Религия и здравеопазване



 Ще пиша за най-разпространената религия на планетата. С примери ще покажа, че това всъщност е здравеопазването.
 И така - кое характеризира всяка една религия. Може би това е разделението между духовенство и миряни. Има ли такова в здравеопазването? Да, това са лекари и пациенти. Във всяка една религия миряните ходят периодично при духовенството за да изповядат своите грехове, да получат опрощение и да започнат на чисто. Ето това е и най-дълбоката същност на посещенията при доктор. Отиваш и излагаш най-големите си тайни, които и най-близките ти хора не знаят. Дори позволяваш да ръгат в тялото ти всякакви джаджи през всевъзможни отверстия. Крайния случай е когато докторите не използват готовите дупки в тялото, а си ги правят сами :).

Може би религията се характеризира с десятъка, вземан от духовенството. И сега във всяка една „цивилизована” страна съществува нещо, което в същността си е точно това. Събиране на пари от здравите за да се лекуват болните. Само че този „здравен десятък” е задължителен. И колкото по-голям десятък се плати, толкова по-голяма е индулгенцията. В здравеопазването колкото по-добре се плати, толкова по-добра грижа получава пациента.

Може би религията се основава на страха от бога или адските мъки. В здравеопазването това е страха да изгубиш здравето си (сякаш си го намерил някъде:)). Затова и трябва да го „опазваш”. Всяка година, когато започват да тръбят за поредната „смъртоносна” грипна епидемия ми е много смешно, когато видя хора с маски по улиците. Ето това е средновековния вариант на тази маска - реакция на чумната епидемия.
 Може би религията означава периодично събиране на миряните на специално създадени за целта места - църкви, джамии и храмове. В здравеопазването това става пред лекарските кабинети. И естествено, това е задължителния годишен контролен преглед (на който не ходя). Това е пълна аналогия на ритуалите, извършвани от всяка религия. При посещение при лекар задължително трябва да ти измерят температурата и кръвното. Естествено трябва да се направи и жертвоприношение чрез ритуала на даване на кръв за изследвания. И накрая ти се издава индулгенцията под формата на рецепта.

А какво да кажа за нафората, която миряните приемат с надеждата някой друг да изкупи греховете им. Пациентите постоянно гълтат какви ли не бълвочи с всевъзможни странични ефекти, само и само да избегнат отговорността за собственото си здраве. Защото това е написано в личната за пациента Свещена книга - Рецептата!

А какво са поклоненията в светите за всяка религия места? Сега всеки пациент изминава хиляди километри, само и само да бъде прегледан от най-добрия лекар и да получи най-доброто лечение. Това е аналогия на достъпа до светите мощи на някой светец (които всъщност са добре запазени части от трупа му).

А на какво се дължи ефикасността на лекарствата? Те всъщност работят защото хората вярват в тях (Което е показано добре в тази статия http://www.parallelreality-bg.com/statii/netradicionnamedicina/582-2016-06-15-14-38-45.html )

Какво да кажем за свещената за всяка религия книга? Миряните задължително я изучават от най-ранна възраст. Точно както децата учат по биология че болестите се причиняват от много малки животинки, невидими за човешкото око. Само дето не им казват че те присъстват постоянно във всичко и всички. И някои хора не се разболявали, защото имали „здрава имунна система”. А имат здрава имунна система, защото „водят здравословен начин на живот”. Ето по този начин се втълпяват вярвания в хората от най-ранна възраст, точно както едно време са правели по вероучение.

Има ли специфичен за религията Здравеопазване кодекс на поведение, както в другите религии? Точно това е „здравословния начин на живот”.

Трябва да извършваш определени безсмислени действия, като например да спортуваш. Това всъщност е доказване че можеш да станеш най-добър в нещо, от което никой няма никаква полза. В общия случай гониш топка в оквадратено игрище като дебил (а най-големите имбецили всъщност са на трибуните, защото са платили за да могат да гледат това нещо). Вместо спортуване хората могат да облагородят парче земя, това вече може да има много дълбок смисъл. Но неееее, „Трябва да се спортува”.

Според „здравословния начин на живот” трябва и да избягваш да извършваш определени неща - това са „смъртните грехове” на здравеопазването - пушене, пиене, преяждане с определени неща.

И кой всъщност е Спасителя в здравеопазването - това е „Чичко Доктор”. Той ще ни спаси от всички болести чрез вълшебните хапчета, които поглъщаме в Негово име и за Негова прослава. Всеки има своя персонален Спасител - това е личния лекар. И Спасителя не е един и не е сам - помага му Великата Фармацевтична Индустрия. Точно както исус и дванадесетте апостола. Или Али баба и четиридесетте разбойника:).

И така, дали здравеопазването е новата световна религия?

Няма коментари: