остава да (се опитат да) го разберат и разрешат/се освободят от него.

    За мен един от освобождаващите, повратни и разтърсващи моменти в живота бе Осъзнаването, че съм Нищо. Не в смисъл на нищожество :) Иначе преди това бях чела подобни комцепции, но едно е да го прочетеш, а съвсем друго да почувстваш нещо с цялото си същество защото си го изживял някога или се случва в момента. И си спомням, че тогава дори не мислех на тази тема, лежах си и си почивах, бях в хубаво състояние. И изведнъж: Бам! И ревах като малко дете. А след това се запитах: "А каква искаш да бъдеш?" И това бе някак освобождаващо, но и задължаващо едновременно :)

    Изчезва е по-точно, но Угасва Искрата.

    Отчитам необходимостта от дози Лудост (Хаос), все пак е част от първичните субстанции на (съ)Творението и магията. И понеже съм на вълна "Вещерът" и гледам сериала - магьосничките ги учат да контролират и балансират този Хаос, за да могат да си правят магиите без опасност той да ги погълне... Пак от там, една от книгите е със заглавие "Време на презрение" и това че са нарекли точно така апокалиптични, съдбоносни време ми е изглеждало странно. Вече не :)

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен1/8/23 01:08

    Здравей, Дидо! Искам да попитам нещо. Абсолютно всеки път, когато се мотивирам да тренирам овладяване на фокуса и вниманието си, се случва НЕ някоя обикновена ситуация, а напълно абсурдна и нелепа такава, за която сякаш предварително се знае, че силно ще ми повлияе на емоционално и мисловно ниво и цял ден ще мисля за нея и ще претърпява тотален провал в опита си да овладея ума. Въпросът ми е - това може ли да е случайно, въпреки че се случва всеки път или аз по някаква причина се самосаботирам или матрицата има способността сама да ти създава ситуации, които да те спъват по пътя на развитие?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това не е случайно, а Синхроничност, която те дърпа към Полярностите. Не можеш да овладееш Ума, ако не си узрял за това. Дотогава ще се самосаботираш и ще живееш през Ума. Ще пусна откъс от един отговор на Читателка за да ти стане по-ясно, въпреки че е към темата за Nefarious:

      "...лежейки по цял ден върху двата матрака започнах да се занимавам с това да наблюдавам мислите си. И тогава ме озари прозрението че не всички мисли в главата ми бяха мои. Повечето бяха наслагвани с години и бяха външни кръгови мисловни потоци от които няма излизане. И че тези мисли имат в основата си деструктивното поведение към самия себе си. Това е един от основните етапи на обсебването, този който предшества етапа на Екстремното Изкушение, етапа на обикновеното изкушение. Невинната мисъл „Какво ще стане толкова ако „………………………”… Да речем при мен беше фамилната (и обществената) обремененост с алкохола. „Какво ще стане толкова ако удариш една бира. Никой не е умрял от една бира. Ще се почувстваш по-добре веднага. Всички го правят, ти ненормален ли си по някакъв начин, че да откажеш една бира?”. Същото може да се напише и за секса, и за наркотиците, и за цигарите, и за кафето. Въобще всяко нещо което може да те доведе до крайност. Това отваря вратата за Екстремното Изкушение. „Хубаво де, удари една бира и видя ли че се почувства по-добре, нормален (в съответствие с нормите на обществото). Значи си негов пълноценен член и имаш пълното право да пиеш колкото си бира поискаш. Хайде сега си купи една двулитровка защото е по евтино и за да имаш винаги бира в хладилника. Във всички филми които си гледал хората имат бира в хладилника, ти ще си ненормален ако нямаш. И не си длъжен да я пиеш.” И после „Хубаво, сега вече си заредил целия хладилник с бира като всеки нормален човек, сега си пусни един филм, налей си бира и просто се чувствай добре. А, изпил си едната двулитровка и се чувстваш добре. Почвай следващата!” И така се завърта кръговия цикъл на Самсара. Тогава открих и собствените си мисли - „С какво съществуването ти Тук и Сега помага на останалите?”, „Обществото е ненормално, ти си нормалния ако не се водиш по неговите норми, а откриеш собствен градивен Път, който да помага както на теб, така и на останалите”, „Дори не е необходимо да влагаш пари, можеш да го направиш и напълно безплатно и съответно да не искаш пари от останалите, така те няма да се чувстват задължени и ще могат да извлекат нужното за тях самите. Ще могат да преоткрият себе си”. Така минах в процес на съсредоточаване в собствените ми градивни мисли, които вече позволиха да се разгърне Собствения ми Поток и Естествената чистота на Съзнанието ми."

      Това е етапа, предхождащ този на Екстремното изкушение, оттук се плъзгаш по пързалката на Ума и стигаш някъде "на майната си". Не можеш да овладееш Ума през Ума. Овладяването, както вече предполагам си разбрал, е пускането на всички външни мисли. Което вече изисква висока степен са самоопознаване. Матрицата няма право да те спре да се Самоопознаеш. И е добре да си сам докато го правиш...

      Изтриване
    2. Анонимен1/8/23 03:25

      Като се замисля, всичките ми мисли и желания са базирани на социалното програмиране за това какъв трябва да е живота на човек. Дори и семейството постоянно ме залива с тези програми. Благодаря за разяснението!

      Изтриване
    3. Ще се включа и аз с моя опит, Анонимен, стига да нямаш против, защото обръщението ти бе само към did0.

      Този алгоритъм на Матрицата съм го забелязал години наред. В повечето случаи (колкото и трудно доказуемо или допустимо да е за хората) зад него стоят същности, хранещи се дали от негативните ти емоции и мисли или радващи се, че те саботират и влизаш отново в цикъла. Винаги ще са слабите места - някое или някои от сетивата, мисловни или емоционални проблеми, неприятелско настроени хора. Забележи шаблоните и слабите си места, опитвай се да се справиш и някой ден ще успееш. Да се откажеш, при положение че имаш толкова информация в този живот, не е мъдро. Самият факт, че забелязваш проблема, е половината решение.

      Единствено ако имаш самосаботиращи се мисловни модели проблемът може да бъде в теб генерално, а Матрицата и същностите така или иначе биха се възползвали отново от съзидателната ти способност, насочвайки я ти самият срещу себе си. Такъв тип робски и деструктивни модели или идват от други животи, или по линия на родата (или и двете).

      "Като се замисля, всичките ми мисли и желания са базирани на социалното програмиране за това какъв трябва да е живота на човек"

      Този момент, на осъзнаването и отдръпването/откъсването от потока, засипващ мозъка на човек, е толкова важен. Моментът на осъзнаването, че НЕ си ти това. Осъзнатата борба и търсене за Себе си започва. :)

      ПС: Цитатът на Читателката е прекрасен! Личен опит и изстрадан път. Логически проницателен. Израстване и помъдряване. :)

      Изтриване
    4. Анонимен5/8/23 13:14

      Разбира се, че нямам нищо против, Key Giver. Винаги чета мненията ти. Благодаря за коментара и че споделяш толкова важни и полезни неща.

      Изтриване
  7. Анонимен1/8/23 08:41

    Синхронично днес ми попадна тази песен и не мога да не споделя:

    https://www.youtube.com/watch?v=LTYrmmw2G68

    :)

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен25/10/23 06:37

    Липсата на страх те кара да проявиш своята индивидуалност.А поривът за свобода е доказателство,за несъгласието с другите.Но,хубаво е да има баланс във всичко.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен4/11/23 06:07

    "The Village". Един филм на M. Night Shyamalan, който изразява прекрасно полярностите и тяхната роля. За тези, които искат да гледат филма, първо да го изгледат и тогава да прочетат долунаписаното, защото ще разкрия част от сюжетната линия. Във филма много добре се вижда, че на Земята тъмната полярност има най - много представители, светлата заема второ място, а лудата е с най-малко. Поне в моята реалност е така. Историята разказва за група хора, претърпели страдания и загуби, докато живеели в града - чрез който е представена тъмната полярност. Те решават да се отделят от града и пороците, заживявайки изолирано, създавайки "Селото" - представляващо светлата полярност, като са готови на всичко да поддържат делото си и да пазят в тайна съществуването си от външния свят. Дори това да означава да използват лъжи и да сключват съюзи - следване на определени правила - със свирепи същества, обитаващи горите, с които селото е заобиколено и с външния свят, както по-късно във филма ще се разбере. Тези съюзи са препратка, че светла и тъмна полярност, на някакво ниво, съзнават, че се подхранват една друга и са си нужни, затова всъщност между тях има пакт, от който печелят и двете полярности. Разбира се, като при шаха, всяка от двете си има пешки, топове, офицери, коне, царици и царе, извършващи определени функции. Във филма лудата полярност е представена от персонажа на Adrien Brody, единствения луд в селото, който нарушава всички правила и на двете полярности. Макар лудата полярност също да е свързана с другите две, те я считат за заплаха и не искат да имат общо с нея, защото тя не следва правилата им и мести всяка фигура, по шахматната дъска, на където си поиска. В края на филма лудият дори умира, което показва, че няма как да има съюз между нея и другите две, защото тя е освободена от техните задължения. Също във филма, ясно се вижда, че лудата полярност не е баланс, като сцената, която показва това е, когато се разбира, че персонажът на A. Brody не обича да бъде затварян в "тихата стая". Към края се оказва, че същества в гората не съществуват, а съветът на селото облича костюми, за да сплашва младите му жители, като по този начин им внушава вяра. Те от своя страна ще останат, защото не биха навлезли в горите, рискувайки живота си и така ще продължат делото на основателите. Това показва и същността на светлата полярност, която се корени във вярата. Единствено лудия разкрива истината, но той така или иначе не се страхува от нищо(почти нищо) и навлиза в горите още преди да узнае. Както загатнах по-рано, в самия край се разбира, че селото е основано в резерват, чийто собственик е милиардер и един от основателите му, на селото, който плаща на света, използвайки пороците му - алчност, за да не се допуска никой да преминава загражденията - високи няколко метра бетонни стени, които отвътре са превзети от увивни растения, а отвън са си гол бетон. Както в много филми и тук любовта присъства, като се вижда, че тя се очертава най-мощната сила (другата е омразата), която може да накара всяка полярност да извърши нещо нетипично за нея. Най-ярко е изразено в героинята на Bryce Dallas Howard, която е сляпа и изпитва страх от горите, въпреки, че ѝ е казано, че там всъщност не бродят същества. Тя тръгва към града, за да донесе лекарства за любимият си, който е намушкан не от кой да е, а от лудия си приятел. Когато се завръща, тя запазва тайната на селото, решавайки да остане представител на светлата полярност, макар да има шанс да промени това. Ключово е, че любовта/омразата могат да създадат врата за прескачане в друга полярност, дори в баланс, а изборът - какво ще е - винаги е в ръцете на персонажа, който ще отвори/затвори тази врата.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен6/11/23 02:52

    Имаше едно предаване по National Geographic за различни варианти за края на света, които разбира се са ни представени и в много филми, книги, статии и т.н. Тук ще наблегна на идеята, която съвсем не е единствената, че каквото и да се случи подсъзнанието ще е подготвено с определена информация, с която да го тълкува, а различните варианти са точките, в които може да се варира спрямо посоката на колективното съзнание. Затова толкова много еднотипни книги, филми, предавания, комикси, т.н., за да набият идеите/вариантите в главата.. и да се получи "ама, разбира се, беше ни подсказвано през цялото време!", което ще е "освобождение от отговорност на някои", а процесът е изплуване на определен тип информация, от подсъзнанието, което я е попило някога, някъде, отговаряща на този край. Това важи и за спасението на света. А за тези, които не са запознати с литературата, кинопродукцията, медиите и т.н. си има други подходи. Процесът е най-малкото двупосочен - според накъде е насочено и според накъде се е насочило човечеството. От това зависи какво ще се промотира - определен/специфичен край и алтернативата му - определено/специфично спасение, защото за всяка паяжина има мухи. Това са методи за влияние върху съзнанията, избрали някоя измежду полярностите, за да останат в тях, тъй като те генерират характерни желания, чувства, мисли и т.н, които задържат съзнанието в полярностите. Представете си човек, който е схванал схемите на "кукловодите", и се хваща за алтернативата, променя мирогледа си в друга посока - това може да се види в много алтернативни медии. Какъв ли ще е катарзисът му, когато разбере, че е заменил едни "кукловоди" с други. Не става въпрос да смениш една гледна точка с друга, а да виждаш всичките гледни точки. Според мен при лудата полярност също има начин за манипулация, като при всеки ще е различна пукнатина. Във филма Split е "Kevin Wendell Crumb".
    Смятам, че при баланса отсъства манипулацията, освен, ако сам не я пожелаеш, което те връща в някоя от полярностите. Разбира се, през такъв процес на манипулация и осъзнаване, се преминава, тъй като яснотата стъпва върху натрупване на база, която не би могла да дойде по друг начин освен чрез теория и практика, придобита по някакъв начин, някъде из времето и безвремието.

    ОтговорИзтриване
  11. Кръщавам централната точка(Ease) Айляшка НЕполярност!
    Хау!

    ОтговорИзтриване