“Split”





           
         Рядко излизат филми от подобен калибър, това е един от тези необичайни и редки филми, повдигащи воала за това, което сме.
         Основната фабула се върти около преживяванията на един човек с Dissociative identity disorder или човек, в чието тяло живеят множество различни личности.
Интересното в случая че тези личности са точно 22 и двадесет и третата всъщност е първоначалната неразделена личност - Кевин. 

 Тук няма как да не направя връзка с двадесет и двата архетипа в Таро, представени от Голямата аркана. Аналогията е че числото двадесет и три представлява интеграцията на всичките 22 архетипа и придобиване на цялостност. В случая филма разкрива обратния процес - разцепването на пълноценната личност на 22 независими личности чрез травма. Това е и метода използван в Монарх програмирането (на който няма да се спирам). В противовес на дезинтегрираната личност на Кевин е главната героиня, която тепърва започва процеса на разцепване. Всъщност това е и метафора за нашия път в земната игра - разцепване на Съзнанието в множество роли и реалности и последващата интеграция обогатяваща същото Съзнание. The broken are the more evolved. Срещата на двамата главни герои ни показва че това всъщност е едновременен процес с непрекъснато случване.

            Съществуват документирани случаи на факта, че в едно тяло могат (и присъстват) няколко личности. Който желае може сам да проучи въпроса. Всяка от личностите преоформя тялото спрямо това, което вярва че е . Във филма това е представено от Хедуик, който единствен има диабет и трябва да поддържа тялото с инсулин, докато останалите нямат този „проблем”.
Какво всъщност представляват основните архетипи. Най-ясно и просто това може да се изрази (и се изразява) чрез киното. Архетипите са различните роли, а актьорите са метафора за съзнанията, даващи пълнеж на ролите. Всеки актьор влага от собствената си есенция/талант за да оживи ролята. Всички познаваме Терминатора и Арнолд Шварценегер в ролята му. Ако обаче тя беше изиграна от Силвестър Сталоун (както е показано с този плакат от филма ‘The last action hero’) щеше да се получи съвсем различен филм.
 Затова и когато играем една и съща роля (разбирай архетип) представянето е различно и никога не може да е същото. Учители, майки, бащи, деца, войници - това са едни от най-популярните роли в Играта. Когато актьорът започне да вярва че той Е своята роля той се превръща в нея и в „реалния” живот. Типичен пример за това е актьорът Робърт Дауни Младши - в личния си живот той копира държанието на Тони Старк. От една страна това прави играта по-автентична, от друга обаче води до пристрастяване към ролята, която все повече ни обсебва. Това в пълна сила важи и за всички нас, самоопределящи се с ролята която играем. Освобождаващо е осъзнаването че ние не сме само ролята която играем - ние сме МНОГО повече.

Филма ни подсказва че двадесет и двата архетипа са характерни само за земното преживяване и ни казва в прав текст, че двадесет и четвъртата личност не е човек и ни показва свръхестествените му способности да лази по стени и да не може да бъде застрелян.
- Your gun cannot hurt me. Can't you see I am not human? Kevin is a man. I am much more.

Филма демонстрира и как един актьор развива в повечето случаи един и същ архетип. Актьорът в ролята на Кевин играе младия професор Ксавие от Marvel вселената - професорът има способността да влиза в умовете на другите хора и да обсебва телата им. Тази синхромистична връзка е разкрита и със споменаването на човек в инвалидна количка в края на произведението. Филма завършва с епичното появяване на Брус Уилис, и връзка с филма „Unbreakable”, в който също присъства темата че ние сме това, което вярваме че сме. Неслучайно и двата плаката преливат един в друг, а и се гласи продължение сливащо двете идейни линии:


Датите на премиерата също казват много - 11/11 и 20/1( 101/1)



Цялата есенция на филма може да се изрази в следното изречение: „We are what we believe we are.”.  Няма нищо невъзможно стига да разбирате напълно, че няма нищо невъзможно. Затова и героят се нарича Superman, а не Superalien.

Няма коментари: